5 november 2010 door Fleur de Lorijn

Wat te doen bij een moeilijk poepende zuigeling? (20 wkn)

Mijn zoontje is nu 20 weken, hij is winderig en heeft 1x per week een poepluier, meestal met wat harde ontlasting. Ik heb tot 7 weken borstvoeding gegeven; toen hadden we ook weinig poepluiers. Hij krijgt nu Nutrilon Omneo en sinds 2 weken iedere dag een fruithapje.

Hoe kan ik er nou voorzorgen dat zijn darmen beter gaan werken en hij vaker een poepluier heeft?

Antwoord

Zo te zien heeft uw zoon last van obstipatie (verstopping). Bij zuigelingen is dat te herkennen aan een combinatie van de volgende symptomen:

  • een lage ontlastingsfrequentie (minder dan 3 x per week);
  • harde ontlasting;
  • rood aanlopen en huilen rond het moment van ontlasting.

Bij de overgang van borst- naar flesvoeding zie je vaker dat het moeizamer gaat, maar bij u deed het probleem zich al eerder voor.

Er wordt altijd geadviseerd om voldoende vocht te geven, maar eigenlijk is er geen bewijs dat dit echt helpt.

Een nieuwe ontwikkeling is het toevoegen van prebiotica en/of probiotica (gezondheidsbevorderende micro-organismen) aan de voeding. Daardoor zou de ontlasting zachter moeten worden. Er zijn flesvoedingen voor zuigelingen die pre- en/of probiotica bevatten, waaronder Nutrilon Omneo. U gebruikt dit al, maar bij uw zoon blijkt dit dus niet afdoende te zijn.

In uw geval is het dus het beste om met laxeermiddelen te starten. De keuze bij deze jonge kinderen is lactulose. Ik adviseer u om dit te bespreken met uw huisarts. En ter geruststelling: laxeermiddelen doen geen kwaad. De darmen worden niet beschadigd en worden ook niet 'lui'.

Lees ook: