Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

1 december 2000 door Sanderijn van der Doef

Wat moet ik doen als ze mijn penis aanraakt? (4 jr)

Ik heb een dochter van 4 die ik taboe-loos wil opvoeden. Hoe ga ik om met de aandacht voor mijn geslachtsdeel en het soms schijnbaar nonchalant, maar toch bewust, even aanraken ervan?

Wat ik niet wil, is door overdreven te reageren een spanning creëren wat naaktheid en seksualiteit betreft. Wat ik echter niet goed weet is wanneer het te ver gaat.

Antwoord

Om te beginnen: een kind taboe-loos opvoeden voor wat betreft seksualiteit is niet zo makkelijk, denk ik. Het is een mooi streven, maar je bent als ouder niet de enige die je kind opvoedt. Ook anderen hebben daar invloed op.

Dan wat de eigenlijke vraag betreft. Kinderen van 4 kunnen gefascineerd zijn door de geslachtsdelen van volwassenen. Niet alleen de blote borsten van hun moeder blijven op die leeftijd object van voortdurende aandacht en aanraking, maar ook het geslachtsdeel van de vader.

Niets doen

Als je gewend bent om vaak naakt met je kinderen te zijn, dan kan een kind je penis per ongeluk of expres aanraken. Wat je dan moet doen? Niets. Pas als het kind ermee doorgaat, kun je tegen je kind zeggen dat je dat niet wilt.

Daarna draai je je om, of je leidt je kind af door iets anders met hem of haar te doen.

De grenzen

Een enkele aanraking is echt geen probleem. Door daar niet op te reageren ga je echt niet te ver. Je gaat pas te ver als je juist wilt dat je kind jouw geslachtsdeel aanraakt en het daartoe stimuleert. Of als je jezelf zo in een situatie manoeuvreert dat je kind jouw geslachtsdeel wel moet aanraken.