20 januari 1999 door Justine Pardoen

Rauwe eieren tegen rauwe billen

Van januari 1999 tot april 2001 verzorgde Ouders Online elke woensdag een halve pagina over 'opvoeding' in het dagblad Trouw, geïnspireerd op datgene wat er die week bij Ouders Online was voorgevallen. Het onderstaande artikel maakt deel uit van die serie.

De fabrikanten van zalfjes en doekjes weten het altijd zo fijn te presenteren: de ultieme oplossing voor het probleem van de rode baby-billetjes. Maar veel ouders zijn de bekende merken allang voorbij: bij sommige baby's is het probleem hardnekkig en lijkt er niets aan te doen. Wat dan?

Splits een ei. Maak de billen goed schoon en droog, en smeer met een dotje watten het eiwit op de aangedane billetjes. Zo breng je een dun beschermlaagje aan, waarna de huid kan genezen. Dit tipte de schoonmaakster van het kinderdagverblijf aan een lezeres, voor wie de tip goud waard bleek. "Als ik dit 's avonds aanbreng, zijn zijn rauwe billen de volgende dag weer om te zoenen."

Overigens blijft het natuurlijk de vraag hoe je die rode billen kunt voorkomen. Afgezien van medische kwesties rond spruw en vaatafwijkingen blijkt er één grote boosdoener: het drinken van vruchtensap, in het bijzonder appelsap. Dat kan dubbele problemen geven; zachte poep én scherpe poep, met een flinke huidirritatie als gevolg. (Het meest genoemde alternatief voor al dat sap is water, met gewone thee en kruidenthee als goede tweede.) Daarnaast worden er ook veel gevallen van allergie en overgevoeligheid voor geparfumeerde billendoekjes gemeld.

Lees ook: