Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

31 mei 2022

De impact van positief opvoeden op kinderen

De laatste jaren heeft er een enorme verandering plaatsgevonden in de manier waarop we onze kinderen opvoeden. In plaats van streng te zijn, vaak ‘nee’ te zeggen en autoritair ouderschap ligt de nadruk juist op gelijkwaardigheid, zelfontwikkeling, verbinding en communicatie. Veel ouders willen tegenwoordig niet de boeman zijn, maar streven naar een fijne relatie met hun kinderen. Daarom is positief opvoeden erg populair. Maar wat is positief opvoeden? Wat is de impact van deze opvoedstijl op onze kinderen?

Wat is positief opvoeden?

Je hebt de term positief opvoeden vast wel vaker gehoord, maar wat houdt deze opvoedstijl nu eigenlijk in? Positief opvoeden is een opvoedstijl waarbij de nadruk ligt op goede communicatie en onderling respect. Door middel van positief opvoeden kun je gewenst gedrag stimuleren terwijl je ongewenst gedrag ontmoedigt zonder schreeuwen, ruzie of straf. Hierdoor werk je aan een hechte en positieve relatie met jouw kind. Bovendien draagt positief opvoeden bij aan een positieve ontwikkeling van jouw zoon of dochter. Zo worden gedragsproblemen voorkomen en wordt de sfeer in huis een stuk prettiger.

Maar hoe werkt dat dan, dat positief opvoeden? Deze opvoedstijl is gebaseerd op de Triple P methode, ook wel bekend als het Positive Parenting Program. Deze methode biedt inzichten en handvatten voor ouders voor de opvoeding van kinderen van 0 tot en met 16 jaar. De vijf basisprincipes van het programma zijn:

  • Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden.
  • Kinderen laten leren door positieve ondersteuning.
  • Aansprekende discipline hanteren.
  • Realistische verwachtingen hebben van het kind.
  • Als ouder goed voor jezelf zorgen.

De impact van positief opvoeden

Het is natuurlijk niet voor niets dat positief opvoeden zo populair is: deze opvoedstijl werpt zijn vruchten af, zowel direct als in de toekomst. Kinderen die een positieve opvoeding krijgen, zijn weerbaarder, hebben meer zelfvertrouwen en vertonen minder gedragsproblemen. Ook in de opvoeding van kinderen met bijvoorbeeld een autismespectrumstoornis biedt de triple P methode uitkomst. En ook de relatie tussen ouders en kinderen en de sfeer in het gezin wordt verbeterd door positief opvoeden.

Maar positief opvoeden is niet alleen gunstig voor jouw kinderen. Ook als ouders heb je enorm veel baat bij deze opvoedstijl. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ouders die gebruik maken van deze methode in de opvoeding minder gestrest zijn en minder depressieve gevoelens ervaren. Het ouderschap kan bij tijd en wijlen enorm zwaar zijn, maar positief opvoeden kan daadwerkelijk verlichting bieden. En het resultaat is dat kinderen opgroeien tot weerbare volwassen met voldoende zelfvertrouwen en een stabiele thuisbasis.

Positief opvoeden in de praktijk

Positief opvoeden klinkt natuurlijk fantastisch, maar hoe pakt het uit in de praktijk? Er bestaan veel misverstanden rondom positief opvoeden. Zo kun je als ouders bang zijn dat er nooit meer ‘nee’ mag worden gezegd of dat er niet meer geluisterd zal worden. Daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn. De opvoedmethode biedt juist inzichten en handvatten voor elke situatie zodat je gepast kunt reageren op veelvoorkomende situaties in het gezin.

Hebben de kinderen samen ruzie? Dan is de verleiding groot om direct in te grijpen en straf te geven. Binnen het positief opvoeden wordt echter benadrukt om in deze situatie zelf rustig te blijven en duidelijke instructies te geven wat betreft wenselijk gedrag. Wees ook duidelijk in de consequenties van het ongewenste gedrag. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wordt er verantwoordelijkheid gegeven aan de kinderen.

Een andere tip vanuit het positief opvoeden, waarmee je veel discussies uit de weg gaat, is het aanbieden van keuzeopties aan jouw kind. In plaats van te vragen ‘wil je nu je tanden gaan poetsen?’ of voor de zesde keer te zeggen ‘ga nu je tanden poetsen’ kun je jouw zoon of dochter de keuze geven. ‘Wil je nu je tanden poetsen of de pyjama aantrekken?’. Door deze simpele aanpassing geef je jouw kind controle over de situatie en ga je vervelende discussies en situaties uit de weg.

En vergeet niet: het hoeft niet helemaal perfect te gaan. Geen enkel kind en geen enkele ouder is perfect. Positief opvoeden is vooral een leerproces waarbij je samen gaandeweg ontdekt wat werkt voor jullie gezin. De methode biedt simpelweg handvatten zodat je kunt profiteren van de kennis en inzichten van talloze andere ouders en de wetenschap.