20 mei 2017 door Eva Kuipers

De briefjes van Bing (4-6 jr)

Een fantasierijk en hoopgevend prentenboek over pesten bij kleuters.

De briefjes van Bing
tekst: Lida Dijkstra
ill.: Marieke Nelissen
uitg.: Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN: 9789024574209
omvang: 32 pagina's
prijs: € 13,99
Online bestellen

De briefjes van Bing is een kleurrijk prentenboek over het aandoenlijke wasbeertje Bing, dat altijd de klos is. Wolf, Bok en Zwijn doen gemeen tegen hem. Papa en mama proberen hem te troosten. Dat doen ze allebei heel verschillend: mama zegt dat hij zich niks van de pesters moet aantrekken, en papa zegt dat hij juist van zich af moet bijten. Maar geen van beide methodes helpt. Dan krijgt Bing een geweldig idee: hij gaat aan de slag met lieve briefjes aan de Pesters. Dat helpt wél.

De verdrietige Bing toont zich dapper door zijn positieve aanpak, die de pesters versteld doet staan. En later is hij nog een keer dapper, als hij – samen met zijn kwelgeesten – oog in oog komt te staan met de Donderdraak uit de Wondertuin. Zelfs die Donderdraak weet hij tot opluchting van de anderen voor zich te winnen.

Wat een ontroerend prentenboek. Hierdoor wordt het onderwerp 'pesten' op een speelse en hoopgevende manier bespreekbaar gemaakt voor kleuters. Maar in hoeverre speelt pesten eigenlijk een rol in de kleuterleeftijd?

Pesten in de kleuterleeftijd

Kúnnen kleuters eigenlijk wel – bewust – pesten? Ja en nee.

Eigenlijk niet, omdat kleuters nog niet goed kunnen inschatten hoe hun eigen gedrag invloed kan hebben op andere kinderen. Ze reageren vooral op het gedrag van de ander. Ze gaan er vaak vanuit dat er een direct verband is tussen iets wat er gebeurt, en de emoties die je bij de ander kunt zien. Pas gaandeweg leren ze steeds beter om zich ook in een ander te verplaatsen.

Aan de andere kant zijn kleuters zich wel degelijk bewust van het (zichtbare) effect dat hun gedrag op anderen heeft. Ook kunnen kleuters met hun gedrag andere kleuters wel echt het gevoel geven gepest te worden. Zo kan de gepeste kleuter ervaren expres buiten gesloten te worden, hoewel dat niet altijd zo bedoeld hoeft te zijn.

Kortom: meestal gaat het bij kleuters om onbewust gedrag, dat wel een bewuste reactie bij de gepeste kleuter oproept.

Alle rollen zichtbaar

Pesten is een sociaal proces, waar altijd meerdere personen bij betrokken zijn. Het bijzondere is dat Lida Dijkstra alle rollen duidelijk zichtbaar maakt: de pesters, degene die gepest wordt, de meelopers en de omstanders. Kleuters kunnen zich tijdens het voorlezen makkelijk inleven in de personages van Bing, Wolf, Bok, Zwijn en de andere dieren.

Het verhaal biedt ruimschoots kansen om samen te fantaseren: "Wie zou ik het liefst zijn? Bing die gepest wordt maar wel vindingrijk is, de onaardige Wolf, of de mol die toekijkt?" En: "Wat zou ik zelf doen als ik Bing zou zijn?"

Conclusie

De briefjes van Bing is fantasierijk, toegankelijk, prachtig geïllustreerd, en heel nuttig. Een sieraad voor thuis en op school.