26 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Wat kunnen we doen aan dat hoesten en kokhalzen? (8 mnd)

Ons zoontje van 8 maanden heeft al vanaf zijn derde maand een hele vieze hoest. 's Nachts wordt hij er wakker van en stikt dan bijna. Zijn longen zijn schoon, zeggen de artsen. Ook wordt mij steeds verteld dat een kind niet zal stikken in zijn eigen slijm als hij veel hoest.

Toch baart het ons grote zorgen, vooral nu hij ook tandjes krijgt en steeds hoge koorts heeft. Ik ben net nog bij hem geweest en hij moest steeds kokhalzen. Zijn adem rook (het klinkt heel vies) naar rotte eieren.

Heeft dit allemaal verband met elkaar? Wat zou hij kunnen hebben? En wat kunnen wij hieraan doen?

Antwoord

Uw zoon is 8 maanden en we zijn aan het einde van de winter. Ik benoem dit zo uitdrukkelijk, omdat de leeftijd en het seizoen een rol kunnen spelen.

We zien heel vaak dat kinderen in hun eerste (en soms ook nog in hun tweede) levensjaar vaak ziek zijn, en veel last hebben van koorts en luchtweginfecties. Dit is erg vervelend maar niet abnormaal. Naarmate ze ouder worden gaat het dan steeds beter met ze, en in de zomer gaat het meestal beter dan in de winter.

Nachtelijk hoesten kán echter een vorm zijn van peuterastma. Als een arts naar de longen luistert hoort die vaak niets, terwijl er 's nachts toch veel gehoest wordt. We geven dan vaak ontstekingsremmende pufjes, waardoor de longen minder gevoelig worden voor virale infecties. U zult dit even moeten overleggen met uw huisarts.

Wat de koorts betreft: die kan heel goed passen bij het doorkomen van de tandjes. Daar zijn kinderen vaak niet lekker van, waarbij ze behalve koorts ook diarree kunnen krijgen.

Tenslotte de vieze adem: dat kan passen bij een luchtweg- of keelinfectie. Als het echt heel erg stinkt, is het verstandig om zijn keel en oren te laten beoordelen door de huisarts.

Lees ook: