Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

5 tips bij het maken van een geboortekaartje

Tijdens de zwangerschap ben je volop bezig met de voorbereidingen en verheug je je op de komst van jouw kindje. Je koopt leuke kleertjes, maakt de babykamer in orde en leest blogs en boeken om precies te weten wat je te wachten staat. En laten we ook het geboortekaartje niet vergeten. Het geboortekaartje is tenslotte dé aankondiging van de geboorte van jouw zoon of dochter; een kaart waar je trots op bent. Om je op weg te helpen, delen we in dit artikel 5 tips voor het maken van een geboortekaartje.

Het design

Het aanbod geboortekaartjes is groot en voor elke stijl zijn er mooie ontwerpen te vinden. Voor elke smaak is er een ruime selectie aan geboortekaartjes beschikbaar die ook nog eens gepersonaliseerd kunnen worden. Houd je van stoere kaartjes, romantische kaartjes of juiste grappige kaartjes? Het kan nog best lastig zijn om het perfecte kaartje voor jullie baby uit te kiezen. Maak daarom een selectie van kaartjes die je leuk vindt en probeer alvast wat opties uit. Als je de naam op het kaartje zet, krijg je een idee van het eindresultaat. Hoe ziet het kaartje eruit met de naam van jouw zoon of dochter op de voorkant? Voelt het goed of past het kaartje toch niet zo goed bij de naam? Je kunt bovendien een modelkaartje bestellen van jouw favoriete ontwerpen. Zo kun je de kaartjes goed vergelijken en een definitieve keuze maken. Je kunt het papier voelen en de uitstraling van de kaart bewonderen. Door samen jullie stijl te bepalen, kun je een eerste selectie maken en de allermooiste kaart kiezen.

Belangrijke gegevens

Het sturen van geboortekaartjes naar vrienden en familieleden is een belangrijke traditie in ons land. Met het kaartje laat je iedereen in jouw omgeving weten dat jullie baby is geboren. Bovendien is het een laagdrempelige manier om de naam en geboortedatum te delen met de wereld. Maar een geboortekaartje bevat nog veel meer belangrijke informatie. Zo delen veel ouders het gewicht en eventueel de lengte van hun baby op het kaartje en het tijdstip van de geboorte. Als jullie de namen voor een baby al hebben bedacht, kun je deze gegevens voor de geboorte al invullen op het kaartje. Na de geboorte kunnen jullie de laatste gegevens toevoegen voor het kaartje naar de drukker gaat. Dat scheelt weer tijd en je ziet alvast hoe de naam op het kaartje staat. Een magisch moment waarop alles samen mag komen!

Bezoekregeling

Een geboortekaartje is ook ideaal om het kraambezoek in goede banen te leiden. Familie en vrienden willen natuurlijk jouw baby komen bewonderen. Sommige ouders vinden het fantastisch om veel bezoek te krijgen of organiseren een kraamborrel. Andere ouders kiezen liever voor rust en willen tijdens de kraamtijd genieten van elkaar en hun draai proberen te vinden in de nieuwe situatie. Via het geboortekaartje kun je de gewenste bezoektijden aankondigen. Bovendien kun je aangeven dat je het op prijs stelt als mensen eerst even bellen of appen. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en kunnen jullie het kraambezoek plannen zoals jullie wensen. Als je nog specifieke wensen hebt voor cadeaus of bezoekjes, laat dit dan ook zeker via het geboortekaartje weten.

Contactgegevens

Het is verstandig om altijd je contactgegevens op het kaartje te vermelden. Lang niet iedereen heeft jullie adres bij de hand of een telefoonnummer paraat. Noteer dus zeker het adres op het kaartje voor mensen die op bezoek willen komen of een kaartje willen sturen. Een e-mailadres en een telefoonnummer is ook slim om te vermelden, vooral als je graag wilt dat mensen vooraf contact opnemen voor ze op bezoek komen.

Check, check, dubbelcheck

Je wilt natuurlijk geen enkel foutje op het geboortekaartje zien. Neem dus zeker de tijd om het geboortekaartje uitvoerig te controleren. Laat deze desnoods door iemand anders nog nalezen. Klopt de naam? Kloppen de gegevens? Staan er geen schrijffouten op het kaartje? Als de kaartjes naar de drukker gaan, is het niet meer mogelijk om veranderingen door te voeren. Twijfel je? Kies toch nog voor een proefdruk zodat je het kaartje daarna definitief kunt maken.

Geniet van de keuzes die je mag maken om deze mooie, liefdevolle aankondiging compleet te maken. Van de stijl tot de teksten, de juiste gegevens en het papier; het mag helemaal worden zoals je in gedachten hebt. Het belangrijkste? Dat het geboortekaartje goed voelt voor jullie en dat je ook plezier mag beleven bij de totstandkoming van deze kaart. Misschien wil je het al halverwege de zwangerschap maken of wacht je er liever mee tot jouw verlof; het is allemaal goed. Wacht er niet te lang mee, want tijdens de kraamtijd heb je je handen al vol en is elke tijd die je over kunt houden welkom. Dan wil je alleen nog de puntjes op de i zetten en de kaarten daadwerkelijk versturen. Maak er een mooi geheel van en veel succes!