Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7x leuke ideeën voor het maken van een geboortekaartje

Verwacht jij binnenkort een kindje en ben je op zoek naar leuke ideeën voor het geboortekaartje? Of wil je graag jouw eigen geboortekaartje voor een meisje of voor een jongen ontwerpen en ben je op zoek naar de nieuwste trends? Wij delen de leukste trends voor geboortekaartjes van dit moment met je. 

Leuke trends voor geboortekaartjes

Sommige ontwerpen van geboortekaartjes zijn tijdloos, terwijl andere designs juist ineens erg populair zijn. Trends komen en gaan en dat geldt ook op het gebied van geboortekaartjes. Op dit moment zijn er een aantal opvallende kleuren, ontwerpen en stijlen die erg populair zijn. Dit zijn de leukste en meest originele trends voor geboortekaartjes.

(Bos)dieren

Al enkele jaren zijn bosdieren erg populair op geboortekaartjes en ook in 2023 houdt deze trend duidelijk aan. Uiltjes, hertjes, eekhoorns en vogels zijn erg geliefd op zowel geboortekaartjes voor jongens als voor meisjes. Maar we zien ook steeds meer beertjes, leeuwen en giraffen die de voorkant van geboortekaartjes sieren. Een dier op het geboortekaartje kan een symbolische betekenis voor jullie hebben, of bijvoorbeeld een lievelingsdier of een sterrenbeeld zijn.

Botanische designs

De botanische trend zien we al enkele jaren terug in logo’s, interieurtrends en kleding. Maar ook bij het maken van een geboortekaartje is een botanisch design tegenwoordig erg geliefd, dat zien we steeds vaker bij een geboortekaartje voor een meisje als voor een geboortekaartje voor een jongen. Bloemen, bladeren, veel groen en een natuurlijke uitstraling passen allemaal binnen deze trend. Je kunt zoeken naar de betekenis van bloemen om een keuze te maken die voor jullie gevoel goed past, of zoeken op een kenmerk van een plant of bloem. Elke plant staat symbool voor een waarde of eigenschap die jullie geboortekaartje uniek maakt.

Bonte kleuren

Jarenlang waren neutrale kleuren de grootste trend voor geboortekaartjes. Dat lijkt nu over te zijn. Bonte kleuren en colour blocking is helemaal in! Wees niet bang om uitgesproken kleuren te gebruiken én met elkaar te combineren. Vind je het lastig om kleuren met elkaar te combineren? Dan zijn er diverse tools om het ideale kleurenpalet op te maken. Colour blocking en het gebruik van bonte kleuren is ideaal voor opvallende maar zeker ook voor meer neutrale geboortekaartjes

Manen en sterren

Manen, sterren, zonnetjes en sterrenbeelden: het zijn trends die we dit jaar heel veel terugzien op geboortekaartjes. Het is ook bijzonder om de stand van de sterren op het moment van geboorte te gebruiken voor het ontwerp van het kaartje of om het sterrenbeeld van jouw baby als design te gebruiken. Het past  helemaal bij de spiritualiteitstrend van de laatste jaren.

Geboortekaartje van Made For Moments

Holografische geboortekaartjes

Een vrij nieuwe trend die we dit jaar veel voorbij hebben zien komen is het holografische design van geboortekaartjes. Een opvallend design wordt fantastisch aangevuld door een holografische print of een holografisch lettertype. Zo springt jullie geboortekaartje er zeker uit!

Broer of zus

Als de nieuwe baby niet jouw eerste kind is, is een geboortekaartje waar de grote broer of grote zus ook een rol in speelt een leuke keuze. Een design met een foto van de oudste met de baby is ontzettend lief en waardevol. Je kunt er ook een illustratie van laten maken voor op het kaartje. Ook bijzonder om die meteen uitvergroot in te lijsten!

Nostalgisch geboortekaartje

Trends komen en gaan en zo nu en dan doet een trend van vroeger weer zijn intrede. Dit is bijvoorbeeld het geval met het ouderwetse geboortekaartje dat we kennen uit de jaren 70 en de jaren 80. De schattige tekeningen van toen zijn weer helemaal terug van weggeweest en sieren ook nu weer veel geboortekaartjes. Doe inspiratie op met Google en Pinterest om te bepalen welke nostalgische tekening bij jullie past.

Wat zet je op een geboortekaartje?

Alhoewel trends voor geboortekaartjes regelmatig veranderen, is de traditie rondom het sturen van geboortekaartjes nog altijd hetzelfde. Het is de makkelijkste en leukste manier om familieleden, vrienden en kennissen op de hoogte te brengen van de geboorte van jullie kindje. Ook de informatie op het kaartje is door de jaren heen weinig veranderd.

Maar wat zet je op een geboortekaartje? Dat bepalen jullie natuurlijk helemaal zelf. Enkele dingen die meestal op een kaartje worden gedeeld, zijn:

  • De naam van je kind
  • Het geslacht van de baby
  • De geboortedatum
  • De geboortetijd
  • De contactgegevens voor bezoekers
  • Het gewicht en de lengte van de baby (al is deze informatie er niet altijd meer direct na de geboorte)

Veel mensen plaatsen ook een mooie tekst op het geboortekaartje om de komst van een zoon of dochter aan te kondigen. Dit kan een (zelf geschreven) gedichtje zijn, een fragment uit jullie favoriete liedje of een liefdevol welkom, zoals: ‘Voor de wereld ben jij zo klein, voor ons ben jij de hele wereld!’. 

Veel plezier met uitzoeken en kiezen!

Lees ook: