9 februari 2007 door Frea Kruisinga

Wat voor schade kan een te hoge bloeddruk aanrichten? (1 jr)

Ik heb een kindje van net 1 jaar. Haar bloeddruk is steeds erg hoog. Hij schommelt tussen de 149/88 en de 121/80.

Wat voor schade kan dat aanrichten bij een kind, en wat is een normale bloeddruk voor een kindje van die leeftijd?

Antwoord

De gemiddelde bloeddruk voor een kind van 1 jaar is ongeveer 95/55 (bovendruk/onderdruk). Zodra de bloeddruk boven de 105/65 komt, zoals bij uw dochter, moet je onderzoek gaan doen naar de oorzaak daarvan.

U vertelde niet hoe de bloeddruk bij uw kind is gemeten en onder welke omstandigheden. Het komt bijvoorbeeld voor dat er een veel te hoge bloeddruk wordt gemeten doordat een kind overstuur is. Ook kan er gemeten zijn met een te klein bloeddrukbandje.

In ieder geval is het belangrijk dat er op tenminste drie verschillende momenten op een goede manier een te hoge bloeddruk is gemeten, voor je de conclusie mag trekken dat er sprake is van een te hoge bloeddruk (hypertensie).

Vervolgens moet er natuurlijk worden uitgezocht wat de oorzaak is van zo'n hoge bloeddruk. De lijst met mogelijke oorzaken is vrij lang, maar kan grofweg worden opgedeeld in de volgende categorie├źn:

  • nierproblemen;
  • problemen met bloedvaten, zoals een vernauwing van de grote lichaamsslagader;
  • hormonale problemen;
  • problemen die vanuit het hoofd komen, zoals een verhoogde druk in het hoofd.

Ook komt het voor dat er helemaal geen oorzaak wordt gevonden.

Iemand die een te hoge bloeddruk heeft, merkt daar zelf meestal niets van. Toch is een veel te hoge bloeddruk een extra belasting voor je hart, wat op langere termijn tot hartfalen kan leiden. Daarnaast kan er schade aan de nieren ontstaan.

Lees ook: