22 december 2017

Mybee stopt ermee

Op 15 december stopte KPN met de gratis kinderbrowser Mybee. Jammer! Het einde van een prachtproduct. Wat zijn de alternatieven?

Samen met de stichting Mijn Kind Online (destijds onderdeel van KPN) ontwikkelden we in 2009 de kinderbrowser Mybee, voor kinderen tot een jaar of 10. Het idee erachter was prachtig, al zeggen we het zelf:

  • geen blacklisting maar whitelisting, dus: niet blokkeren wat ongewenst is, maar aanraden wat wél leuk is;
  • afstemming op de leeftijd van het kind, waardoor oudere kinderen geen Nijntje voor hun kiezen kregen;
  • afstemming op de sfeer van het gezin, waardoor kinderen van 'strenge ouders' andere dingen te zien kregen dan kinderen van 'milde ouders';
  • een professionele redactie, die alle suggesties (van ouders) op hun waarde beoordeelde, vóór ze in Mybee terecht kwamen.

Na een tijdje nam KPN het over. En werd de doelgroep versmald van 0-10 jaar naar 0-6 jaar. In 2015 werd het een app (voor iOS en Android). Maar de basisprincipes bleven gehandhaafd.

Nu heeft KPN aangekondigd om ermee te gaan stoppen. Op zich begrijpen we dat wel; de tijden veranderen nu eenmaal. De belangstelling nam af, en het kostte gewoon te veel geld, met die redactie. Maar jammer blijft het.

Vooral heel wrang is dat KPN zegt dat er voldoende alternatieven (apps) zouden zijn, terwijl dat juist níet het geval is. En je moet er niet aan denken wat er gaat gebeuren wanneer een product als Kid's YouTube voor Nederland beschikbaar komt. Daar is op dit moment veel om te doen, vanwege de gore - door bots gemaakte - filmpjes die daarop staan. (Zie het spraakmakende artikel van James Bridle: Something is wrong on the internet.)

Alternatieven

Het enige wat op dit moment nog een beetje in de buurt komt, als alternatief voor MyBee, is Netflix Kids. In tegenstelling tot Kid's YouTube hebben ze bij Netflix gelukkig wél een redactie die uit mensen van vlees en bloed bestaat.

Daarnaast kun je altijd even kijken bij Applab (van Cinekid), om te zien wat leuke apps zijn. Een nuttige bron van informatie.

Slaap zacht, Mybee. Je was geweldig.