Zo bespaar je op het verbouwen van de kinderkamer

Bijna elk jong gezin loopt er wel een keer tegenaan: de kamerindeling moet op de schop. Misschien komt er een nieuwe baby aan of komt jullie dochter op een leeftijd dat ze er schoon genoeg van heeft om een slaapkamer met haar broertje te delen. Wat de situatie ook is: een verbouwing kan een flinke onderneming zijn. Het is niet alleen intensief, maar ook kostbaar om te verbouwen. Daarom delen we graag enkele tips die je geld besparen wanneer je een kinderkamer gaat verbouwen. Je kunt het!

1. Maak een plan

Zeker met kids is het goed om een plan te maken, zodat iedereen weet wat hem/haar te wachten zal staan. Van concrete planning voor de verbouwing, maar ook een financiële planning. Wat moet er gekocht worden? Wat kun je behouden? Welke spullen krijgen een tweede leven door de items te verkopen of kun je het herbruiken? Wat moet je nieuw aanschaffen en waar kun je dit het goedkoopst doen? Ga je bijvoorbeeld schilderen? Dan kun je de aanbiedingen in de gaten houden. Ook lampen kun je voordelig aanschaffen, als je je maar bewust bent van de kortingen. Niet alles hoeft natuurlijk nieuw gekocht te worden. Misschien kun je een mooie kledingkast overnemen van iemand of zie je tijdens een rondje door de kringloop een sfeervolle accessoire die de ruimte van een te gekke stijl kan voorzien. Maak dus eerst een plan zodat je al direct geld kunt besparen tijdens de oriënterende fase.

2. Een nieuwe start én bijzondere fase

Afhankelijk van hoe groot de plannen zijn, kan een verbouwing aardig wat geld kosten. Bedenk daarom hoe je het financiert. Vaak is het voordeliger om de klus in één keer te realiseren, dan dat je het gedurende een langere periode opdeelt. Wanneer je klussers in huis hebt, kun je met hen een scherper tarief afstemmen. Zeker als de verbouwing meerdere ruimtes betreft. Je zit bovendien dan toch al in de verbouwingsrommeltjes, dan is het ook lekker om het eindresultaat in het vooruitzicht te hebben. Het vooruitzicht geeft energie én zorgt voor een nieuwe start. Wat zal je zoon of dochter blij zijn met de nieuwe kamer! Misschien wordt het een upgrade met een nieuw bed, behang, bureau of kleur op de muur; betrek hem of haar bij het proces zodat het echt een ruimte wordt waar je kind zich goed voelt. Het is een plek waar hij/zij mag opladen, ontspannen en elke dag komt.

3. Voorkom onnodige kosten en check je woonverzekering

Naast je verbouwing zo voordelig mogelijk in te plannen, is het ook belangrijk om onnodige kosten te vermijden. Vergeet je bijvoorbeeld niet om van tevoren je woonverzekering te controleren? Straks ben je niet goed gedekt voor eventuele schade die tijdens de schade ontstaat. Sowieso is het slim om te bedenken dat je tijdens een verbouwing niet helemaal bent verzekerd op je opstalverzekering zoals je gewend bent. Omdat er logischerwijs een verhoogde kans is op schade wanneer je aan het verbouwen bent, voldoet de premie die je betaalt niet aan dit risico. Tijdens de verbouwing ben je daarom alleen gedekt voor schade veroorzaakt door:

  • Brand
  • Blikseminslag
  • Luchtvaartuigen
  • Ontploffing
  • Storm

Schade die tijdens de verbouwing ontstaat, maar die verder niks met je verbouwing te maken heeft, keert de verzekeraar meestal gewoon uit. Als je zelf gaat verbouwen, kun je de meeste schaderisico’s dekken met een CAR-verzekering. Dit staat voor Construction Allrisk. Zoals de naam al doet vermoeden is deze verzekering specifiek bedoeld voor schade tijdens een verbouwing.

4. Verjaardag

Vaak krijgen kinderen een heleboel cadeautjes in de vorm van speelgoed voor de verjaardag. Dat kan dit keer anders, want je kunt ook vragen om een bijdrage in de vorm van geld of een item voor de kinderkamer. Zo heeft je kind er dagelijks plezier van en scheelt het in de kosten van de kamer.

5. Overweeg een rechtsbijstandverzekering

Zijn jij en je partner zelf niet zo handig of wil je tijd besparen en schakelen jullie daarom een aannemer in? Dan geef je natuurlijk toch wat controle uit handen. Voor je eigen gemoedstoestand kan een rechtsbijstandverzekering daarom een fijne houvast zijn. Stel dat de aannemer die nieuwe slaapkamer van je dochter niet netjes oplevert zoals jullie hadden afgesproken. Met een rechtsbijstandverzekering ga je vervelende situaties die daarna kunnen volgen uit de weg. Je verzekeraar gaat het probleem dan namelijk voor je oplossen. Wees ook extra alert op diefstal en inbraak. Het kan tijdens de verbouwing nogal een chaos zijn, met spullen en bouwmaterialen die overal in en rondom het huis verspreid liggen. Geen zorgen, dit hoort er allemaal bij. Maar het is wel slim om een beetje georganiseerd te werk te gaan. Leg ‘s avonds alles weer binnen en doe de deur goed op slot, of leg wat spullen in een afgesloten container. Schade of diefstal aan spullen die open en bloot buiten liggen tijdens een verbouwing, wordt niet vergoed.

6. Vraag om hulp

Het is niet altijd even gemakkelijk om om hulp te vragen, maar familie en vrienden staan graag klaar om jullie te ondersteunen tijdens de verbouwing. Misschien kunnen jullie er logeren (zodat je geen accommodatie hoeft te boeken) of kunnen ze eten voor jullie koken. Er zit vast wel iemand in je netwerk die je kan helpen bij het sloopproces (bespaart ook tijd en daardoor geld van de klussers). Wellicht kan er iemand behangen, schilderen of meedenken hoe je materialen kunt hergebruiken; je hoeft niet alles zelf uit te vinden en te doen. Met elkaar is het bovendien ook nog eens hartstikke gezellig; je maakt mooie herinneringen én het verschil voor de verbouwing.

7. Pas je verzekering aan na de verbouwing

Zijn alle kamers gereed? Gefeliciteerd! Het was ongetwijfeld een flinke klus. Maar let op: jullie zijn nog niet helemáál klaar. Ook na de verbouwing komt er nog wat administratief werk om de hoek kijken. Jullie woning is namelijk waarschijnlijk in waarde toegenomen door de aanpassingen. Zeker als het een grote verbouwing was waarbij meerdere kamers op de schop zijn gegaan. De opstalverzekering is daarom waarschijnlijk niet meer volledig dekkend. De premie die je betaalt is immers gebaseerd op de waarde die het huis destijds had, en inmiddels is de herbouwwaarde gestegen. Neem daarom contact op met je verzekeraar. Dan kunnen jullie samen gemakkelijk de nieuwe herbouwwaarde meten zodat je zorgeloos van het eindresultaat kunt genieten.