Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 september 2014 door Justine Pardoen

17. Gun je kind zijn eigen eerste schooldag

Veel ouders worstelen met het dilemma dat het verstand soms iets anders zegt dan het gevoel. Discipline is nuttig maar verzaken mag ook. De leerplicht is okee maar schoolziek moet kunnen. Alcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk, maar een glas wijn ontspant.

In deze aflevering: de worsteling van ouders met de eerste schooldag van hun kind.

Als ouders ben je natuurlijke hartstikke nieuwsgierig naar de eerste schooldag van je kind. Beetje zenuwachtig misschien wel. Spannend! Hoe zal het je kind vergaan? Onbedaarlijk huilen of meteen gezellig meedoen? Wat is de juf voor type? Wat voor andere kinderen zitten er in de klas? Wat zouden ze allemaal doen zo'n eerste dag?

Vragen genoeg. En allemaal reƫel. Ze horen er gewoon bij. Maar houd het bij die vragen, en bedwing je neiging om er daadwerkelijk zelf bij te zijn. Gun je kind zijn eigen eerste schooldag. Hoe moeilijk dat ook is.

Ervaren juffen werken de ouders zo snel mogelijk de deur uit. Liever ook niet eindeloos zwaaien voor het raam. Hoe korter het afscheid, hoe beter. Een lang gerekt afscheid maakt het alleen maar moeilijker. Zachte heelmeesters en zo.

Te hopen valt dat we hier niet gaan meedoen aan de Amerikaanse gekte om kinderen een GoPro-camera op hun buik te binden, om achteraf die hele eerste schooldag te kunnen bekijken. Wat mij betreft mogen scholen het gewoon verbieden. Wat vindt u? Reacties welkom!