Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Zo kan zingen helpen bij de taalontwikkeling van jouw baby

'In de maneschijn', 'Berend Botje' en 'Poesje Mauw': wie kent deze kinderliedjes niet? Al vanaf jongs af aan zingen we deze liedjes voor baby's en peuters om ze rustig te maken, te troosten en te vermaken. Maar wist je dat het zingen van kinderliedjes ook een fantastische manier is om de ontwikkeling van je kind te stimuleren? Wij vertellen je in dit artikel hoe zingen kan helpen bij de taalontwikkeling van je baby en hoe jij het zingen van liedjes makkelijk kunt integreren in jullie dagelijkse routine.

De kracht van zingen voor je baby

Wereldwijd zingen ouders voor hun kinderen om hen te kalmeren, te troosten en om te verbinden. Dit kunnen slaapliedjes zijn, maar ook andere kinderliedjes of volksliedjes. Je stem, de klanken, de herhaling en de bewegingen die vaak bij het zingen horen, vormen samen een belangrijke bron van verbinding tussen ouder en kind. Het is vaak echt even een rustmomentje samen. Onderzoek toont bovendien aan dat zingen met je baby het gehalte van oxytocine verhoogt. Dit staat ook wel bekend als het 'knuffelhormoon' omdat het positieve gevoelens tussen mensen verhoogt.

De taalontwikkeling van je baby stimuleren door zingen

Zingen is niet alleen goed voor jullie band en heel gezellig om te doen, maar heeft ook een aantal wetenschappelijk bewezen voordelen voor de taalontwikkeling van baby's. Door te zingen worden namelijk verschillende delen van de hersenen gestimuleerd, wat kan bijdragen aan een beter taalvermogen op latere leeftijd. Maar wat zijn die positieve effecten op de taalontwikkeling van je baby?

Positieve effecten van zingen op taalontwikkeling 

Het zingen van liedjes stimuleert het vocabulaire en het kan helpen bij het ontwikkelen van een goed gevoel voor klank en intonatie, wat nodig is om later goed te leren praten en luisteren. Daarnaast verbetert zingen het werkgeheugen van baby's, wat helpt bij het leren van nieuwe woorden, vooral wanneer ze worden ondersteund met passende gebaren. Dit maakt het gemakkelijker voor baby's om woorden te onthouden en kan leiden tot een betere taalontwikkeling op latere leeftijd.

Kinderliedjes hebben vaak een herkenbare melodie en ritme, wat kinderen helpt bij de taalverwerving. Het gebruik van herhaling in liedjes draagt bij aan het leren van nieuwe woorden en maakt het gemakkelijker voor baby's en peuters om deze woorden te onthouden. Bovendien zorgt zingen voor extra emotionele lading, waardoor baby's zich meer betrokken voelen bij de activiteit. Dit helpt hen enorm bij het leren en ontwikkelen. Baby's die vaker kinderliedjes horen, blijken uit onderzoek beter talen te kunnen leren. 

Tips om zingen te integreren in je dagelijkse routine

Zingen voor je kind heeft veel voordelen voor jullie relatie en voor de taalontwikkeling van je baby. Maar hoe kun je dit in je dagelijkse routine verwerken als je het niet gewend bent om te zingen? Daar helpen wij je graag bij met enkele praktische tips.

Slaapliedjes zingen

De makkelijkste manier om van zingen een vast onderdeel van jullie routine te maken, is door voor het slapengaan samen een liedje te zingen. Het is een positieve manier om de dag af te sluiten en je kind komt er helemaal van tot rust. Leuke slaapliedjes zijn bijvoorbeeld 'Slaap kindje, slaap', 'In de maneschijn' of het slaapliedje van 'Casper en Emma'. Maar voel je vooral vrij om jullie eigen ideale slaapliedje te vinden.

Leuke kinderprogramma's

In veel kinderprogramma's gericht op baby's en peuters staat muziek centraal. Denk bijvoorbeeld aan 'Sesamstraat', 'Word Party' of 'Bumba'. Natuurlijk wil je jouw kind niet te veel voor een scherm zetten, maar zo nu en dan een leuk programma kijken kan goed zijn voor de ontwikkeling. Samen met je kind kun je lekker meezingen en dansen op de vrolijke liedjes. Dit is niet alleen heel gezellig, maar draagt ook bij aan de taalontwikkeling van je kind.

Maak zelf muziek

Je hoeft niet per se liedjes van anderen te zingen, je kunt ook zelf muziek maken. Pak bijvoorbeeld een trommel of tamboerijn en maak muziek met je zoon of dochter. Of geef elkaar verschillende voorwerpen en bedenk samen een ritme door erop te tikken. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel goed voor de taalontwikkeling en de sensorische en motorische ontwikkeling.

Zingen tijdens de dagelijkse routines

Zingen hoeft niet altijd gestructureerd te zijn. Elk moment van de dag leent zich voor een liedje! Verzin je eigen liedjes tijdens het verschonen van de luier, het badderen of het buitenspelen. Je liedjes hoeven niet te rijmen of perfect gezongen te worden. Het gaat erom dat je spontaan bezig bent en plezier deelt met je kind. De simpele deuntjes die je verzint tijdens alledaagse bezigheden, zorgen niet alleen voor plezier, maar versterken ook de emotionele band tussen jou en je kind. Zo wordt zingen een leuke en bijzondere manier om mooie momenten te delen en de band met je baby te versterken.

Lees ook: