Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

3 december 2017 door Eva Kuipers

Lemniscaat-kalender 2018

Kinderboeken-uitgever Lemniscaat heeft een prachtige kalender gemaakt. Heel geschikt voor de kinderkamer. Mét originele doe-suggesties.

Lemniscaat-kalender 2018
68 x 50 cm
uitg.: Lemniscaat
prijs: € 15,-
Online bestellen (bij de Zaailing)

De Lemniscaat-kalender 2018 is een kleurrijke en fantasievolle kalender met illustraties uit de nieuwste Lemniscaat prentenboeken. Inspirerend en leuk, om samen met je kind iedere maand een nieuw kalenderblad om te draaien, het bijbehorende prentenboek te lezen, en gezellige spelletjes en knutselwerkjes te doen. Die activiteiten staan op de achterkant van elk kalenderblad.

De spetterende kalender leent zich uitstekend voor een plek in de kinderkamer (of elders). De prenten fleuren de hele kamer op. En natuurlijk passen ze allemaal goed bij het seizoen. Bijvoorbeeld:

  • in de winter: een sneeuwwitte boomhut (uit: De boomhut) en lezende konijnen en uilen (uit: Kijk Konijnen);
  • in de lente: de Krokovaar (uit: Mijn oma is een Krokovaar), en een Tangramkat die achter de vogels huppelt (uit: de Tangramkat);
  • in de zomer: onder-water-zwemmen met grote en kleine vissen (uit: Niets Gebeurt), en zweven met een ballon over de velden (uit: de Gele ballon);
  • in de herfst: rondkijken in het kleurrijk atelier van een kunstenaar (uit: Dit is voor jou) en wandelen over de wolken met een rode paraplu (uit: De paraplu).

Zo'n kalender is natuurlijk ook bedoeld als marketing-instrument. Om je attent te maken op de prentenboeken van Lemniscaat. Maar dat maakt niet uit. Het is gewoon mooi om die prenten op groot formaat te zien, en het is fantastisch als je kind bij het lezen van een prentenboek enthousiast opspringt, en dingen herkent. "Kijk, die hebben we ook op de muur hangen!"

Activiteiten

De achterkant van elke kalenderplaat bevat 'lessuggesties'. Om dingen te doen in de klas dus. Maar je kunt ze ook prima thuis doen.

Je wordt gestimuleerd en geholpen om dingen te doen, of om ergens over na te denken, waarbij steeds de prent centraal staat. De suggesties gaan over kijken, taal, beweging, muziek, knutselen en spelletjes.

Veel activiteiten zijn heel simpel uit te voeren, en vooral bedoeld om beter te gaan kijken (naar de dingen die je kunt zien op de kalenderplaat); andere zijn wat bewerkelijker, bijvoorbeeld om actief aan de slag te gaan, met spelen en knutselen. Alles is kort en helder beschreven, aantrekkelijk voor peuters en kleuters, goed haalbaar, en makkelijk uitbreidbaar.

De activiteiten zijn bedacht door de Kleuteruniversiteit, een samenwerkingsverband van ondernemende kleuterjuffen die ook werken voor uitgevers. Veel van wat ze bedacht hebben voor de kalender, hebben ze zelf al uitgetest bij de doelgroep. Niet alles, maar genoeg om er zeker van te zijn dat het werkt.

Verkrijgbaarheid

De kalender is gewoon te koop in de boekhandel, maar online is het wat lastiger. Bij webwinkels als Bol.com en Ako.nl moet je hem met 5 exemplaren tegelijk kopen. Waarbij de prijzen ook behoorlijk uiteen lopen (Bol.com is veruit de goedkoopste). Je zou kunnen overwegen om hem met een paar ouders tegelijk te kopen; overleg even via het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, of de school van je kind. Misschien wil de leiding ook zélf wel een of meer exemplaren hebben.

De kalender is (online) ook te koop bij Lemniscaat zelf. Maar dat raden we af, omdat de verzendkosten dan de helft van de kalender zelf zijn. Dan betaal je bijna 7 euro bij, over een bedrag van 15 euro voor de kalender.

Het beste (online) aanbod zagen we bij de Zaailing, een winkel voor antroposofische producten. Daar betaal je maar 3 euro verzendkosten. Daarop is dus onze bestel-link gebaseerd.