Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

4 januari 2017 door Ferdy Cornelissen

FAQ na overstappen zorgverzekering

Je bent overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar. En dan? Lees hier de vijf meest gestelde vragen die gesteld worden aan de klantenservice van Independer.

Wanneer ontvang ik mijn zorgpolis en zorgpas?

Vanwege de drukte bij de zorgverzekeraars kan het wat langer duren voor je je nieuwe zorgpolis en zorgpas krijgt. Zeker als je pas na de kerstdagen bent overgestapt.

Heb je drie weken na het aanvragen van je nieuwe zorgverzekering nog steeds niets gekregen? Neem dan even contact op met je nieuwe verzekeraar om te controleren of alles goed is gegaan.

Kan ik zonder zorgpas wel gewoon naar het ziekenhuis?

Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Ziekenhuizen kunnen aan de hand van je BSN (burgerservicenummer) zien of - en waar - je verzekerd bent. Dat geldt ook voor alle andere zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapeuten.

Zorg er wel voor dat je bij een ziekenhuisbezoek je BSN bij de hand hebt. Het staat (o.a.) op je paspoort, ID-kaart, rijbewijs en loonstrook.

Mijn oude zorgverzekeraar had al premie afgeschreven, wat nu?

Geen zorgen, dat wordt vanzelf teruggestort zodra ze van de nieuwe verzekeraar de opzegging binnen hebben. Ook dat kan vanwege de drukte wat langer duren. Zie ook: Dubbele zorgpremie afgeschreven: wat nu?

Wanneer wordt mijn nieuwe zorgpremie afgeschreven?

Het moment waarop de nieuwe zorgpremie wordt afgeschreven, verschilt per zorgverzekeraar. Maar bij nagenoeg alle zorgverzekeraars is het: de eerste werkdag van de maand, of rond de 27e van de maand. Mocht dat niet uitkomen, dan kun je het meestal laten wijzigen.

Betaal je de premie in een keer voor het hele jaar, dan wordt het bedrag meestal begin januari afgeschreven. Zorg dan ook voor voldoende saldo op je rekening.

Kan ik later dit jaar nog iets wijzigen aan mijn zorgverzekering?

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om ook tussentijds nog dingen te wijzigen. Zo bieden OHRA en Delta Lloyd een zogenoemde 'Meegroeiservice', wat inhoudt dat je in een aantal situaties de aanvullende verzekering kunt wijzigen. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen, of zwanger raakt, of gaat scheiden.

Daarnaast werkt FBTO met aanvullende modules, die je het hele jaar door kunt aanzetten. Houd er wel rekening mee dat je die modules niet meer kunt uitzetten, waardoor je de rest van het jaar hier premie voor betaalt.

Lees meer over tussentijds wijzigen op de website van Independer, of informeer bij je eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.