Home » Artikelen » Drinkpakjes zijn suikerbommen

Drinkpakjes zijn suikerbommen

Door:

Redactie Ouders Online

Drinkpakjes zijn ongezonde suikerbommen. Bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suiker dan Coca-Cola.

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola.

Cola is al extreem zoet, met zo’n 5 suikerklontjes per glas. De Gezondheidsraad waarschuwde afgelopen najaar in haar nieuwe Richtlijnen goede voeding al voor te hoge consumptie van gesuikerde dranken vanwege het risico op diabetes type 2, hartziekten en beroerte.

Een kind van 8 consumeert jaarlijks ruim zijn of haar eigen gewicht aan suikers: 51 kilo. Hiervan is pakweg de helft tafelsuiker.

Foodwatch onderzocht 194 drinkpakjes die de grote vijf supermarkten verkopen. Onder de 45 drinkpakjes met meer suikers dan Cola, bevinden zich veel 'vruchten'-drankjes met toegevoegd suiker, chocomel en drinkyoghurts.

Minister Schippers erkent de noodzaak van een reductie van suiker, vet en zout in levensmiddelen en heeft haar hoop gevestigd op zelfregulering middels het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Deze zelfregulering faalt echter. Zelfs de minister gaf afgelopen december in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de door de fabrikanten voorgestelde maatregelen "niet erg ambitieus zijn".

(Bron: Foodwatch, 3 februari 2016)

Redactie Ouders Online

 

Meer over

Reacties

Maar dat weten we toch allang

Maar dat weten we toch allang? Net zo goed dat koek, snoep en chips lekkers is, en geen, gezonde, voeding. Is het niet gewoon aan de ouders zelf om een limo, sapje of weet ik wat als extra' s aan te bieden ipv van de dagelijkse vochtconsumpie?dat in hagelslag, bijv, veel suiker zit, is toch ook niet nieuw? Aan de ouders omdat niet toe te staan op elke boterham. Dat js precies hetzelfde als met dat soort drankjes. Lijkt mij.

IK kijk bij de eerste keer

IK kijk bij de eerste keer dat ik sapjes koop, altijd goed op de verpakking. Wat is het vruchtgehalte, suikergehalte en zit er toegevoegd suiker in? Op die manier kun je bepalen of dit een beetje in het patroon past. En kies de momenten uit, bijvoorbeeld een pakje voor snelle energie tijdens sporten, of tijdens verjaardagen. Dan blijft het een uitzondering.

Lees verder