Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Marjolein: "Mijn kids lustten niets tot ik deze geweldige tactiek bedacht"

Hoe leuk is het als je aan het eind van de dag gezellig aan tafel de dag afsluit met je partner en je kinderen. Lekker eten en naar de verhalen luisteren van wat iedereen heeft meegemaakt. Maar in de praktijk loopt het vaak anders. Aan het eind van de dag ben je moe, je kinderen moeten nog in bad en naar bed en het avondeten wordt al snel afgeraffeld. Marjolein de Vlaam – schrijfster van het kookboek Wereldeters en oprichter van de maaltijdbox Ekomenu deelt haar waardevolle tips. Marjolein: "Ik heb hele leuke kinderen, echt waar. Behalve tijdens het avondeten!"

Schrijf je gratis in voor het webinar 'Van lust ik niet naar lust ik wel'!

In dit gratis webinar krijg je super veel slimme tips voor moeilijke eters. Ook leer je hoe je gevarieerd, gezond én fijn met elkaar kunt eten door de waardevolle tips van voedingsexpert en chef Marjolein! Kieskeurige eters behoren voortaan tot het verleden na het volgen van dit webinar, meld je gauw aan. Eten wordt weer gezellig, lekker en een ontspannen moment voor iedereen. Goed nieuws: als trouwe lezer van Ouders.nl krijg je gratis toegang tot deze waardevolle masterclass, dus schrijf je snel in!

Kinderen die niet willen eten

Marjolein vertelt: “Ik heb veel gereisd en hou ontzettend van koken en lekker eten. Daarom verbaasde het mij dat onze drie kinderen zo moeilijk deden tijdens het avondeten. Vooral als ik iets nieuws en onbekends had gekookt. Met één blik op de maaltijd wisten ze al dat ze het niet lekker zouden vinden. Zonder te proeven! Om gedoe te voorkomen kookte ik daarom vaak van hetzelfde. Maar op een gegeven moment wil je wel eens wat anders op tafel dan aardappels, vlees en groente. Of macaroni met kaas. Herkenbaar?” Niet ideaal. Wat kun je doen als je kind niets lust?

Maak er een spelletje van

Marjolein schreef het boek Wereldeters, dit boek is uitgeroepen tot kookboek van het jaar. Het boek is ideaal voor kinderen die naar de basisschool gaan. “Door van het eten min of meer een spelletje te maken, werd het avondeten bij ons thuis weer echt gezellig”, vertelt Marjolein. “Met de atlas op tafel en leuke verhalen en grappige weetjes over het eten of over het land van het gerecht op tafel, had ik eindelijk de aandacht van mijn kinderen. Ik vertelde over Nelson Mandela en ‘the Big Five’ als we Zuid-Afrikaanse Bobotie aten. Of over Spaanse flamenco danseressen en de herkomst van Tapas als ik paella had gemaakt.”

Laat je kind met ideeën komen

“Dankzij de verhalen prikkelde ik hun nieuwsgierigheid en werd de sfeer ontspannen, deelt Marjolein over het eetavontuur met haar kinderen. “Ze gingen proeven en aten uiteindelijk hun bordjes leeg! Ze vonden het zelfs zo leuk dat ze met verzoekjes kwamen. Mijn zoon wilde graag iets Hawaïaans eten omdat hij geïnteresseerd was in vulkanen. En mijn jongste dochter wilde graag iets Chinees eten zodat ze met haar chopsticks kon oefenen. ”

Nieuwe smaken ontdekken met je kinderen

Marjolein: “Op deze manier hebben onze kinderen op een leuke manier heel veel nieuwe smaken ontdekt. Maar ze hebben ook - niet onbelangrijk - veel over andere landen en andere culturen geleerd. Ik werd hier zo blij van dat het mij inspireerde tot het schijven van het boek Wereldeters. Een leesboek, kijkboek en kookboek in één. Een vrolijk boek met heel veel weetjes en gerechten van over de hele wereld, een paspoortje en een stickervel met landenstickers. Door goed te proeven verzamelen kinderen spelenderwijs stickers die ze in hun paspoortje kunnen plakken. Dat werkt zelfs bij de kleintjes heel goed. Ik geef je alvast drie lekkere, kindvriendelijke recepten cadeau! Deze recepten zijn bij bijna alle kinderen een enorme hit én ze smaken dus letterlijk naar meer. Ontdek met elkaar deze aantrekkelijke maaltijden!"

Snelle pasta met basilicum-kaassaus en courgettebloemen
Milde curry met een omelet sperzieboontjes en paprika
Snelle orzo met geroosterde paprika en Brandt en Levie worstjes

Gezond en gevarieerd eten met het hele gezin

"Van het avondeten een feestje of spelletje maken, is voor veel kinderen dus een goede manier om hen nieuwe smaken te laten ontdekken. Ook voorkom je onnodige strijd tijdens het avondeten. Wat een verademing als het weer gezellig wordt aan tafel. Maar met welke gerechten heb je de meeste kans op succes? Bij Ekomenu kun je wekelijks 100% biologische maaltijdboxen thuis bezorgd krijgen en kies je zelf elke week uit hoeveel kindvriendelijke gerechten je wil ontvangen. Ekomenu heeft speciale gezinsmenu's samengesteld, waarbij de ingrediënten en smaken goed aansluiten op de smaak van kinderen. Zo combineer je een druk gezinsleven toch met gezonde gerechten."

Verse ingrediënten van het seizoen

Als oprichter en chef van biologische maaltijdbox Ekomenu hoopt Marjolein veel mensen te helpen met gezonde, makkelijke en future-proof maaltijden. Elke week kun je kiezen uit tenminste 25 lekkere recepten met zoveel mogelijk verse ingrediënten van het seizoen. Door biologisch én met de seizoenen mee te eten, kunnen ook toekomstige generaties lekker blijven eten. Wil jij lekker én gevarieerd eten met het hele gezin? De enige 100% biologische maaltijdbox Ekomenu biedt veel inspiratie en gemak en je kinderen krijgen alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om te groeien. Ontvang 50% korting op je eerste maaltijdbox met de code DADB9B6C.*

* Deze korting is geldig op de eerste maaltijdbox van een flexibel lidmaatschap voor nieuwe klanten.