Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 mei 2002 door Diederik Bosman

Wat moeten we doen tegen dat voortdurende spugen? (7 mnd)

Onze zoon van 7 maanden spuugt sinds zijn geboorte veel en vaak. Ondanks het feit dat wij hem na het eten rechtop houden, melk voor spugertjes geven, etc., blijft hij de hele dag kleine beetjes doorspugen (groentehapjes vooral). Hij stinkt ook uit zijn mondje.

Zijn gewicht, lengte, ontwikkeling en stemming zijn prima, maar ik maak me ernstige zorgen omdat ik me nergens kan vertonen met een schoon kind. Hij ligt bijna de hele dag in zijn braaksel en bovendien is het zo jammer van alle vitaminen.

De huisarts geeft hem Motillium om de ontleding van voedsel te bevorderen en daar reageert hij slecht op. Wij zijn moe en bezorgd, en niemand wil ons serieus nemen.

Wat moeten wij doen?

Antwoord

Het is duidelijk dat uw zoontje last heeft van reflux. Bij reflux werkt de bovenste sluitspier van de maag niet optimaal, waardoor er voeding kan terugkomen. Met het ouder worden van het kind gaat deze bovenste sluitspier steeds beter werken. Zolang de groei en ontwikkeling goed zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Vaak gaat de klacht vanzelf over naarmate er meer vaste voeding wordt gegeten. Aangezien uw zoontje al 7 maanden is, gaat hij snel over naar wat meer vast voedsel en zal het probleem zich waarschijnlijk vanzelf oplossen.

Toch blijft het natuurlijk wel erg lastig en vervelend. De behandeling bestaat uit het indikken van de voeding, het hoofdeinde van het bed iets omhoog te zetten en het goed laten boeren na een voeding.

Voorts is het goed voor de slokdarm om de maagzuur-productie wat af te remmen. Bij het spugen komt het maagzuur namelijk in de slokdarm, die daar in principe niet op ingesteld is. De eerste keuze van een medicijn voor zuurremming is – op deze leeftijd – ranitidine (zantac) drank.

Naast de maagzuur-remming wordt ook wel eens prepulsid gegeven. Dit laatste zou ik alleen wel in goed overleg met de dokter doen, omdat het bij kinderen met bepaalde hartafwijkingen problemen kan geven (weliswaar zeer, zeer zelden, maar het kan).

Wij zouden u tevens willen adviseren om te stoppen met de motilium, omdat dat meer tegen misselijkheid helpt en uw kindje niet zo zeer misselijk is maar last heeft van reflux.

Lees ook: