3 december 2010 door Fleur de Lorijn

Wel volgroeid maar nog niet ongesteld - is dat reden tot zorg? (13 jr)

Onze dochter van bijna 13 is erg lang (1.72) en weegt ongeveer 55 kilo. Vier jaar geleden kreeg ze haar eerste schaamhaar en borstvorming. Dat lijkt nu volgroeid. Ook heeft ze al twee jaar puistjes.

Toch is ze nog niet ongesteld, terwijl dit door de huisarts en een meting van de botjes in haar hand al eerder werd verwacht.

Is dit nu reden voor zorg?

Antwoord

De puberteit bij meisjes begint met borstvorming. Dat betekent dat uw dochter 4 jaar geleden in de puberteit is gekomen. Ook vertelde u dat ze inmiddels volgroeid is, wat betekent dat de secundaire geslachtskenmerken zich normaal ontwikkeld hebben. Ze is alleen nog niet ongesteld geworden. Wat betekent dat?

Over het algemeen komt de menstruatie 2 à 3 jaar na de start van de puberteit op gang. Maar: als de puberteit al jong begint, zoals bij uw dochter (toen ze 9, of nog net geen 9 was), kan het iets langer duren voor je gaat menstrueren. Dat zóu dus een verklaring kunnen zijn voor het feit dat ze nog niet menstrueert.

Toch is 4 jaar wel lang. Daarom zou ik u adviseren om andere oorzaken uit te laten sluiten, zoals: een disbalans in hormonen (denk daarbij ook aan schildklierproblemen), of een verkleving van de binnenste schaamlippen (hymen imperforata), waardoor het bloed niet naar buiten kan.

Lees ook: