Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

De voor- en nadelen van een geboortefotograaf bij de bevalling

De geboorte van je kindje is een bijzondere gebeurtenis die je nooit meer zult vergeten. Met mooie foto's van de bevalling creëer je een uniek en waardevol aandenken. Je kunt deze momenten door jouw partner of een ander familielid laten vastleggen, maar je kunt hiervoor ook een geboortefotograaf inhuren. Overweeg je een geboortegraaf of ben je je aan het oriënteren wat je graag allemaal in je bevalplan zou willen opnemen? Wij hebben de voor- en nadelen van een geboortefotograaf voor je op een rij gezet.

Wat doet een geboortefotograaf?

Een geboortefotograaf is een professionele fotograaf die gespecialiseerd is in het vastleggen van geboortes; van een natuurlijke thuisgeboorte tot een geplande keizersnede. Het is een vak apart en niet te vergelijken met landschapsfotografie of portretfotografie. Professionele geboortefotografen leggen jouw bijzondere momenten vast als echte kunstwerken die je vol trots kunt delen en een leven lang kunt koesteren.

Een geboortefotograaf is gedurende de hele bevalling aanwezig. Talloze foto's worden gemaakt van zowel de ouders als de baby. Ieder moment van de bevalling kan worden vastgelegd zodat er naderhand een selectie kan worden gemaakt van de mooiste momenten en beelden. Ook daarbij is het belangrijk: deel jouw wensen met de fotograaf en maak jouw behoefte kenbaar.

De voordelen van een geboortefotograaf

Als aanstaande ouders heb je veel aan je hoofd en tijdens de bevalling is het nemen van foto's niet één van die prioriteiten. Geboortefotografen zijn tijdens de bevalling aanwezig, bijvoorbeeld van de eerste weeën tot aan het rustmoment na de bevalling. Zij of hij legt alles vast zodat jij je volledig kunt richten op deze topprestatie en jouw partner alle aandacht heeft voor jou om je te ondersteunen. Je kunt natuurlijk jouw partner of iemand anders in de kamer foto's laten nemen, maar geboortefotografie door een professional heeft zeker pluspunten. De voordelen van geboortefotografen op een rij:

 • Jullie hebben tastbare herinneringen aan deze bijzondere gebeurtenis.
 • Jij kunt je volledig richten op de bevalling.
 • De geboortefotograaf is flexibel en kan elk moment aanwezig zijn.
 • Je partner hoeft zich niet te bekommeren om het maken van foto’s en/of video's.
 • De geboortefotograaf maakt foto's van de beste kwaliteit en vanuit de beste hoek.
 • Elke gebeurtenis wordt vastgelegd, van de weeën tot aan de bevalling zelf.
 • Je krijgt het complete geboorteverhaal in beeld.

De nadelen van een geboortefotograaf

De aanwezigheid van een fotograaf tijdens de geboorte is niet voor iedereen weggelegd. Iemand inhuren is zeker niet goedkoop en niet iedereen is even gecharmeerd van het idee van een 'vreemde' in de kamer tijdens de bevalling. Sommige mensen staan te springen om een fotograaf in de kamer te hebben bij de geboorte. Voor andere mensen kan dit een behoorlijke drempel zijn. Wij zetten enkele aandachtspunten op een rij:

 • Er is een extra persoon aanwezig in de kamer.
 • Een geboortefotograaf is niet goedkoop.
 • Het nemen van foto’s tijdens de bevalling kan buiten je comfortzone liggen.
 • Mogelijk vind je het lastig om te ontspannen als er foto's worden genomen.

Een professionele fotograaf vinden

Je wilt uiteraard niet zomaar iemand inhuren om aanwezig te zijn bij deze gebeurtenis. Een geboorte is heel bijzonder en je wilt een goed gevoel hebben bij de fotograaf en over haar of zijn werk. Hoe vind je een ervaren fotograaf waar je deze grote verantwoordelijkheid bij neer kunt leggen?

Een fotograaf vinden

Je kunt een geschikte fotograaf vinden door simpelweg online te zoeken naar professionals in de omgeving, maar je kunt ook in je netwerk vragen of er iemand een geboortefotograaf kent. Ook is het mogelijk om via je verloskundige in aanraking te komen met iemand waar zij goede ervaring mee heeft.

Laat je niet leiden door de prijs

Je kunt verwachten om € 700,- tot € 1.500,- te betalen voor geboortefotografie. Dit is niet goedkoop, maar als je beseft dat deze fotograaf de hele bevalling aanwezig zal zijn en alles zal vastleggen is deze prijs meer dan redelijk. Daar komt ook nog het bewerken van de beelden bij, maar ook het kennismakingsgesprek om samen de wensen te bespreken. Houd dit dan ook in je achterhoofd bij het kiezen van een geboortefotograaf. Laat je niet leiden door een lage prijs, maar kijk liever naar de stijl die je aanspreekt.

Welke fotografiestijl spreekt je aan?

Bedenk van te voren welke stijl je aanspreekt, hou je van lichte foto’s of meer van donkere beelden? Zie je graag detailshots of totaalplaatjes? Bepaal aan de hand van de stijl, belichting en de vastgelegde momenten uit een portfolio van de potentiële geboortefotograaf of jullie een match zijn om vervolgens contact op te nemen.

Plan een kennismaking

Vergeet ook zeker niet om een kennismakingsgesprek in te plannen met de geboortefotograaf. Vaak biedt de fotograaf een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan om de wensen, planning en kosten door te spreken. Zo weet je waar je aan toe bent, wat je kunt verwachten en kun je direct voelen of er een goede klik is. Natuurlijk is het bespreken van de beschikbaarheid een must, net als jouw geboorteplan. Daarin staan jouw wensen voor de geboorte beschreven en het is belangrijk om de geboortefotograaf hiervan op de hoogte te brengen. Zo vorm je met elkaar een team tijdens de bevalling en geniet je binnenkort van ontroerende beelden.

Misschien ontdek je na het lezen van de voordelen dat een geboortefotograaf niet mag ontbreken tijdens de bevalling. Of voel je er eigenlijk helemaal niets voor. Welke keuze je ook maakt; het is allemaal goed, als je je maar comfortabel voelt en je je aandacht kunt richten op deze levens veranderende gebeurtenis. De geboorte van jouw wonder.

Lees ook: