Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

7 voordelen van een doula tijdens je bevalling

Doula's worden steeds populairder. Niet gek, want een doula kan je steun en begeleiding bieden bij een van de meest belangrijke momenten in jouw leven. In dit artikel zetten we de grootste voordelen van een doula op een rijtje.

Wat is een doula?

Een doula is een geboorte-professional die vrouwen tijdens hun zwangerschap en bevalling begeleidt. Het woord 'doula' komt uit het Grieks en betekent letterlijk: 'dienende vrouw'. Een doula is opgeleid om emotionele, fysieke en praktische steun te bieden aan zwangere vrouwen en hun partners.

De voordelen van een doula

De rol van een doula is misschien niet medisch, maar het toevoegen van een doula aan je eigen geboorteteam heeft zo zijn voordelen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner.

1. Meer ontspanning en comfort

Een van de belangrijkste voordelen van het werken met een doula is dat ze jouw ontspanning en comfort vooropstellen. Doula's gebruiken verschillende technieken om stress te verminderen en pijn te verlichten. Denk aan massages, ademhalingsoefeningen, affirmaties of posities. Zo helpen ze je met het creëren van een rustige en ontspannen omgeving, wat zorgt voor minder spanning en stress tijdens je bevalling.

2. Betere communicatie

Een doula speelt ook in de communicatie met zorgverleners een belangrijke rol tijdens jouw bevalling. Ze begrijpt de medische termen en kan je helpen om je wensen en behoeften te bewaken - vooral fijn wanneer je in het heetst van de strijd je focus ergens anders kunt gebruiken. De doula zorgt ervoor dat je tijdens je bevalling beter geïnformeerd bent en zelf meer controle over je bevalling hebt.

3. Fijnere bevallingservaring

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die gebruik maken van een doula tijdens de bevalling, vaak tevredener zijn over hun bevalling. Een doula kan je ondersteunen bij het nemen van beslissingen, je geruststellen en ervoor zorgen dat jouw wensen en voorkeuren worden gerespecteerd.

4. Minder medische interventies

Wanneer je tijdens de bevalling ondersteund wordt door een doula, is er minder kans op medische interventie. Denk bijvoorbeeld aan een keizersnede, 'knip' of gebruik van pijnstillers. Dit komt doordat de doula jou kan helpen bij het vinden van emotionele rust, comfortabele posities en ontspanningstechnieken en je met ademhalingsoefeningen kan begeleiden.

5. Kortere bevalling

Onderzoek toont aan dat vrouwen die worden ondersteund door een doula tijdens hun bevalling, vaak een kortere bevalling hebben dan vrouwen zonder doula. Dit kan komen doordat er minder medische interventies plaatsvinden en er meer focus op ontspanning en comfort is.

6. Hechting tussen moeder en baby

Een doula kan bijdragen aan een goede hechting tussen jou en je baby, door je aan te moedigen om direct na de bevalling huid-op-huidcontact te hebben met je baby en je te helpen bij de eerste borstvoeding. Dit zorgt ook voor minder kans op postpartum depressie en angsten.

7. Ondersteuning voor de partner

De doula biedt niet alleen jou ondersteuning, maar ook je partner. De doula kan je partner advies geven over hoe hij/zij jou het beste kan ondersteunen tijdens je bevalling. Ze zorgen ervoor dat partners zich ook bij het geboorteproces betrokken voelen en kunnen ze geruststellen, mocht de paniek toeslaan.

Kortom, het inhuren van een doula tijdens je bevalling heeft een hoop voordelen. Van emotionele en praktische ondersteuning, tot vermindering van pijn en angsten: een doula kan een fijne toevoeging zijn aan jouw geboorteteam. Een doula inzetten voor je eigen bevalling is dan ook zeker het overwegen waard.