Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 juni 2003 door Diederik Bosman

Wat te doen bij ontstoken waterpokken? (4 jr)

Onze zoon Jelle (4 jaar) die twee weken geleden waterpokken had, heeft nu nog enkele pokken op zijn heupjes. Deze zijn gaan ontsteken. Rondom de pokken ontstaan rode vlekken die erg jeuken. Wij denken dat hij er 's nachts aan krabt, vanwege de warmte van de luier.

We hebben al boorzalf gebruikt, maar zonder resultaat. Heeft u tips?

Antwoord

Inderdaad kunnen er twee weken na het doormaken van de waterpokken nog enkele ingedroogde pokken overblijven. Vooral bij kinderen die vaak aan de pokken gaan krabben, kunnen de pokken duidelijk langer blijven bestaan. Er moet dan extra goed op gelet worden dat er geen secundaire infectie ontstaat, zoals bij u inmiddels het geval is.

Een secundaire infectie wil zeggen dat er een tweede infectie op de pokkenplekjes ontstaat, door bacteriën die door de huid en het opengekrabde wondje naarbinnen kunnen komen.

Zolang het bij een paar rode vlekken blijft, hoeft u niets speciaals te doen. Maar als de ontstekingen duidelijk verergeren, of als er ook nog koorts bijkomt, dan kunt u het beste even naar de huisarts gaan. Die kan dan eventueel een antibioticum voorschrijven.

Tegen de jeuk kunt u het beste mentholpoeder gebruiken (op de blaasjes/pokken strooien).

Lees ook: