Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

28 juni 2021

Zo leer jij je kind met geld omgaan: handige tips

Een zorgeloze toekomst voor je kind, wie wil dat nou niet? Helaas is het voorkomen van alle zorgen nog geen ouder gelukt, maar je kunt er wel voor zorgen dat je kind zo goed mogelijk met de dingen des levens om kan gaan. En hoe je het ook went of keert: geld hoort daarbij.  Door een stukje financiën mee te nemen in de opvoeding, geef jij je kind een goede basis om met geld om te gaan.

Wat kan jij voor je kind doen?

Is je kind ziek? Dan zou je dat het liefst van hem overnemen om hem te ontlasten. Dat kan helaas niet in dit geval, maar op financieel gebied kun je wél een hoop overnemen of van tevoren regelen voor je kind.

  • Spaarplan: veel ouders sparen voor hun kind. Hierbij moet je je afvragen: welk bedrag kun en wil je opzij zetten? Je kunt maandelijks een vast bedrag wegzetten door middel van een automatische afschrijving. Maar je kunt ook meer of minder gaan verdienen of een wisselend inkomen hebben. Dan is flexibel sparen en apart zetten wat je uitkomt misschien een beter idee. Er zijn ook veel ouders die ervoor kiezen om de kinderbijslag op de spaarrekening van hun kind te zetten. Dat kan natuurlijk alleen als je dit ook kunt missen.
  • Voogdij regelen: je hoopt het niet, maar het kan zijn dat je er op een gegeven moment niet meer bent om voor je kind te zorgen. Je hoopt dan dat je kinderen voor zichzelf kunnen zorgen. Maar wat als je nog kleine kinderen hebt? Hoe gaat het dan? In dit artikel lees je alles over het aanwijzen van een voogd, hoe dat kosteloos kan en welke financiele risico’s je hiermee afdekt voor je kind.
  • Uitvaartverzekering: als we het dan toch over de dood hebben, dan pakken we ook gelijk de uitvaart erbij. Wist je dat deze al gauw zo’n €6.500 tot €11.000 kost? Niet iets wat je je kind wilt laten betalen. Gelukkig kun je je hiervoor verzekeren met een uitvaartverzekering. Kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Na hun 18e verjaardag kunnen ze zelf een polis afsluiten. En als je dit direct afsluit vanaf je 18e, is het nog een stuk voordeliger ook. Bereken hier eenvoudig de premie.
  • Kind toevoegen aan nabestaandenpensioen. Bouw je pensioen op bij je werkgever? Dan heeft je partner vaak recht op nabestaandenpensioen. Maar wist je dat je je kinderen ook op deze polis kunt laten bijschrijven? Mochten jullie dan komen te overlijden, dan krijgen zij dit pensioen. Het heet dan wezenpensioen.

Financiële opvoeding voor een toekomst zonder geldzorgen

Een toekomst helemaal zonder geldzorgen kun je helaas niet regelen voor je kind, maar je kunt er wel voor zorgen dat je kind op financieel gebied van wanten weet. Dit doe je door ook een stukje financiële opvoeding mee te geven. Dat houdt in dat je je kind leert met geld om te gaan: hoe zorg je ervoor dat je iedere maand uitkomt met je zakgeld, wat wil je allemaal kopen, past dat bij je inkomsten/zakgeld, wat heb je écht nodig en wat zou je graag willen maar kan op de verlanglijst waar je voor kunt sparen? Bedenk dat je kind leert door fouten te maken, dus laat hem maar een keer onderuit gaan. Je hebt liever dat ze inschattingsfouten maken als het om speelgoed (en dus kleine bedragen) gaat, dan als het om een mobiele telefoon gaat. Of het afsluiten van een abonnement voor 2 jaar. Dit klinkt vaak aantrekkelijk maar is per maand toch een behoorlijke smak geld op die leeftijd. En als je eenmaal op de zwarte lijst staat bij providers, kan dat nog lang voor problemen zorgen.

Wat moet je doen in de financiële opvoeding?

Je kind leren omgaan met geld, hoe dan? Begin met het goede voorbeeld te geven. Bijvoorbeeld door te laten zien dat wat je wilt en wat je kunt betalen, niet altijd matchen. Dat het soms zoeken is, naar hoe het wel kan. Of dat je je wensen bij moet stellen. Andere onderwerpen die goed zijn om naar voren te laten komen in je financiële opvoeding:

  • Zak- en kleedgeld: hierdoor leert je kind met een budget een bepaalde periode door te komen. Niet alles kan, soms moet je kiezen.
  • Sparen: grote uitgaven moet je plannen. Leer je kind daar geld voor apart te zetten.
  • Lenen: dit wordt vooral interessant vanaf een jaar of 12. Steeds meer jongeren vinden het normaal om te lenen. En lenen is niet per definitie erg, maar dan moet je kind er van tevoren wel over nadenken hoe hij het terug gaat betalen: hoeveel kan je per maand terugbetalen en hoe lang ben je dan aan het terugbetalen? En niet onbelangrijk: wat moet je kind er in de periode dat hij aan het terugbetalen is allemaal voor laten omdat hij minder te besteden heeft?
  • Opletten bij reclames en verleidingen: waar je de televisie vroeger uitzette en vrij was van de meeste reclame, is reclame nu overal. Op social media, middenin je YouTube-video en banners tijdens het internetten. Het is belangrijk dat kinderen dit zien, herkennen en alert zijn. Ga hierover in gesprek, ook over termen als sluikreclame. En influencers op social media die producten ontvangen en daarover vloggen maar daar niet voor worden betaald, is óók reclame!
  • Het organiseren van je geldzaken: Hieronder vallen niet alleen je administratie, maar ook dat je weet wat erin komt en wat eruit gaat. Begin met het zakgeld op een vaste plek leggen. Heeft je kind al een bankrekening? Check dan (samen) het saldo, de af- en bijschrijvingen en hoe het met zijn spaarrekening gaat.

Checklist voor een financieel zelfstandige 18-jarige

De financiële opvoeding begint niet pas als je kind 18 is. Als het goed is, heb je daarvoor al een basis gelegd. In deze tijdlijn vind je grofweg wat je per leeftijd kan doen, om er uiteindelijk voor te zorgen dat je kind op zijn 18e goed met geld op kan gaan.

  • 6-8 jaar: leer je kind keuzes maken. Zakgeld op? Dan blijft het op. Maak afspraken over wat je kind wel en niet kan/mag kopen van zakgeld.
  • 8 jaar: wil je een kind een grote aankoop doen? Maak samen een spaarplan om dit te kunnen doen.
  • 10 jaar: met een eigen bankpas bereid je je kind ook voor op digitaal geld. Leer je kind veilig pinnen en doe dit de eerste paar keer samen
  • 10-12 jaar: veel kinderen hebben een mobiele telefoon. Praat samen over de financiële kant ervan: wie betaalt wat als de telefoon kapot gaat, gestolen wordt of gerepareerd moet worden?
  • 10-12 jaar: hoe ga je om met reclames? Praat samen over spelletjes waar je online van alles bij kunt komen, online advertenties en verstopte reclames die langskomen op social media.
  • 12 jaar: begin met kleedgeld. Door zak- en kleedgeld maandelijk te geven, moet je kind verder vooruitkijken. Zo krijgen ze iets meer verantwoordelijkheid voor hun eigen geld. Hoeveel kleedgeld per leeftijd vind je hier.
  • 12-14 jaar: waar let je op tijdens online winkelen? Je kind wil vast wel eens iets online kopen. Hoe weet je dat je de webshop kunt vertrouwen? Waar moet je op letten?
  • 14 jaar: bijbaantjes en loonstroken. Help je kind met het doornemen van zijn contract, het loonstrookje en de belasting. Hoe werkt dat allemaal? Waarom krijg je niet al je geld? En hoe zit het met vakantiegeld of -dagen?
  • 16 jaar: vakantie of scooter? Sparen maar… Een vakantie of een scooter betaal niet ‘even’. Daar moet je voor sparen. En hoeveel geld heb je eigenlijk nodig? Heb je kind te bedenken wat hoeveel geld hij nodig heeft en welke kosten hij misschien over het hoofd ziet.
  • 18 jaar: administratie, instanties en regelwerk. Nu je kind 18 is, is niet meer alles automatisch bij zijn ouders geregeld. Hij moet veel dingen zelf gaan regelen, denk bijvoorbeeld aan zijn DigiD, zorgverzekering en eventueel studiefinanciering. Maar vergeet ook niet dat je kind vanaf 18 jaar een eigen uitvaartverzekering moet afsluiten. Stond je kind al op jouw polis? Je kunt de polis van je kind dan eenvoudig oversluiten naar een eigen polis.

En wat is het belangrijkst?

Een financiële opvoeding helpt je kind om later goed met geld om te kunnen gaan. Maar nog belangrijker? Dat je kind gelukkig is. Mooie herinneringen heeft. Want samen herinneringen maken legt een basis voor een gelukkig leven.

Dit artikel is samen met onze partner Monuta geschreven.