Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

16 mei 2015 door Jacqueline Eckhardt

Als iedereen slaapt (3+)

Magisch prentenboek over de stilte van de nacht.

Als iedereen slaapt
tekst en ill.: Komako Sakai
vertaling: Siska Goeminne
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-875-9
omvang: 32 pagina's
prijs: € 14,50
Online bestellen

De stilte van de nacht is voelbaar in dit prachtige prentenboek. In korrelig grijs en blauw gunt de Japanse illustratrice Komako Sakai ons een kijkje in een geheimzinnig schemergebied. Door de zachtroze pasteltinten in gezichten en knuffels is de nacht niet iets om bang voor te zijn. Het is juist een wonderlijk mooi stilleven dat uitnodigt om op onderzoek te gaan.

De kleine Hanna gaat op onderzoek. Midden in de nacht wordt ze wakker. Ze raakt niet in paniek, maar luistert naar de stilte, en kijkt naar het donker. Iedereen slaapt. Haar grote zus, mama en papa. Alleen Kito, de poes, is wakker. Samen verkennen ze het huis.

Ze sluipen de trap af, doen een plasje, nemen fruit en melk in de keuken. Ze kijken naar de gele maan door het raam. Nog steeds zijn alle huisgenoten in diepe slaap. Hanna ontdekt het speelgoed van haar grote zus, en zonder dat iemand er iets van zegt, gaat ze ermee spelen. Totdat het zachte ochtendlicht achter de gordijnen verschijnt.

Komako Sakai heeft niet veel nodig om de magische sfeer van een vreedzame nacht over te brengen. De kwetsbaarheid van slapende mensen, de verstilling, de kalme rust van het donker, de eenzame roep van een ontwakende vogel. Heel Rustgevend.