16 juni 2016 door Esther Storm en Ferdy Cornelissen

Basisinformatie: inboedelverzekering

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door Independer, een onafhankelijk dienstverlener die vergelijkingen van financiële producten aanbiedt.

De spullen in je huis wil je graag goed verzekeren. Dat regel je met een inboedelverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel handig als je je wilt verzekeren tegen inbraak en diefstal.

Wat is 'inboedel'?

'Inboedel' betekent: alle spullen in huis, die je kunt oppakken en meenemen. (Voor spullen die zich buitenshuis bevinden: zie 'Buitenshuisdekking' hieronder).

Dus: alles wat aan vastzit aan het huis, en wat je niet zomaar kunt loshalen, valt niet onder de inboedelverzekering. Zoals: vloeren (denk aan parket), muren (denk aan beschadigd stucwerk en pleisterwerk), badkamers, wc's en keukens. Voor dat soort zaken moet je een opstalverzekering afsluiten.

Dekking

De meeste verzekeraars bieden een extra uitgebreide dekking en een allrisk-dekking voor de inboedelverzekering. Met beide dekkingen ben je verzekerd voor de belangrijkste schades die van buitenaf ontstaan, zoals brandschade, blikseminslag, stormschade, waterschade en inbraakschade.

Met een allrisk-dekking ben je ook verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je iets uit je handen laat vallen.

Nieuwwaarde en dagwaarde

Met een inboedelverzekering zijn je spullen meestal verzekerd tegen nieuwwaarde. Dat wil zeggen: de aanschafprijs toen je ze kocht. Maar als je spullen nog maar 40% (of minder) van de nieuwwaarde waard zijn, krijg je de dagwaarde uitgekeerd.

Bonnetjes

In principe moet je van alles wat je claimt de bonnetjes of aankoopfacturen kunnen overleggen. Maar soms heb je die natuurlijk niet. Vaak zijn er dan nog wel andere mogelijkheden, zoals een betalingsbewijs van iDeal. En als er iets gestolen is na een inbraak, is een foto van de inbraakschade ook voldoende. Bespreek het met je verzekeraar, als het ooit zover komt.

Buitenshuisdekking

Als er iets is misgegaan met spullen die zich buitenshuis bevinden, bijvoorbeeld in de auto, valt dat in principe niet onder je inboedelverzekering. Er zijn echter steeds meer verzekeraars die een aanvullende 'buitenshuisdekking' aanbieden. Dan zijn spullen buitenshuis ook verzekerd.

Wil je een buitenshuisdekking bij je inboedelverzekering? Neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Houd er wel rekening mee dat je premie omhooggaat.

Meer informatie

Zie: Inboedelverzekering op de site van Independer. Of lees meer over de dekking van een inboedelverzekering.