24 april 2019

Wat als je kind slecht eet?

Veel ouders maken zich zorgen als hun kind weinig of slecht eet. Want: krijgt mijn kind genoeg vitamines binnen, groeit hij wel goed, wat kan ik doen om hem beter te laten eten en hoe doe ik dat?

Sommige kinderen zijn vanaf het eerst hapje vast voedsel al meteen flinke eters. Ze lusten alles en het lijkt alsof dat kleine maagje een bodemloze put is. Maar in veel gevallen is het eerder het tegenovergestelde: je kindje lust weinig, eet slecht en het gaat gepaard met veel strijd. Wat kan je doen?

Verandering eetgedrag kinderen

Veel baby’s zijn dol op eten, ze drinken gulzig van hun melk en de eerste, vaste hapjes zijn een feest voor ze. Maar het kan zijn dat dit gedrag na de eerste verjaardag compleet omslaat: hij weigert iets nieuws te proberen, eet weinig en lijkt ineens totaal geen interesse meer te hebben in eten. Gelukkig is dit een normale ontwikkeling bij jonge kinderen. Over het algemeen kun je zeggen dat eetproblemen vaak voorkomen bij kinderen tussen de 0 en 4 jaar en dat ze zich meestal uit zichzelf weer oplossen.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de verandering in eetgedrag:

  • Je kind groeit na zijn eerste jaar een stuk minder snel. Om die reden is het dan ook verklaarbaar dat hij minder behoefte heeft aan eten. Bij het consultatiebureau wordt de groeicurve van je kind nauwkeurig in de gaten gehouden. En op de website van het TNO kun je zelf groeidiagrammen uitprinten en de ontwikkeling bijhouden.
  • Je kind is in de opstandige ‘nee’-fase terecht gekomen. Peuters ontwikkelen in deze fase hun zelfstandigheid; dit wordt ook wel de ‘peuterpuberteit’ genoemd. Een gevolg van deze ontwikkeling kan zijn dat hij -tegen alles dat jij wilt- ingaat. Dus als je vindt dat je kind goed moet eten, dan wil hij dat juist niet. Het gevolg: onderlinge strijd en ruzie aan tafel.
  • Het is niet duidelijk voor je kind wat je van hem verwacht. Bijvoorbeeld als jullie de ene dag wel aan tafel eten en de andere dag niet. Of misschien is het voor hem niet helder wat de regels aan tafel zijn, je kind mist houvast en structuur. Meer over eetopvoeding kun je lezen op de website van het Voedingscentrum.
  • Er ligt veel druk op het eetmoment. Bijvoorbeeld als er steeds ruzie en strijd is aan tafel. Het gevolg is een onveilige en ongezellige sfeer aan tafel, wat weer meer weerstand oproept en waardoor je kind misschien helemaal weigert te eten.
  • Je kind heeft geen trek op de drie eetmomenten, omdat hij te veel tussendoortjes binnenkrijgt. Soms lijkt het geven van tussendoortjes een goede oplossing om ervoor te zorgen dat hij toch wat binnenkrijgt, maar het kan er ook voor zorgen dat je kind geen trek meer heeft op de vaste eetmomenten.

Als je kind goed groeit en genoeg energie heeft, dan hoef je je waarschijnlijk niet te veel zorgen te maken en is het een tijdelijke fase. Twijfel je, heb je het gevoel dat er fysiek iets niet in orde is of dat het eetgedrag van je kind met andere dingen te maken heeft? Raadpleeg dan altijd een professional als de huisarts, het consultatiebureau of een kinderarts!

Tips voor kleine eters

Als ouder zie je natuurlijk het liefste dat je kind lekker mee eet, maar wat als dat niet het geval is? Ouders Online geeft je wat praktische tips om het eetmoment aantrekkelijker te maken voor je kind:

  • Zorg ervoor dat de sfeer aan tafel positief en veilig is. Eten is een moment van samenzijn, de dag doornemen en genieten van goede voeding. Mondt het eetmoment uit in ruzie of strijd? Probeer dan zelf ontspannen te blijven en een gespannen sfeer te voorkomen.
  • Help je kind bij het eten. Geef vooraf aan wat je van je kind verwacht aan tafel, bijvoorbeeld rustig zitten en wat hapjes proberen. Lukt het niet? Misschien kun je hem vragen of je kunt helpen, bijvoorbeeld door hem hapjes aan te bieden. Sommige kinderen vinden het lastig om het eten op hun vork of lepel te krijgen.
  • Vier de kleine stapjes. Je kind aan het eten krijgen kan een hele missie zijn. Probeer dan ook de kleine successen te vieren, bijvoorbeeld als je kind een hapje van een nieuw gerecht probeert of uit zichzelf wat eet. Geef hem een knuffel of een mooi compliment!
  • Maak het eetmoment overzichtelijk voor je kind. Zorg bijvoorbeeld voor een heldere structuur voor de drie eetmomenten (aan tafel, vaste plek waar je kind zit, zijn eigen bordje en bestekje etc.) en maak het eetmoment samen niet te lang.
  • Geef zelf het goede voorbeeld door ook rustig aan tafel te zitten en lekker te eten, zonder telefoon of andere afleiding en met aandacht voor elkaar.
  • Bied kleine porties aan. Een groot bord met eten kan overweldigend overkomen op je kind en hem weerhouden van eten. Begin met kleine porties (1x stukje broccoli, 1x stukje vlees en 1x aardappel). Als hij iets lekker vindt, kan hij er natuurlijk altijd meer van krijgen.
  • Zorg ervoor dat je kind nog genoeg energie heeft om te eten. Na een lange dag op de opvang of als het al laat is, is hij er misschien te moe voor. Probeer, als het kan, op tijd te eten. Het liefst op een vast tijdstip.
  • Betrek je kind bij het eten. Ga bijvoorbeeld samen boodschappen doen, bepreek wat hij lekker vindt en verzin samen een menu voor de week. Een dag pizza, patat of pannenkoeken hoort daar natuurlijk ook bij.
  • Biedt rauwkost aan. Zet schaaltjes met rauwkost op tafel, als aanvulling op de normale maaltijd. Komkommer, tomaat of worteltjes eet hij misschien wel zonder moeite?

Zorg dat je gerechten regelmatig herhaalt, zodat je kind went aan het eten en het herkent. Hiermee vergroot je de kans op eetsucces.

Wat eet een kind gemiddeld?

Ieder kind is weer anders. Als je zelf geen grote eter bent, dan kan het zijn dat je kind ook geen volle borden eten opeet. Hier vind je wat voorbeeldmenu’s voor wat een dreumes of peuter ‘normaal’ gesproken kan eten op een dag. Probeer de eetmomenten positief te houden en vertrouw erop dat, ook dit, waarschijnlijk weer een fase is.

Eet smakelijk!