8 februari 2016

Drinkpakjes zijn suikerbommen

Drinkpakjes zijn ongezonde suikerbommen. Bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suiker dan Coca-Cola.

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola.

Cola is al extreem zoet, met zo’n 5 suikerklontjes per glas. De Gezondheidsraad waarschuwde afgelopen najaar in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding al voor te hoge consumptie van gesuikerde dranken vanwege het risico op diabetes type 2, hartziekten en beroerte.

Een kind van 8 consumeert jaarlijks ruim zijn of haar eigen gewicht aan suikers: 51 kilo. Hiervan is pakweg de helft tafelsuiker.

Foodwatch onderzocht 194 drinkpakjes die de grote vijf supermarkten verkopen. Onder de 45 drinkpakjes met meer suikers dan Cola, bevinden zich veel 'vruchten'-drankjes met toegevoegd suiker, chocomel en drinkyoghurts.

Minister Schippers erkent de noodzaak van een reductie van suiker, vet en zout in levensmiddelen en heeft haar hoop gevestigd op zelfregulering middels het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Deze zelfregulering faalt echter. Zelfs de minister gaf afgelopen december in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de door de fabrikanten voorgestelde maatregelen "niet erg ambitieus zijn".

(Bron: Foodwatch, 3 februari 2016)