Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

Minder strijd tijdens het avondeten met deze 6 tips

“Dat lust ik niet!” Komt dit je bekend voor? Gezellig eten met jonge kinderen is soms een hele beproeving. Heb je weinig inspiratie of tijd om lekkere, gezonde recepten op tafel te zetten? Of heb je kieskeurige etertjes die het spannend vinden om nieuwe smaken te ontdekken? Of die niet van groenten houden? Met deze handige tips wordt het weer gezelliger aan tafel én geniet je met elkaar van nieuwe smaken!

Je kind is volop in de groei en heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Maar het is heel wisselend per kind wát hij of zij nodig heeft. Is je kind groot of klein, sport het veel of juist weinig? Of zit het net in een groeispurt? Dit kan allemaal van invloed zijn op of je kind veel of weinig trek heeft. Focus je niet teveel op een leeg bord ’s avonds bij de maaltijd. Het geeft rust om te weten dat je kind makkelijk een paar dagen zonder eten kan (voldoende drinken is wel heel belangrijk).

Schrijf je gratis in voor het webinar 'Van lust ik niet naar lust ik wel'!

In dit gratis webinar krijg je super veel slimme tips voor moeilijke eters. Ook leer je hoe je gevarieerd, gezond én fijn met elkaar kunt eten door de waardevolle tips van voedingsexpert en chef Marjolein! Kieskeurige eters behoren voortaan tot het verleden na het volgen van dit webinar, meld je gauw aan. Eten wordt weer gezellig, lekker en een ontspannen moment voor iedereen. Goed nieuws: als trouwe lezer van Ouders.nl krijg je gratis toegang tot deze waardevolle masterclass, dus schrijf je snel in!

6 handige tips voor aan tafel met jonge kinderen

Zodat het moment aan tafel met elkaar een gezellig moment wordt, zonder strijd.

Zorg voor regelmaat

Blijf rustig, duidelijk en consequent. Met vaste eetmomenten schep je duidelijkheid en weet je kind waar het aan toe is. Hou bijvoorbeeld een vast schema aan: ontbijt – tussendoortje – lunch – tussendoortje – warme maaltijd. Structuur geeft een stukje grip, ook kinderen hebben daar baat bij.

Samen koken

Dit is altijd een goed idee. Betrek je kind bij de maaltijd en laat het mee beslissen wát je gaat klaarmaken. Het leuke en makkelijke van een maaltijdbox zoals Ekomenu is, dat je niet hoeft na te denken wat je gaat eten (en je hoeft geen boodschappen te doen ;-). Kies samen met je kind uit het ruime aanbod wát je gaat eten. Of het nu een snelle pasta is, een stamppotje of een flammkuchen... De maaltijden zijn lekker, gezond en staan meestal binnen een half uur op tafel. Een kind kan al gauw helpen met het wassen van de groenten, het kneden van deeg of het mengen van een sausje. Alle zintuigen worden geprikkeld tijdens het ruiken, voelen en proeven van het eten. Meehelpen kan een belangrijke rol spelen bij de interesse van je kind in eten. Samen ontdek je hoe je gerechten klaar kunt maken door recepten te volgen of juist te experimenteren.

Samen aan tafel met de kinderen

Probeer niet de nadruk te leggen op ‘moeten eten’ maar op een fijn en gezellig moment. Dek de tafel mooi, zorg dat de tv uit staat en leg alle mobieltjes in de kast. Pak echt even een moment om samen te eten. Zo creëer je rust en is er aandacht voor het eten en voor elkaar. Bovendien kun je ook beter proeven wanneer je minder bent afgeleid, wist je dat afleiding de smaak van het eten vermindert?

Gezond snacken

Zorg dat je kast niet uitpuilt met koek, snoep en chips. Want als het niet in huis is, is er ook geen verleiding. Op deze manier zorg je ervoor dat je kind makkelijker gezonde keuzes kan maken. Las bijvoorbeeld een fruitmomentje in, zet partjes fruit op de tafel. Of geef bij lekkere trek wat snackgroente of een knapperig worteltje. Iets lekkers op zijn tijd is natuurlijk helemaal geen probleem. Ga er dan rustig voor zitten en eet het met aandacht.

Creatief met groente

‘Verstop’ groenten in een lekkere pastasaus of in een soep. Op deze manier worden de groentes onzichtbaar voor je kind, maar krijgt hij/zij toch groente binnen. Maar misschien werkt het voor jouw kind wel als alle ingrediënten duidelijk zichtbaar naast elkaar op het bordje liggen. Er zijn heel veel lekkere bereidingstechnieken. Lust je kind geen gekookte wortel? Serveer de wortel eens rauw met een dipsausje. Of maak met een spiraalsnijder of een dunschiller eens wortelspaghetti. Of wortelfrietjes uit de oven. De kans is groot dat je kind het dan wel lekker vindt!

Goed zo!

Je kind eet minder dan jij. Schep daarom niet al te veel op het bordje. Een extra schepje erbij kan later altijd nog. Het is juist leuk om positief te stimuleren. Goed gegeten? Een beloning werkt vaak heel goed. Dat kan een complimentje zijn, een knuffel of een sticker. Zo geniet je met elkaar van gezonde en lekkere maaltijden.

Wil jij lekker én gevarieerd eten met het hele gezin? De enige 100% biologische maaltijdbox Ekomenu biedt veel inspiratie en gemak en je kinderen krijgen alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om te groeien. Ontvang 50% korting op je eerste maaltijdbox met de code DADB9B6C.*

* Deze korting is geldig op de eerste maaltijdbox van een flexibel lidmaatschap voor nieuwe klanten.