Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

22 juni 2020

Tips voor verkoeling in huis

Er staat een hittegolf voor de deur, dus is het hoog tijd om met wat simpele tips te zorgen voor meer verkoeling in huis zonder dat je een dure airco moet aanschaffen.

Verkoeling in huis, zo houd je de warmte buiten

Dé belangrijkste tip om te zorgen voor meer verkoeling in huis is: houd de warmte zoveel mogelijk buiten. Het is heel verleidelijk om de ramen en deuren lekker open te gooien en buiten naar binnen te halen, maar het ‘buiten’ (en dan bedoelen we de warmte) moet je juist buiten houden. Het is dus misschien niet heel gezellig, maar wil je zorgen voor verkoeling in huis, houd dan de deuren en ramen dicht. Aan de kant waar de zon het huis binnenkomt moet je de gordijnen, rolluiken of wat je ook voor het raam hebt hangen ook dichthouden. Heb je zonneschermen, je raadt het al: naar beneden die dingen!

Het werkt echt, waarom denk je dat veel huizen in warme landen rolluiken hebben? Precies: dat houdt de warmte buiten. Als je deze tip ter harte neemt, kom je al een heel eind, maar natuurlijk hebben we meer tips voor verkoeling in huis.

Tips voor verkoeling in huis

Ga de warmte te lijf en zorg dankzij deze tips voor wat verkoeling in huis!

  1. Lucht je huis op het moment dat het niet warm is buiten: zoals later op de avond, ’s nachts of vroeg in de ochtend. Zodra het buiten warmer wordt dan binnen, is het weer tijd om alles dicht te gooien. Als je gaat luchten is het goed om echt alle ramen tegen elkaar open te zetten en vooral te genieten van dat moment van frisse, koude lucht in huis.

  2. Zet zo min mogelijk apparaten aan: goed excuus om de huishoudelijke klusjes even te laten voor wat ze zijn want al die apparaten geven alleen maar extra warmte af, denk aan je vaatwasser, droger, stofzuiger, strijkijzer of wasmachine.

  3. Eet een salade: misschien een vreemde tip, maar we bedoelen hiermee dat je beter voor een koude maaltijd kunt kiezen waar geen pan of oven aan te pas komt om het te maken. Het fornuis of de oven geven onwijs veel hitte af en dat zorgt weer voor meer warmte in huis. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat afhalen of kiezen voor een maaltijdsalade van de supermarkt. Dan hoef je jezelf al helemaal niet in het zweet te werken.

  4. Ventilator 2.0: een ventilator is totaal niet duur en kan heel effectief zijn voor meer verkoeling in huis, als je het goed aanpakt. Zet de ventilator bij het raam en voor de ventilator een paar flessen met bevroren water (of een bak met ijswater). Zo krijg je heerlijke koele lucht jouw kant op geblazen (in plaats van dat de warme lucht alleen maar verplaatst wordt). Zet wel een bak onder de flessen omdat er nogal wat condens van de flessen kan lekken op je vloer.

  5. Plat dak? Plens water doet wonderen: woon je onder een plat dak (of een woonboot), dan kan het soms extra heet worden in de zomer (door het teer op je dak). Wat helpt voor meer verkoeling in huis is even een flinke plens water op je dak gooien. Een oplossing voor de langere termijn: zorg voor wat groen op je dak!

  6. Take it easy: als het kwik boven de 30 uitkomt, is het goed om te zorgen dat jouw inspanningen op het minimum niveau komen. Doe het dus vooral even rustig aan!

  7. Draag luchtige kleding: alle kleine beetjes helpen. Jezelf hullen in synthetische stoffen (zoals polyester) is echt een slecht idee, want deze stoffen houden de warmte van je lichaam lekker vast waardoor je het nog heter krijgt. Kies dus voor luchtige kleding van natuurlijke materialen die ‘ademen’. Denk aan katoen, bamboe of linnen.

Wat overigens niet geheel overbodig is, is even checken hoe het staat met de isolatie van je huis. Het kost misschien wel wat, maar als je echt wat verkoeling in huis wilt, dan is een goede isolatie onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan goede spouwmuurisolatie, HR++ glas en dakisolatie. Denk er eens over na, want de zomers zullen er de komende tijd niet koeler op worden!