29 november 2002 door Diederik Bosman

Zijn verkleefde schaamlippen al verkleefd vanaf de geboorte?

Woord vooraf

In principe nemen we nooit vragen in behandeling die betrekking hebben op lopende onderzoeken of behandelingen. In dit geval maken we echter een uitzondering, omdat de vraagsteller een 'beschuldigende vinger' van de artsen voelde. Dat aspect gaf voor ons de doorslag om er toch aandacht aan te besteden.

Redactie Ouders Online

Onlangs is bij onze dochter van 3 jaar een gesloten vagina geconstateerd door de kinderarts van het MKD [Medisch Kinderdagverblijf – red.] waar ze momenteel verblijft. De kinderarts van het MKD verwees onze dochter door naar de huisarts.

De huisarts schreef oestrogeen-zalf voor, en verwees onze dochter tevens door naar de kinderarts van het ziekenhuis.

Vraag: kan zij die gesloten vagina al vanaf de geboorte hebben?

In het dossier van het consultatiebureau staat nergens of er ooit gekeken is naar eventueel verkleefde kleine schaamlippen. Bij jongetjes wordt altijd naar de indaling van de balletjes gekeken. Vinden dat soort controles niet plaats bij meisjes?

Zowel de huisarts als de consultatiebureau-arts wijzen nu de beschuldigende vinger naar de moeder. Zij heeft die verkleefde schaamlippen echter nooit gezien, en alle vrouwen die onze dochter hebben verschoond ook niet. Daarom is het belangrijk voor ons om te weten of dit vanaf de geboorte al zo is.

Antwoord

Uit dit bericht konden we helaas niet opmaken waaruit de beschuldiging precies bestaat. Het antwoord op de vraag is echter dat een verkleving van de schaamlippen meestal pas na de geboorte ontstaat.

Het verschijnsel dat u beschrijft, staat bekend als synechia vulvae, ook wel labiale adhesie genoemd. De verkleving is niet aangeboren, maar als hij ontstaat, is dat meestal in de zuigelingen-periode (of later). Het komt vrij regelmatig voor, namelijk bij 1,4 % van alle meisjes van 0 tot 2 jaar.

Verkleefde schaamlippen ontstaan door een combinatie van twee factoren: een lage oestrogeen-spiegel (weinig vrouwelijk hormoon) en een plaatselijke irritatie van de schaamlippen als gevolg van luiergebruik.

Meestal is er wel een kleine opening, hoewel die soms moeilijk te vinden is.

In principe kan het probleem op twee manieren worden opgelost: met de hand of met een medicijn. De schaamlippen kunnen gespreid worden door een deskundige, of er kan gebruik worden gemaakt van oestrogeen-zalf. Met oestrogeen-zalf treedt meestal binnen 2 weken spontane loslating op.

Heel sporadisch is er een behandeling met instrumenten nodig. Dit gebeurt dan met een zogenaamde 'knopsonde' en wordt alleen toegepast als er naast de verkleving ook sprake is van blaasontstekingen.

Lees ook: