1 januari 2000 door Nanny Gortzak

Zesmaal borstvoeding per dag is tijdrovend. Hoe los ik dat op?

Mijn zoontje is nu 13 weken en heeft nog steeds 6 voedingen. Hij groeit goed en weegt 5700 gram.

De belasting voor mij vind ik groot want hij komt meestal overdag om de 3 uur en dat is erg vermoeiend. Daar komt ook nog bij dat hij overdag erg weinig slaapt, ongeveer 2 à 3 uurtjes per dag. Dus is er weinig tijd voor ander werk in huis, enzovoort, dat blijft liggen en zich ophoopt.

Ik wil hem toch graag zo lang mogelijk borstvoeding geven maar dan graag één keer minder zodat ik iets meer tijd krijg. Hoe los ik dit op?

Antwoord

De meeste pasgeboren baby's willen vaak drinken bij hun moeder: tien tot twaalf keer per etmaal is heel gewoon. Dat moet ook zo, want de maag van een pasgeborene is ongeveer zo groot als een flinke knikker.

Na een week is dat ongeveer de grootte van een golfbal. De maag van de baby rekt langzaam op in de eerste weken en er vindt ook al groei plaats. Het aantal voedingen zal meestal dan ook wat afnemen in deze eerste tijd.

Daarna blijven veel baby's lange tijd ongeveer hetzelfde aantal voedingen per dag willen, indien zij volledig op vraag gevoed worden. Bij de ene baby kunnen dat er vier of vijf of zes zijn, bij de andere zijn dat er acht of tien of meer.

Geen regel

Zolang een baby goed groeit en de melkproductie van de moeder op peil blijft, is er eigenlijk geen regel te geven over het aantal voedingen dat de baby per dag moet krijgen.

Tips

Terug naar uw probleem. U vindt het voeden erg vermoeiend en houdt weinig tijd over voor werk in huis. Een echte oplossing voor dit probleem heb ik niet, maar wel misschien wat tips en ideeën die u door deze tijd heen kunnen helpen.

Eigen ritme

Een baby in huis is een nieuwe ervaring waar u aan moet wennen en het is dan ook normaal dat het een tijdje duurt voordat iedereen weer een ritme heeft gevonden waar hij of zij tevreden mee is. Als een baby dan ook nog weinig slaapt overdag, dan lijkt het allemaal wat tegen te vallen.

We krijgen vaak het beeld voorgeschoteld dat baby's een paar voedingen krijgen opeen dag, een paar schone luiers krijgen en verder veel slapen. Zulke baby's zijn er wel, maar de meeste ouders zijn flink in de weer met hun kleintje.

En dan nu de tips:

Allereerst zullen veel baby's met een paar maanden efficiënter gaan drinken. Dat betekent dat ze in kortere tijd de nodige voeding binnenkrijgen. En dat scheelt tijd.

Interesse voor omgeving

Daarnaast zullen ze rond deze tijd ook meer interesse gaan krijgen in alles wat om hen heen gebeurt. En daar kunt u gebruik van maken: neem de baby mee door het huis in een draagdoek, wipstoeltje of leg hem neer op een speelkleed waar u aan het werk bent. Uw zoontje zal het leuk vinden om uw bezigheden te volgen en u kunt rustig doorwerken.

Samen met baby rusten

Wat veel moeders helpt in tijden van grote vermoeidheid is een of twee keer per dag samen met de baby op bed gaan liggen om te voeden. De moeder rust tijdens het voeden uit en soms is er ook nog tijd voor een slaapje samen. Let er wel op dat samen met de baby in bed op een veilige manier gebeurt.

Plezierig verloop voedingen

Tenslotte: zorg ervoor dat de voedingen voor uzelf plezierig zijn. Neem er wat te eten en/of te drinken bij, luister naar muziek of lees een tijdschrift tijdens de voeding. Ik ken heel wat moeders die contact met de buitenwereld houden door tijdens voedingen tee-mailen, bijvoorbeeld met andere borstvoedende moeders.

Door de voedingen op deze manier wat meer in uw dag te verweven, zal het minder als een onderbreking aanvoelen en daardoor ook minder als een belasting ervaren worden.