Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

11 juni 2004 door Nanny Gortzak

Zes maal daags een korte voeding tussendoor - wat moet ik daarmee? (2 wkn)

Nicolaas is een lieve rustige baby van 2 weken oud. 's Nachts slaapt hij al dikwijls 4 uur door. Hij weegt nu al 4,9 kg (het geboortegewicht was 4,3 kg) en hij is al 3 cm gegroeid. En eten kan-ie!

Wel wil hij ook graag desserts (voedingen van ongeveer 2 tot 4 minuten; ca. 6x per dag), naast zijn 8-9 uitgebreide maaltijden. Ik kan moeilijk anders doen dan daaraan toegeven.

De laatste dagen proberen we soms wel een andere manier van troosten (als de lange voeding pas om is) en soms lukt dat ook. Ik vrees namelijk dat hij deze desserts zal blijven willen. Uw advies is heel welkom en gewaardeerd.

Antwoord

Zo te zien vraagt u zich af of die korte voedingen – tussen de grotere voedingen door – negatieve gevolgen kunnen hebben. En zo ja, wat u daaraan kunt doen.

Hieronder zal ik uitleggen wat de rol van deze voedingen is, en dat ze na een tijdje vanzelf zullen stoppen.

Walnoot

Vanwege de grootte van zijn maagje zal een pasgeboren baby vele malen per dag moeten drinken om de juiste hoeveelheid melk binnen te krijgen. De maag van een pasgeboren baby is namelijk niet groter dan een walnoot, terwijl een baby met het gewicht van uw zoon toch zo'n 600 tot 650 ml melk op een dag zal moeten drinken (en deze hoeveelheid neemt nog iets toe).

De komende weken zal de maag van uw zoon groeien en wat oprekken. Veel baby's zullen dan ook ietsje minder vaak willen drinken op een dag. Toch merken veel moeders dat hun baby vaak om de borst blijft vragen, waarbij dan soms een flinke hoeveelheid melk wordt gedronken. Hoe zit dat nu?

Meer dan voedsel alleen

Ook op deze leeftijd is de borst meer dan voedsel alleen. Het zuigen aan de borst, de zachtheid en de warmte van de huid van de moeder geven een vertrouwd en veilig gevoel.

Daarnaast is het niet zo'n gek idee dat een baby tussen grote maaltijden door misschien nog wat kleine hapjes wil hebben. Ga maar eens na hoe vaak wij als volwassenen iets eten of drinken. En net als volwassenen willen baby's de ene keer een flinke maaltijd en de andere keer minder eten.

Laten boeren en rechtop houden

Het kan wel zijn dat uw zoon vlak na een flinke maaltijd troost wil, omdat hem iets dwars zit. Misschien moet hij een boer doen.

U kunt daarom proberen of u die boer als halverwege de voeding kunt doen en ook nog eens erna. En soms willen baby's graag wat rechtop gehouden worden vlak na een voeding, waardoor zij zich wat prettiger voelen.

Grote fopspeen

Soms maken moeders zich zorgen dat hun baby de moederborst als een grote fopspeen beschouwt. Eigenlijk is dat raar, want een fopspeen is juist gemaakt om iets natuurlijks na te maken: het biedt de gelegenheid om te zuigen op iets, zonder dat daarbij melk gedronken wordt.

Uw zoon drinkt een aantal keren per dag een paar minuten aan de borst. Dit zijn momenten waarop hij geen behoefte heeft aan veel voeding, maar wel wil zuigen. Hij regelt dus prima zelf dat hij wel wil zuigen, maar geen voeding nodig heeft op dat moment.

Problemen op latere leeftijd?

Sommige moeders maken zich zorgen dat een drinkpatroon dat bestaat uit "vaak voeden met kleine voedinkjes erbij" zal lijden tot voedingsproblemen op latere leeftijd. Voor zover mij bekend is hier nog geen een duidig onderzoek over bekend. Ik moet mij dus beperken tot ervaringsfeiten.

Mijn ervaring met het begeleiden van (op verzoek voedende) moeders heeft het volgende opgeleverd:

  • zodra baby's meer gaan bewegen (en zelf gaan spelen), zal hun behoefte aan kleine tussendoor-voedingen afnemen;
  • weer later, als een baby al min of meer met de pot mee-eet, zullen de momenten van troost aan de borst afgewisseld worden met gezonde tussendoortjes (fruit, later rauwkost, rijstwafels, etc.);
  • als er reden is om aan te nemen dat het kind te veel voedsel nuttigt, kunnen de eetbare tussendoortjes vervangen worden door een activiteit, zoals voorlezen, buiten spelen, of samen een spelletje doen.

Zolang het voedsel dat u aanbiedt gezond en van goede kwaliteit is, hoeft u zich geen zorgen te maken over de gevolgen daarvan. Met het geven van borstvoeding weet u zeker dat u goed en volwaardig voedsel aanbiedt, dat ook op de lange termijn vele gezondheidsvoordelen biedt.