23 augustus 2002 door Nanny Gortzak

Werken en kolven - wat kan ik doen tegen de stuwing en de pijnlijke knobbels?

Mijn dochter is 4 maanden. Ik ben stewardess en ik heb inmiddels mijn eerste vlucht na de bevalling gevlogen. Ik ben maximaal 3 dagen weg en moet dus kolven. Mijn dochter drinkt zo om de 3 à 4 uur. Eén hele borst en de andere als toetje voor hoe lang zij wil.

Nu heb ik bij mijn afwezigheid om de 6 uur beide borsten gekolfd: 100 ml per borst, (juist niet om de 3-4 uur, om stuwing of extra productie te voorkomen). Mijn rechterborst doet het prima, maar ik heb al bij de eerste dag dikke pijnlijke knobbels in mijn linkerborst gekregen.

Bij aankomst heb ik met hete kompressen, masseren (en kolven) de knobbels proberen weg te krijgen, maar dit is niet gelukt. Ik kreeg stuwing, wat resulteerde in 180 ml alleen uit mijn linkerborst. Ik ben om de 6 uur blijven kolven en heb iedere keer de linkerborst flink gemasseerd, wat erg pijnlijk was. Er bleven knobbels over die ik niet wegkreeg en kleine gemene scherpe steken.

Bij thuiskomst heeft mijn dochter mijn borsten heerlijk slap gedronken. Mijn linkerborst is nu weer zacht en soepel, maar de knobbels zitten er nog wel, al zijn ze veel kleiner en minder pijnlijk.

Kunnen jullie advies geven over de manier en de frequentie van kolven bij afwezigheid? En kan ik bij stuwing en knobbels nog iets meer doen dan masseren en hete kompressen gebruiken? Een douche of een bad misschien?

Antwoord

Steeds vaker zijn er moeders die borstvoeding combineren met werken. Daartoe wordt de voeding die tijdens het werk valt, afgekolfd. Dat kan inderdaad problemen geven, zoals hierboven beschreven, maar gelukkig zijn daar ook oplossingen voor.

Oók steeds vaker hoor ik dat moeders die onder bijzondere omstandigheden werken, hun voeding tijdens het werk afkolven. Soms vergt dat wat aanpassing van de normale kolf-regels en wat creativiteit. Situaties waarin dat nodig is, zijn bijvoorbeeld: bij het beroep van stewardess, of bij het draaien van nachtdiensten ('s nachts werken en kolven, overdag slapen en voeden), of als er voor langere tijd gereisd wordt (één tot meerdere weken), of bij beroepen waarbij tijdens het kolven voor vervanging op de werkplek gezorgd moet worden, terwijl dat niet altijd mogelijk is, etc.

Knobbels en harde plekken bij kolven om de 6 uur

Uw probleem is dat u last krijgt van knobbels en harde plekken in de borst, als u slechts om de 6 uur afkolft. U doet dit om te voorkomen dat u extra veel melk gaat produceren.

In de regel worden de borsten bij afwezigheid van de baby gekolfd op het moment dat de baby normaal wil gaan drinken. In uw geval zou dat dus om de 3 tot 4 uur zijn. Het feit dat u normaal één borst geeft en de tweede slechts als toetje, maakt hierbij niet uit. Baby's zijn beter in staat de borst te legen dan een kolfapparaat. Bovendien bent u maar maximaal drie dagen achtereen weg, waarna de normale situatie van borstvoeden weer hervat wordt.

Vaker kolven

Om te voorkomen dat u in de toekomst weer problemen krijgt met harde plekken, zou het voor uw borsten toch het beste zijn om elke 3 tot 4 uur te kolven. 's Nachts kunt u bekijken in hoeverre deze tijden aangehouden moeten worden: de ene vrouw merkt dat ze juist 's nachts een grote productie heeft, waar normaal de baby gebruik van maakt en veel drinkt. De andere vrouw heeft hier minder last van, omdat de baby al tijden in de nacht geen of nauwelijks borstvoeding wil.

Door vaker te kolven wordt ook het risico op borstontsteking en verstopte melkkanalen voorkomen. Uiteindelijk kan een ontsteking ontaarden in een abces, dat chirurgisch behandeld moet worden. Dit lijkt mij een situatie die u wilt vermijden.

Warmte en ontspanning

U geeft aan dat de borst na het masseren van de harde plekken nog steeds pijnlijk is. Hoe komt dat? Borstweefsel is erg kwetsbaar en waarschijnlijk voelen de plekken nog pijnlijk van de massage. Het weefsel is als het ware gekneusd.

Door iets vaker te kolven voorkomt u dat de borsten zo vol raken dat ze gestuwd zijn, zodat u ze leeg moet masseren. Warmte en ontspanning (door bad en douche) kunnen hierbij inderdaad helpen.