Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

23 mei 2008 door Nanny Gortzak

Zeer onrustig drinken - te veel melk of te weinig? (4 mnd)

Mijn dochtertje is vandaag 4 maanden oud geworden. Sinds een paar weken drinkt ze erg onrustig aan de borst. Al met al krijg ik er wel 10-15 minuten drinken in. Eerder kolfde ik tevoren eerst wat af, omdat het te hard ging. Nu doe ik dat niet meer, omdat ik denk dat ze de stroom makkelijk aankan. Eerst ging dat ook goed.

Nu is het patroon vrijwel bij iedere voeding: 1-2 minuten drinken, met de voeten spartelen en buikspieren aanspannen, waardoor het lijkt alsof ze in elkaar krimpt. Haar hoofd houdt ze dan ver van de borst (ze wil bijna de tepel eraf rukken). Vervolgens laat ze los, en vliegt ze weer op die borst af. Dan drinkt ze 30 seconden, waarna ze weer loslaat en steeds onrustiger wordt. Met huilen tussendoor.

Ik help haar dan een handje. Ik pak de borst vast en stop die in haar mond. Dan drinkt ze weer even en laat ze weer los. Zo gaat het een tijdje door. Tussendoor ben ik ook van borst gewisseld.

Ik laat haar ongeveer 7 minuten aan de ene borst worstelen, en dan aan de andere. Bij de tweede borst begint ze rustig, maar eindigt ze net als bij de eerste borst.

Wat kan dit gedrag betekenen? Ze heeft geen spruw. Heb ik te weinig melk of gaat het haar niet snel genoeg? Bij de fles heeft ze dit allemaal niet.

Antwoord

Enerzijds heeft u een hoge melkproductie (gehad), maar anderzijds is uw dochter mogelijk niet tevreden met de hoeveelheid melk. Het lijkt tegenstrijdig, maar het kan allebei tegelijk het geval zijn.

Grote melkproductie

Als de moeder veel melk produceert en/of een sterke toeschietreflex heeft, worden veel baby's snel onrustig aan de borst. Meestal helpt het dan om de baby even los te koppelen en te wachten tot de melkstroom gestopt is, gevolgd door weer opnieuw aanleggen.

Ook willen deze baby's meestal regelmatig een boertje doen tijdens de voeding, omdat er door de sterke melkstroom veel lucht wordt ingeslikt.

Maar nu komt het. Soms zijn ze zó gewend geraakt aan de snelle melkstroom, dat wanneer de hoeveelheid zich beter heeft aangepast aan de vraag, en het toeschieten minder heftig is, ze gaan protesteren. Dat zou bij u het geval kunnen zijn.

Deze baby's hebben niet goed kunnen leren hoe ze de melk uit de borst kunnen halen (omdat dat nergens voor nodig was). Ze wachten comfortabel de toeschietreflex af, die voorheen snel en goed kwam.

Wat kun je doen?

Op dit moment is het voor u belangrijk dat uw baby goed aan de borst gaat drinken. Daarbij moet u goed volgen wat uw baby wil.

U kunt nog steeds, zodra de baby naar achteren wijkt, haar van de borst halen voor een boertje. Gaat ze erg hard protesteren, dan wil ze toch verder drinken. U kunt haar dan helpen door wanneer ze lijkt te gaan aanspannen, dus vóórdat dat daadwerkelijk gebeurt, borstcompressie toe te passen om de melkstroom op gang te houden.

Als u goed naar het zuig- en slikpatroon kijkt, kunt u beginnen met de compressie zodra ze vaker zuigt dan slikt. De borstcompressie zorgt er dan voor dat ze blijft drinken.

Aan de tweede borst kunt u hetzelfde doen. Het geeft dan niet hoe lang zij aan de borst heeft gedronken. U kunt net zolang blijven wisselen als nodig is, waarbij u telkens borstcompressie toepast als de melk langzamer gaat stromen.

Borstcompressie

Nog even ter herinnering: borstcompressie is een methode waarbij je met de volle hand om de borst zo dicht mogelijk tegen de ribbenkast in de borst knijpt, om de druk op de melkstroom te verhogen. Zodra de baby zelf weer drinkt, kunt u de hand ontspannen.

Wanneer het drinken stopt, of als uw dochter onrustig wordt, herhaalt u dit, tot het niet meer effectief is. Dan wisselt u van borst en doet u aan de andere kant hetzelfde.