Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

17 september 2014

Prinsjesdag 2014

Wat zijn de gevolgen van de Miljoenennota 2015 voor ouders? Plus: de troonrede vertaald voor kinderen.

Prinsjesdag leidde dit jaar tot heel wat visuele huisvlijt. Waaronder een handige infographic van de spaar- en hypotheekbank NIBC Direct, en een vrolijke Prezi-presentatie waarin de troonrede vertaald is voor kinderen (vanaf 6 jaar).

Kort samengevat:

Kinderbijslag - De kinderblijslag blijft in 2015 hetzelfde als nu. In 2016 wordt hij voor alle leeftijden gelijk (€ 192,- per kwartaal).

Kindgebonden budget - De inkomensgrens voor de maximale toeslag gaat omlaag (van € 26.000 naar krap € 20.000). Daarna: hoe hoger het inkomen, hoe lager de toeslag. Het - maximale - budget zelf gaat omhoog, met een nog onbekend bedrag. (Let op: dit is niet meer de originele tekst van onze bron. De brontekst is aangepast na commentaar van een lezer. Zie de reacties hieronder.)

Ouderschapsverlof - De ouderschapsverlofkorting (in 2014: € 4,29 per uur) wordt waarschijnlijk afgeschaft. Het ging hier om een belastingvoordeel voor ouders met kinderen. In 2015 kun je nog wel ouderschapsverlof opnemen, maar dan zonder het voordeel van de heffingskorting.

Overige maatregelen en gevolgen

  • de zorgpremie stijgt met ca. € 120,- per persoon per jaar
  • het verplichte eigen risico stijgt met ca. € 15,- per jaar
  • de eerste belastingschijf wordt verlaagd met 0,25%
  • de schenkingsvrijstelling van € 100.000 voor het huis van de kinderen vervalt
  • alleenstaande ouders krijgen extra kindgebonden budget
  • de koopkracht verandert sterk per situatie. Van -2,75% voor modale alleenverdieners met kinderen tot +10% voor alleenstaande ouders met een minimum loon

Let op: in alle gevallen gaat het om plannen. Die moeten eerst nog besproken en goedgekeurd worden door het parlement. Er kunnen dus nog dingen gaan veranderen.