12 mei 2002 door Diederik Bosman

Wel of niet stomen bij pseudo-kroep?

Op jullie site staat dat je bij pseudo-kroep in de douche moet gaan zitten, met de kraan open. Klopt dat? Het schijnt dat er tegenwoordig iets anders geadviseerd wordt. Hoe zit het nu precies?

Antwoord

Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen in de buurt van de stembanden. Door deze ontsteking zwelt het slijmvlies rondom de stembanden op, met benauwdheid als gevolg. De benauwdheid ontstaat doordat er vanwege de gezwollen bovenste luchtpijp minder lucht ingeademd kan worden.

De behandeling is erop gericht de zwelling te verminderen, waardoor de benauwdheid verholpen wordt. De infectie zelf gaat altijd binnen een paar dagen over.

Het advies om te stomen bij pseudokroep is inderdaad verouderd. Tegenwoordig wordt er bij ernstige benauwdheid als gevolg van de pseudokroep vaker met pulmicort gewerkt, omdat dat effectiever is. Pulmicort is een prednison-achtige stof die ervoor zorgt dat de zwelling in de larynx (het deel van de keel dat dicht zit) sterk afneemt.

Stomen met koude (!) vochtige lucht – of wandelen in de vochtige buitenlucht – is niet onzinnig en het helpt wel een beetje, maar het gunstige effect ervan is veel minder dan dat van pulmicort. Het voordeel van stomen of wandelen is echter dat je daarvoor niet naar een dokter hoeft.

Werkt het stomen niet, of is het kind heel erg benauwd, dan kan men alsnog naar een dokter gaan.

Lees ook: