Home » Columns » 17 gun je kind zijn eigen eerste schooldag

17. Gun je kind zijn eigen eerste schooldag

Door:

Justine Pardoen

Veel ouders worstelen met het dilemma dat het verstand soms iets anders zegt dan het gevoel. Discipline is nuttig maar verzaken mag ook. De leerplicht is okee maar schoolziek moet kunnen. Alcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk, maar een glas wijn ontspant.

In deze aflevering: de worsteling van ouders met de eerste schooldag van hun kind.

Als ouders ben je natuurlijke hartstikke nieuwsgierig naar de eerste schooldag van je kind. Beetje zenuwachtig misschien wel. Spannend! Hoe zal het je kind vergaan? Onbedaarlijk huilen of meteen gezellig meedoen? Wat is de juf voor type? Wat voor andere kinderen zitten er in de klas? Wat zouden ze allemaal doen zo'n eerste dag?

Vragen genoeg. En allemaal reëel. Ze horen er gewoon bij. Maar houd het bij die vragen, en bedwing je neiging om er daadwerkelijk zelf bij te zijn. Gun je kind zijn eigen eerste schooldag. Hoe moeilijk dat ook is.

Ervaren juffen werken de ouders zo snel mogelijk de deur uit. Liever ook niet eindeloos zwaaien voor het raam. Hoe korter het afscheid, hoe beter. Een lang gerekt afscheid maakt het alleen maar moeilijker. Zachte heelmeesters en zo.

Te hopen valt dat we hier niet gaan meedoen aan de Amerikaanse gekte om kinderen een GoPro-camera op hun buik te binden, om achteraf die hele eerste schooldag te kunnen bekijken. Wat mij betreft mogen scholen het gewoon verbieden. Wat vindt u? Reacties welkom!

Justine Pardoen

was hoofdredacteur van Ouders Online (tot 1 september 2018), en is moeder van twee kinderen. Ze schreef deze column op persoonlijke titel.

Reacties

Ik heb vast geluk gehad,

Ik heb vast geluk gehad, vermoed ik, met drie kinderen die het meteen leuk vonden op kinderopvang, peuterspeelzaal en school. Maar ik ben het helemaal met je eens. Gun je kind zijn eigen eerste schooldag. Gun het überhaupt een eigen leven op school, ook zonder de voortdurende fotootjes die op facebook moeten enz. Kinderen willen ook best wel eens zónder ouders. En voor de vakantie had je ook al zo'n wijze raad: waartoe zijn we op aarde? Om onze kinderen los te laten. Gun ze dat eigen leven.

Onze kleuterjuf vond het fijn

Onze kleuterjuf vond het fijn als de ouders bij de eerste wenochtend aanwezig waren. Zelf heb ik dat ook als heel prettig ervaren. Niet alleen bij de oudste waarbij alles nog nieuw en spannend is, maar óók bij de jongste, toen ik school al van haver tot gort kende. Na die eerste keer ga je gewoon net als andere ouders naar huis.

Oei...de introtekst kan écht

Oei...de introtekst kan écht niet meer! Wist je dat FAS het meest voorkomt bij kinderen van hoogopgeleide moeders? Dat komt dus door dit soort gedachten, je eigen ontspanning zoeken met dat ene glaasje wijn -na de vergadering/ op vrijdagmiddag. Moet toch kunnen? Nee! Geen enkele hoeveelheid alcohol is bewezen veilig. En ik vind dan ook dat OO deze wetenschap moet uitdragen, onder alle omstandigheden. Dus ook in een intro van een artikeltje.

Jammer dat de nieuwe

Jammer dat de nieuwe technieken in dit geval de Go-pro gebruikt wordt om de eerste schooldag en ervaring vast te leggen.
Juist de ervaring, het napraten over die dag is zo waardevol en ontroerend naar mijn ervaring. Daar kan geen techniek tegen op.
Maar ik zie het ook gebeuren bij zwemles, daar is het aan de orde van de dag, daar staan ouders tegen het raam aangedrukt van de kantine om foto's en filmpjes te maken, dit ondanks het beleid van de zwemschool.
Persoonlijk vind ik het storend, en niet in het belang van het kind, alsof je alles met ' succes' moet vast leggen, dat is eigenlijk de boodschap die we daarmee geven.
Liever het delen van de momenten, en te luisteren naar de verhalen waar ze mee komen en daar open voor staan, dat vind ik persoonlijk meer belangrijk.

@minosa: het uitdragen van

@minosa: het uitdragen van Verantwoorde Boodschappen is een taak voor de overheid. Ouders Online behandelt het echte leven, inclusief de bijbehorende dilemma's. Overigens staat er letterlijk: "Alcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk" (gevolgd door "maar een glas wijn ontspant" om het dilemma aan te geven). Wel goed lezen hoor ;-)

@Henk: als je de mogelijke

@Henk: als je de mogelijke gevolgen kent, is er geen enkel dilemma meer. Het woordje 'maar' suggereert dat er een optie is om het schadelijke effect te negeren. En nog een stap verder: een zwangere vrouw met trek in wijn, kan door deze zin denken: 'ik ben dus niet de enige, ik mag best mijn gevoel voorrang geven'.
Nee, dat staat er niet, maar ook doordat het genoemd wordt na zoiets onschuldigs als schoolziek, kán de boodschap verkeerd opgevat worden. En voor zoiets ernstigs, zouden jullie dat niet moeten willen.
Daarbij, hoe kan een glas wijn ontspannen als je vervolgens in spanning moet zitten of je je kind onomkeerbare hersenschade hebt toegebracht? Vind ik weinig ontspannend.
Maar goed, dat vind ik.
Ik ga in elk geval een leuk weekend tegemoet met kinderen waarvan de moeders dachten dat een wijntje ontspannend was.

Lees verder

Alle columns in de serie Hoofd en Hart