Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

21 juni 2019

Concurrentiestrijd tussen kinderen

Concurrentie en rivaliteit tussen broers en zussen: deze situatie komt regelmatig voor bij gezinnen met meerdere kinderen. En daar is op zich niks mis mee. Maar wat als deze onderlinge ‘strijd’ een dagelijks terugkerend fenomeen wordt? Wat kun je doen en hoe zorg je ervoor dat de veiligheid binnen het gezin wordt gewaarborgd? Lees snel verder!

Als je kind er een broertje of zusje bijkrijgt, dan is dat voor hem een grote verandering. Niet alleen wordt het een stuk drukker in huis, je kind moet nu ook de aandacht van papa en mama delen met een ander. Met als mogelijk gevolg: onderlinge concurrentie.

Onderlinge strijd

Het ene kind heeft van nature meer last van jaloezie dan de ander. Of er bij jullie thuis sprake is van onderlinge strijd, is dan ook per gezin verschillend. Sommige kinderen zijn vanaf het moment van geboorte jaloers op de aandacht die de baby krijgt. Mogelijk moet hij even wennen en trekt dat later weer bij. Bij andere kinderen komt jaloezie juist op een latere leeftijd tot uiting. Bijvoorbeeld: als een van je kinderen een complimentje krijgt voor zijn gedrag en de ander niet. Of als het ene kind jarig is en veel cadeautjes krijgt en de ander niet. Je kind kan ook jaloers zijn op de aandacht die zijn broertje of zusje krijgt, hij voelt zich misschien tekortgedaan en gaat zich afreageren.

Een beetje onderlinge strijd en jaloezie is heel normaal én gezond binnen een gezin met meerdere kinderen. Maar als er dagelijks wordt gekibbeld en geruzied, dan kan dat veel onrust en onveiligheid veroorzaken. Het wordt dan tijd om aan de bel te trekken en de situatie meer aandacht te geven.

Redenen voor ruzie

Waarom hebben je kinderen zoveel strijd onderling? De redenen voor ruzie lopen erg uiteen. Strijd om de kleine dingen, zoals het ‘samen spelen, samen delen’, is heel normaal. Dagelijkse strijd onderling, is niet fijn voor jou én je kinderen. Waar komt deze onrust vandaan?

  • Leeftijdsverschil

    Concurrentiestrijd kan extra gevoed worden door een verschil in leeftijd. Het ene kind is ouder dan de ander en kan/mag daardoor ook meer dan de jongste. Bijvoorbeeld: je oudste krijgt zakgeld en kan daarvan een leuk speelgoedje kopen, terwijl de jongste dat nog niet heeft. Er ontstaat concurrentiestrijd, omdat het ene kind simpelweg verder is in zijn ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal, als de ander.
  • Verschil in karakter

    Onrust kan ook veroorzaakt worden door een verschil in karakter van je kinderen. Ieder kind heeft natuurlijk zijn eigen, unieke persoonlijkheid. En sommige kinderen kunnen daardoor behoorlijk met elkaar botsen. Het kan ook voorkomen dat het ene kind competitiever is ingesteld dan de ander. Met als gevolg dat de een altijd bezig is met wie sneller, beter, slimmer, groter enzovoorts is, terwijl de ander dat misschien helemaal niet heeft en alleen maar onzeker wordt van alles dat hij (nog) niet kan.
  • Overeenkomsten in karakter

    Of misschien lijken je kinderen juist wel erg op elkaar qua karakter? Dan kan het voorkomen dat ze het ook leuk vinden om met dezelfde dingen te spelen en dezelfde vriendjes, hobby’s en interesses hebben. Met als gevolg dat ze elkaar misschien regelmatig in de weg zitten en onderlinge strijd krijgen. Ook al vinden ze dezelfde dingen leuk, ze voelen daardoor misschien juist weinig ruimte om ‘hun eigen ding’ te doen. Met frustratie en ruzie als gevolg.
  • Andere redenen

    Onderzoek ook altijd of er niet iets anders aan de hand is. Is er bijvoorbeeld sprake is van pesterijen op school? Doet je kind veel vechtlustige indrukken op van filmpjes die hij kijkt? Is hij misschien ziek of zit hem iets anders dwars, waardoor hij zich zo gedraagt? Je kunt ook een gesprekje aanvragen op school en daar vragen hoe het met hem gaat in de klas.

Tips voor concurrentiestrijd

Is er sprake van jaloezie en veel onderlinge concurrentie thuis, dan kan dat veel onrust veroorzaken. Probeer de strijd onderling te beperken, bijvoorbeeld aan de hand van deze tips:

  • Voorkom klik-gedrag en ga er niet te veel op in. Doordat je kiest voor de kant van degene die klikt, voed je automatisch de concurrentie onderling.
  • Kijk goed naar wat er écht aan de hand is en luister aandachtig naar het standpunt van beide kinderen.
  • Richt je op de positieve kanten. Geef je kinderen een complimentje als ze leuk samen spelen en probeer negatief gedrag en onderlinge strijd zoveel mogelijk te negeren.
  • Grijp niet te snel in en kijk eerst of je kinderen de situatie samen kunnen oplossen. Als het uit de hand dreigt te lopen, help je ze natuurlijk met het vinden van een oplossing.
  • Lukt het je kinderen om samen tot een oplossing te komen? Complimenteer ze voor hun gedrag. Hiermee stimuleer je het goede contact tussen je kinderen en leren ze hoe ze uit een situatie kunnen komen.
  • Plan regelmatig een-op-een tijd met je kinderen in. Je kind zal genieten van de volledige aandacht van jou of je partner. Zeker bij kinderen die dagelijks erg dicht bij elkaar in de buurt zijn, kan wat tijd ‘los’ van elkaar heel welkom zijn.
  • Laat ze samen iets leuks doen, waarbij ze moeten samenwerken voor een goed resultaat. Een soort teambuilding voor kids. Denk bijvoorbeeld aan een potje midgetgolf of voetbal. De ouders zijn een team en de kinderen zijn samen een team. Kijken wie er wint!
  • Probeer je kinderen niet met elkaar te vergelijken, maar focus je juist op de mooie kwaliteiten en talenten van elk individu. Geef ieder kind de tijd om zich op zijn of haar eigen tempo te ontwikkelen.
  • Stem de gezamenlijke activiteiten af op de verschillende interesses van je kinderen. De ene keer mag de een iets kiezen wat hij leuk vindt om te doen, de andere keer de ander. Wissel dit eerlijk af.

Hebben jouw kinderen veel onderlinge strijd thuis? Heb jij nog aanvullende tips? Praat ook mee op het forum van Ouders Online.