Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

Babyfotografie: tips voor een ontspannen newbornshoot

Heb je tijdens de zwangerschap een fotoshoot geboekt bij een newborn fotograaf? Ben je je nog aan het oriënteren of laat je je graag inspireren? Als jouw kindje geboren is en je zo naar je kersverse wondertje kijkt, realiseer je je dat jouw kleine baby binnen no-time niet meer zo klein zal blijven. Je koestert dit moment en neemt alle details in je op. Hoe fijn als een fotograaf juist deze tijd voor jou vast kan leggen. Mocht je op zoek gaan naar een newborn fotograaf, kies dan iemand waarbij je een goed gevoel hebt, de informatie duidelijk is en natuurlijk moet de stijl van de foto´s je aanspreken.

Een ontspannen newbornshoot

De meeste newborn fotografen sturen op voorhand een mail met uitgebreide informatie en tips om met elkaar tot een ontspannen en succesvolle newbornshoot te komen. Een shoot waarbij je mag genieten in het moment, maar ook van het eindresultaat. Elke fotograaf heeft een eigen workflow en een aantal (in mijn eigen ogen) belangrijke tips wil ik graag met jullie delen...

Het juiste moment voor een newbornshoot

Als fotograaf kies ik er meestal voor om de shoot in te plannen als de baby tussen de 12 dagen en 4 weken oud is. Ze kunnen hun temperatuur dan vaak goed vasthouden en de kleintjes slapen in deze periode relatief meer. Ze zullen inmiddels redelijk gewend zijn aan het leven buiten de baarmoeder en jullie hebben als kersvers gezin ook de tijd gehad om elkaar te leren kennen. Om de shoot met zo min mogelijk prikkels te starten, is het fijn om in de ochtend af te spreken en ik adviseer de klant om verder gedurende dag geen afspraken in te plannen. Jullie kindje moet toch "hard werken" tijdens de shoot en zo kunnen ze de rest van de dag lekker bijkomen (lees: heel veel knuffelen) en de prikkels van de shoot verwerken.

Broertjes en zusjes betrekken bij de shoot

Mogen er ook oudere broertje(s)/zusje(s) mee naar de fotoshoot? Een logische vraag en dit verschilt wellicht per fotograaf. Probeer jouw kinderen vooral niet te pushen... Het is voor hen natuurlijk ook niet niks en er komen veel veranderingen op hen af in een korte periode. Iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie en ook daar houdt de fotograaf natuurlijk rekening mee. Zelf probeer ik broertjes en zusjes altijd op een speelse manier bij de shoot te betrekken en dat gaat eigenlijk (bijna) altijd goed. Vraag aan je fotograaf of er iets is waar ze zich mee kunnen vermaken en neem anders wat mee van thuis. Vergeet ook hun favoriete snacks niet mee te nemen ;)

Een onvergetelijke ervaring, ook voor jezelf

Denk voor je van huis gaat niet alleen aan jouw baby (en eventueel andere kids), maar zorg ook goed voor jezelf. Cliché, maar waar zodat je zelf ook kunt ontspannen tijdens de shoot. Denk er bijvoorbeeld aan om voldoende te eten en neem eventueel iets mee voor tussendoor. Al zullen de meeste fotografen naast koffie & thee, vast wel wat lekkers op tafel hebben staan.

Babypuistjes, acne en velletjes

Baby acne en velletjes... Beide vrij onschuldig en toch kan ik me voorstellen dat je graag foto's wilt met een gaaf babyhuidje. Gelukkig zijn de meeste fotografen vrij handig met photoshop en is dat niet iets om je zorgen over te maken. Mocht de baby acne heel erg aanwezig zijn, kan je overleggen met de fotograaf om de shoot eventueel iets uit te stellen. Naast de baby puistjes krijgen de meeste newborns in de eerste 2 weken wat droge velletjes. Dit komt doordat hun huidje aan de buitenlucht moet wennen. Ik adviseer altijd om dit op de dag van de fotoshoot niet in te smeren, want dit kan gaan glanzen op de foto en dat effect is niet tot nauwelijks weg te werken. En eerlijk, stiekem vind ik die velletjes altijd wel wat hebben. Juist deze details vergeet je snel en horen bij deze babyfase.

Soms komt alles eruit…

Poep, plas en spuug... Het hoort er allemaal bij in het leven van een newborn en ik vermoed dat jullie fotograaf daar vast al enige ervaring mee heeft ;). Ik zeg ook altijd: “Dat is het risico van het vak”. Maak je er vooral geen zorgen om.

Kleding van de baby

De meeste newborn fotografen hebben tal van pakjes, rompertje en wraps (doeken om de baby in te wikkelen) voor de baby. Ga je als gezin ook op de foto, kies dan voor neutrale of effen kleding en pas dit enigszins op elkaar aan. Een fotograaf denkt ook graag met je mee, dus mocht je twijfelen dan is het heel fijn om even te overleggen.

Handig om mee te nemen voor jouw newborn

Van voldoende luiers en doekjes tot een warme omslagdoek voor tussendoor of tijdens het voeden. Genoeg voeding en dan kan het genieten beginnen!

Veiligheid, verbinding en vertrouwen

Elke ervaren newborn fotograaf houdt jouw baby goed in de gaten. Ik check bijvoorbeeld regelmatig het nekje op de temperatuur en laat me tijdens de fotoshoot volledig leiden door jouw kindje... Veiligheid staat altijd bovenaan onze prioriteitenlijst! Als ze tussendoor behoefte hebben aan een extra drink- of knuffel momentje, dan moet dat zeker geen probleem zijn. Je kleintje runt de shoot! Het ideale scenario (voor de fotograaf) is als de baby lekker slaapt, maar ook wakker kunnen er prachtige foto's gemaakt worden.

Naast het feit dat de baby op z'n gemak is, is het voor jou net zo belangrijk om te ontspannen. Heb je vooraf of tijdens de shoot vragen of ervaar je zelf iets als onprettig, geef dit dan meteen aan bij de fotograaf. Als kersverse ouder(s) is het extra belangrijk om je goed te voelen met elkaar. Geef vooraf, maar ook zeker tijdens de shoot jouw wensen aan zodat je er samen een onvergetelijke sessie van kunt maken.