Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

De populairste babynamen van 2022

Het kiezen van een naam voor jouw baby is een grote beslissing waar ouders vaak lang de tijd voor nemen. Nadenken over de ideale babynaam is één van de leukste dingen om te doen tijdens de zwangerschap, maar lastig is het wel. Je wilt tenslotte een naam die goed klinkt en die goed past bij jullie en het kindje Om je te inspireren delen wij in dit artikel de meest populaire babynamen van 2022. Bovendien geven we tips bij het kiezen van de perfecte babynaam.

De populairste babynamen van 2022

Elke jaar publiceert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een overzicht van de meeste populaire babynamen voor meisjes en jongens. Dit hebben ze ook voor de namen van 2022 gedaan. We nemen de meest geliefde namen van het afgelopen jaar nog even met je door.

Populaire babynamen voor meisjes in 2022

Verreweg de meest populaire babynaam voor meisjes in 2022 was Emma. Maar liefst 677 meisjes in Nederland hebben het afgelopen jaar deze naam gekregen. Hiermee is de naam van de 3e plek in 2021 naar de 1e plek in 2022 geschoten. Andere populaire meisjesnamen in 2022 waren onder andere Julia op de 2e plek en Mila op de 3e plek.

Populaire babynamen voor jongens in 2022

De meest populaire babynaam voor jongens was in 2022 Noah, net als dat jaar daarvoor. Op de 2e plek is de naam Liam te vinden en op de 3e plek prijkt de naam Luca. Korte namen doen het zichtbaar goed in de top 10 van jongensnamen.

Populaire genderneutrale babynamen in 2022

Sinds dit jaar deelt de SVB ook een overzicht van de meest populaire genderneutrale babynamen. Ook in deze lijst in de trend van korte namen duidelijk merkbaar. Op nummer 1 van meest populaire babynamen staat Sam, gevolgd door Isa en Bo op de 2e en 3e plek.

De perfecte babynaam kiezen

Bij het kiezen van een naam voor jouw baby kun jij je laten inspireren door de lijst met populaire babynamen van de SVB. Het zijn tenslotte stuk voor stuk prachtige namen. Wil je liever een minder populaire naam of een naam die echt betekenis heeft voor jullie gezin? Dan geven wij enkele tips voor het kiezen van de perfecte babynaam.

Pas de naam aan op de achternaam

Houd bij het selecteren van een babynaam altijd rekening met de achternaam van jouw baby. Je wilt tenslotte dat de naam in zijn geheel mooi klinkt en goed uit te spreken is. Combineer de naam met de naam van beide partners en zeg deze ook vooral hardop om gevoel voor de klanken te krijgen.

Let op de initialen

De meeste ouders houden bij het kiezen van een babynaam rekening met de toekomst. Je wilt tenslotte geen naam kiezen waar jouw kind later mee gepest kan worden. Het is verstandig om hier ook rekening mee te houden wat betreft de initialen. Je kunt je voorstellen dat kinderen en pubers meedogenloos kunnen zijn als de initialen van jouw zoon of dochter R.I.P. of S.O.A. zijn.

Google de naam

Voordat je definitief een naam uitkiest is het altijd verstandig om de naam even te googelen. Vooral als je een vrij unieke naam hebt uitgekozen is het waardevol om hier even onderzoek naar te doen. Zo ontdek je vrij snel of de naam een vreemde betekenis heeft in andere talen of overeenkomt met een dubieus karakter waar je jouw kind liever niet naar vernoemt.

Probeer de naam uit

Het is verstandig om de babynaam die je hebt uitgekozen een tijdje uit te proberen. Zo weet je hoe de naam gebruikt gaat worden en zo kun je eraan wennen. Gebruik de naam voor je baby wanneer je met jouw partner praat om de meisjesnaam of jongensnaam in de praktijk te testen.

Houd je aan de naamwet

Je verwacht het misschien niet, maar er is in Nederland een heuse naamwet voor het selecteren van voornamen. Geen zorgen, over het algemeen mag je helemaal zelf bepalen hoe je jouw kind noemt. Er zijn in deze wet echter wat belangrijke regels opgesteld die ervoor zorgen dat de naam van een kind wel degelijk is.

Een naam mag worden geweigerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand wanneer de voornaam overeenkomt met een bestaande achternaam en niet gangbaar is als voornaam en wanneer een voornaam niet gepast is. Denk hierbij aan een scheldwoord als voornaam of een naam van een merk of dienst.