Home » Kinderboeken » Dit is voor jou 4 met voorleesdilemma

Dit is voor jou (4+) - Met voorleesdilemma

Door:

Jacqueline Eckhardt

Wonderbaarlijk mooi en ontroerend prentenboek, dat je als voorlezer voor een lastig dilemma plaatst. Denk even mee!

Dit is voor jou
tekst en ill.: Sanne te Loo
uitg.: Lemniscaat, 2017
ISBN: 978-90-477-0850-6
omvang: 32 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Dit is voor jou is een cadeautje van een prentenboek. Een geschenk voor kinderen die op zoek zijn naar een eigen plekje.

Hoofdpersoon is een klein, roodharig jongetje. Hij houdt van tekenen en omdat de vellen in zijn tekenblok niet groot genoeg zijn, tekent hij op straat. Maar de regen spoelt zijn tekeningen weg. Een oude schilder, Anselmo, ziet het gebeuren en nodigt hem uit in zijn huis.

Daar kijkt het jongetje zijn ogen uit. Een grote ruimte staat vol kleurrijke rommel. Overal staan muziekinstrumenten, schilderijen en blikken verf. "Wat een bende, hè?" zegt Anselmo. Maar tegelijk laat hij het jongetje de schoonheid van die bende zien. Ze kijken samen naar vlekken en zien er beesten in. Anselmo leert het jongetje schilderen. Voortaan tekent hij niet meer op straat, maar bij de oude schilder thuis. Dat wordt de plek waar het jongetje zich veilig en creatief ontwikkelt.

Maar dan wordt de schilder zo oud dat hij terugkeert naar waar hij vandaan komt: het land van de papegaaien. Hij vertrekt, en in zijn huis woont nu een deftige dame. Geheel onverwacht heeft zij een verrassing in petto voor het jongetje.

De fijne tekeningen in pasteltinten van Sanne te Loo geven dit mooie verhaal nog meer kleur. De oude man is sympathiek en schenkt bewust veel aandacht aan het jongetje. Dat maakt alles nóg mooier...

Jacqueline Eckhardt

is tekstschrijver en moeder van vier kinderen. Al sinds 2003 ons baken voor kinderboeken.

Naschrift: 

Waar we nou wel benieuwd naar zijn, is hoe ú zo'n boek zou voorlezen. Gewoon neutraal, zonder commentaar? Of instemmend: "Wat een leuke meneer hè, die Anselmo, dat hij dat jongetje (hoe zullen we hem noemen?) zomaar bij hem uitnodigde, en dat hij dat jongetje schilderen leerde!" Of waarschuwend: "Zou jij dat doen, zomaar met een onbekende meneer meegaan? Onbekende meneren zijn toch heel gevaarlijk?"

Wijzelf zijn er nog niet uit. Enerzijds zouden we het niet in ons hoofd halen om de magie en de heerlijke romantiek van zo'n verhaal onderuit te halen, door er een opvoedkundige draai aan te geven. Maar anderzijds wil je je kinderen natuurlijk wel aanzetten tot nadenken. Waarmee je alsnog voorbij gaat aan de schoonheid van het verhaal. Anders gezegd: wil je je kinderen zo lang mogelijk een blije kijk op het leven gunnen, of ze zo snel mogelijk achterdochtig en op hun hoede maken?

Reageren kan hieronder. We zijn benieuwd!

Redactie Ouders Online

Lees verder