In 5 stappen naar een nieuwe baan tijdens je zwangerschapsverlof

Een nieuwe baan vinden als je met zwangerschapsverlof bent? Dat kan. Wanneer je in verwachting bent van je kindje mag je officieel zes weken voordat je bent uitgerekend met zwangerschapsverlof. Je kunt zelf kiezen of je dan al met verlof gaat of nog twee weken blijft werken. Wel is het verplicht om uiterlijk vier weken voor je bevalling te stoppen met werken als je in loondienst bent. Het kan zijn dat het beter voelt om na je verlof van baan te wisselen. Omdat het beter bij jou of bij je gezinssituatie past bijvoorbeeld. Met deze 5 praktische stappen begin jij misschien na je verlof wel aan een toffe nieuwe job.

Stap 1: zet al je vaardigheden op een rij

Misschien ben je lekker aan het cocoonen en geniet je nog even van deze kostbare tijd, extra uurtjes om te rusten en op te laden voordat de kleine er is. Ook kan het zijn dat je echt behoefte hebt aan verandering van job, ondanks het feit dat de geboorte van jouw kind een lifechanging moment is. Het kan ook zijn dat je huidige baan niet meer aansluit bij jouw wensen of je kunt niet wachten om eindelijk je hart te volgen. Wat je achtergrond ook is, het is altijd goed om je te oriënteren en te doen wat bij je past. Heb je toch nog wat tijd (en vooral energie!) over die je kunt inzetten om op zoek te gaan naar een andere baan, begin dan met het opschrijven van jouw vaardigheden, het bijschaven van je cv en het bijwerken van je LinkedIn-profiel.

Waar ben jij goed in?

Dat is precies wat vaardigheden zijn: activiteiten waar jij goed in bent. Vaardigheden kun je aanleren en verder ontwikkelen in de praktijk. Dit kan natuurlijk in je werk zijn, maar ook bij het uitoefenen van hobby’s of nevenactiviteiten zoals een bestuursfunctie hebben bij de hockeyclub of de oudervereniging van de basisschool.

Pak pen en papier (of tik je lijstje op de pc) en schrijf die vaardigheden op die jou vooruit kunnen helpen bij het solliciteren op jouw droombaan. Heb je veel vaardigheden die je kunt benoemen? Benoem ze niet allemaal, maar maak een selectie van de punten die er echt uitspringen waarvan een werkgever zegt: “Kan zij dit? Die moeten we hebben!”. Je kunt bijvoorbeeld op je cv zetten dat je goed bent in werken met Photoshop, Excel, Oracle of het bouwen van een website en het koken van gezonde gerechten.

Stap 2: bedenk hoe jouw ideale baan eruit ziet na je verlof

Het krijgen van een kindje kan een grote verandering in je leven teweegbrengen. Zeker als het je eerste kind is, want de rol van het ouderschap is indrukwekkend. Denk goed na over hoe jij je ideale functie ziet wanneer je weer aan het werk wilt gaan. Een paar vragen om je op weg te helpen:

 • Wil je fulltime werken of liever parttime?
 • Hoeveel uren per week kun je besteden aan werk?
 • Welke bedrijven passen goed bij jou?
 • Welke functie ambieer je?
 • Ben je flexibel inzetbaar?
 • Wanneer wil je weer aan de slag na jouw verlof?

Stap 3: schrijf je cv of geef deze een update

Om te kunnen solliciteren, heb je een cv nodig. Maak het jezelf makkelijk en werk met een checklist. Zo voorkom je dat je belangrijke onderdelen vergeet, wat natuurlijk menselijk is én kan gebeuren door al die zwangerschapshormonen die door je lijf gieren. Wat je zeker niet mag vergeten op te schrijven in je cv zijn de volgende onderdelen:

 • Jouw gegevens zoals je naam en je contactgegevens;
 • Een beschrijving van jezelf, wat je zoekt en wat je ambieert;
 • Relevante werkervaring;
 • Opleidingen, cursussen en trainingen;
 • Vaardigheden en competenties.

Vul je cv aan met relevante details

Natuurlijk kun je je cv nog verder uitbreiden met relevantie informatie die jouw sollicitatie net dat beetje extra geven waardoor je eruit springt als geschikte kandidaat. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, je talenkennis, de stages die je hebt gelopen, je hobby’s en interesses, belangrijke prestaties, nevenactiviteiten en je referenties.

Stap 4: doe de final check!

Ben je klaar met schrijven? Controleer je cv en doe nog een paar checks voordat je deze verstuurt naar een potentiële werkgever. Wil je meer kans maken op de baan? Stem de inhoud van je cv dan af op de vacature. Hoe beter jouw cv aansluit op de eisen die worden gesteld in de vacaturetekst, hoe eerder je uitgenodigd zal worden voor een sollicitatiegesprek.

Schakel proeflezers in

Laat je cv proeflezen door een bekende. Twee paar ogen zien altijd meer dan één. Zo zorg je ervoor dat de informatie compleet is en dat alle spelfouten eruit gehaald zijn voordat de ontvanger hem in handen krijgt.

Lay-out in orde?

Controleer ook de lay-out van je cv. Dit doe je door je cv op te slaan als PDF-bestand en goed te kijken of er geen gekke dingen instaan: titels die verkeerd worden weergegeven, foto’s die half op het document staan of teksten die versprongen zijn. Door je cv als PDF-bestand te versturen, kun je ervan uitgaan dat de lay-out goed overkomt op het scherm van de ontvanger.

Stap 5: laat ook LinkedIn weten dat je beschikbaar bent

Vaak worden sollicitanten gegoogled voordat ze worden uitgenodigd voor een gesprek. Het zal dus niet zo moeilijk zijn om op jouw LinkedIn-profiel uit te komen voor een werkgever. Social media zijn namelijk niet meer weg te denken en worden ook tijdens deze procedure ingezet. Omdat solliciteren en LinkedIn bijna niet meer zonder elkaar kunnen, is het slim om ook de gegevens op LinkedIn bij te werken. In je LinkedIn-profiel kun je meer details vermelden dan in je cv en je zorgt ervoor dat je ook online vindbaar bent.

 • Upload een professionele, recente foto van jezelf;
 • Vul de ‘professional headline’ in;
 • Schrijf ook een statusupdate;
 • Net als in je cv, zet je op LinkedIn een samenvatting neer waarin je kort en bondig omschrijft wie je bent, wat je te bieden hebt en waarvoor mensen jou kunnen benaderen.

Sollicitatie-ready

Met bovenstaande praktische stappen heb jij de touwtjes in handen om te zoeken naar een baan die bij jou en je situatie past. Staat je cv klaar? Sollicitatiebrief geschreven? LinkedIn bijgewerkt? Tijd om je sollicitatie de deur uit te doen en binnenkort te genieten van jouw droombaan. Je kunt het!