8 april 2016

Bollo wint Media Ukkie Award 2016

De app 'Bollo' heeft de Media Ukkie Award 2016 gewonnen, een jaarlijks terugkerende prijs voor Nederlandse media-producten voor kleine kinderen.

Deze week werd in het Hilversumse 'Beeld en Geluid' de Media Ukkie Award 2016 uitgereikt aan de makers van Bollo. Een app voor kinderen vanaf een jaar of 3. De prijs is bedoeld om Nederlandse ontwikkelaars te stimuleren om verantwoorde en leuke digitale content voor kleine kinderen van 0 tot 6 jaar te maken.

De prijs is weliswaar gericht op kinderen van 0 tot 6 jaar, maar voor baby's en dreumesen (0 tot 2 jaar) worden eigenlijk nooit apps ingezonden ter beoordeling. De winnaar van dit jaar zouden we zelf inschatten op 3 jaar en ouder. (De jury vermeldde geen aanbevolen leeftijd.)

Bollo

De app brengt Bollo de Beer – o.a. bekend van de gelijknamige tv-serie op RTL – op een bijzondere manier tot leven. In drie interactieve werelden (bos, strand en besneeuwde bergen) speel je spelletjes, maak je muziek, en lees je (voorlees)verhaaltjes. Hij won omdat hij voldeed aan alle criteria voor goede kinder-apps, en omdat hij 'verrassend, origineel, en zeker geen 13 in een dozijn' was.

Bollo is eigenlijk een PR-instrument van Landal Greenparks maar dat vond de jury geen bezwaar. (Al weten wij uit betrouwbare bron dat er wel heftig discussie over is gevoerd.) Uit het jury-rapport: "Ondanks dat de app is ontwikkeld in opdracht van een commerciële partij en gratis aangeboden wordt, is er nauwelijks commercie te bespeuren. Dat vindt de jury een goede zaak." (Dat het wérkt, als PR-instrument, zagen we overigens bij de reacties in de Google Play Store. Daar zegt een jongetje: "Echt leuke app ik ben echt een grote bollo fan en land al is echt tof ik wil er wonen". En nu maar hopen dat Landal die wervende tekst niet zelf geplaatst heeft ;-)

Bollo
leeftijd: 3+
gemaakt door: IJsfontein
uitg.: Landal GreenParks
prijs: gratis
platforms: iOS en Android
downloaden in de App store
downloaden in de Google Playstore

Andere genomineerden

Niet uitverkoren maar wel genomineerd (en dus ook heel goed) waren: Dr. Panda Brandweer en Boer Boris gaat naar zee.

Dr. Panda Brandweer
In deze app kruip je in de huid van een brandweerman. Zonder tijdslimieten of regels ontdek je wat er gebeurt in de brandweerkazerne, rijd je met de brandweerwagen, en help je Dr. Panda om branden te blussen en vrienden te redden.

Uit het jury-rapport: "Alles wat je zou willen beleven bij de brandweer, beleef je in Dr. Panda Brandweer. Een prima voorbeeld voor andere Nederlandse app-ontwikkelaars van hoe je spelers in deze jonge leeftijdscategorie volledig meeneemt in de verhalen."

Let op: de Pegi-leeftijdsindicatie voor Dr. Panda Brandweer is 3 jaar. Zelf zouden we 4+ adviseren, omdat jongere kinderen branden binnenshuis misschien verontrustend kunnen vinden. Dit is de bekende discussie over 'schadelijkheid' (Kijkwijzer en Pegi) tegenover 'geschiktheid' (wat je eigenlijk wilt weten, maar wat nooit objectief vastgesteld kan worden.)

Dr. Panda Brandweer
leeftijd: 4+
prijs: $ 2,99
platforms: iOS en Android
downloaden in de App store
downloaden in de Google Playstore

Boer Boris gaat naar zee
App bij het gelijknamige 'Prentenboek van het Jaar' (2015). Er is van alles te doen: laat je voorlezen door auteur Ted van Lieshout, maak je eigen filmpje, kleur de kleurplaten of speel de spelletjes.

Uit het jury-rapport: "Naast het terecht bekroonde voorleesverhaal kunnen kinderen met Boer Boris gaat naar zee hun eigen verhaal maken. Dat biedt duidelijk meerwaarde en is ook heel leuk om te doen binnen bijvoorbeeld kinderdagverblijven."

Let op: de Pegi-leeftijdsindicatie voor Boer Boris gaat naar zee is 3 jaar. Zelf zouden we 4+ adviseren, om aan te sluiten bij de Boer Boris-prentenboeken. Zie bijvoorbeeld onze recensie van Boer Boris in de sneeuw. Ook dit gaat eigenlijk over 'schadelijkheid' tegenover 'geschiktheid' (zie boven).

Boer Boris gaat naar zee
leeftijd: 4+
prijs: € 2,99
platform: iOS
downloaden in de App store

Speciale vermelding voor Zappelin

Daarnaast was er een speciale vermelding voor Zappelin. Uit het jury-rapport: "De app Zappelin is de meest complete en veilige app voor ukkies die er is. De jury spreekt haar waardering uit voor al die jaren noeste arbeid met constante kwaliteit en vernieuwing."

Het mooie van die (gratis) Zappelin-app is dat je heel gemakkelijk selecties kunt maken uit de programma's die je leuk en geschikt vindt voor je kind.

Meer informatie en downloaden: via Zappelin

Zie ook