20 september 2001 door Diederik Bosman

Wat moet je doen als een baby wegglipt bij het baden? (6 wkn)

Wat is de beste reactie als een baby (6 weken) bij het baden wegglipt, met het hoofd in het water valt, water binnenkrijgt, rood aanloopt en hoest? En hoe valt zo'n situatie het beste te voorkomen?

Antwoord

Ik denk dat het moeilijk is om dergelijke situaties volkomen uit te sluiten; een ongeluk zit in een klein hoekje. Indien men een baby onder een van de beiden oksels vasthoudt, is de kans dat hij wegglipt klein. Dus: met één hand vanaf de rugzijde de oksel omvatten geeft meer houvast.

Het hoesten en rood aanlopen wijst erop dat er wat water in de luchtwegen is gekomen. Het kindje krijgt dan een reactie alsof het zich verslikt heeft, hetgeen aanleiding geeft tot rood aanlopen en hoesten. Deze reactie is overigens heel nuttig, omdat daardoor het water uit de luchtwegen wordt gehoest.

Alleen als het kindje na afloop langer benauwd blijft en/of na een poosje koorts krijgt, zijn dat aanwijzingen dat er wat water in de longen is gekomen. Meestal gebeurt dit echter niet (vanwege het hoesten) en komen kind en ouder met de schrik vrij.

Dat een kind van deze leeftijd water inslikt als het in het water valt, is meestal niet te voorkomen. Blijf dus altijd voorzichtig. Laat het kind op deze leeftijd nooit alleen achter in het bad en houdt het goed vast.

Lees ook: