Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

13 februari 2015 door Debbie Spelt

20. Furby's en andere nep-huisdieren

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering: de aloude Furby. Plus een alternatief.

De echte rage is alweer voorbij, maar toch nog even over de Furby. Omdat er nog steeds vraag naar is. En vragen over gesteld worden. Zoals op het forum van Ouders Online: Een Furby, is dat nou leuk?

Ikzelf vind hem niet zo leuk, omdat ik vind dat speelgoed de creativiteit en actief spelen moet stimuleren. Wat een Furby niet echt doet. Hij zit dan ook niet in ons assortiment. Maar desondanks wil ik er graag iets over vertellen.

In 1998 werd de allereerste Furby op de markt gebracht, wat toen een enorme rage ontketende. In die tijd was hij heel vernieuwend. Tegenwoordig krioelt het van de bewegende en pratende knuffels, al onderscheidt de Furby zich door zijn leervermogen. Maar of dat nou zo leuk is...

Prachtig blauw exemplaar

De grap is dat we er wel degelijk een in huis hebben. Want als echte speelgoedvrouw moest ik me er natuurlijk wel in verdiepen. Dat heb ik geweten. Via een collega-webwinkel bestelde ik een prachtig blauw exemplaar waar ik veel van verwachtte. Maar dat viel zó tegen! Ook mijn dochters hebben een poging gedaan het beestje wat te leren, maar Furby sloeg op tilt en moest gereset worden. Daarna konden we weer helemaal opnieuw beginnen. Heel frustrerend.

Tegenwoordig staat mijn blauwe Furby stilletjes in zijn doos in een kast. Alleen onze hulp is zich nog eens helemaal wezenloos geschrokken toen ze hem per ongeluk wakker maakte tijdens het schoonmaken.

Ik denk dat veel Furby's dit lot ondergaan: wegkwijnen in een hoekje, tot de batterijen gaan lekken en ze alsnog in de Kliko verdwijnen. Maar daar vind ik ze toch echt te duur voor.

Perfect Petzzz

Ik snap dat sommige mensen een Furby kopen als er bijvoorbeeld een allergie is, en een echt huisdier niet mogelijk is. Maar verder... denk ik dat we nog eventjes moeten wachten tot de technologie zo ver ontwikkeld is dat het een écht interessant en educatief maatje voor kinderen wordt.

Wil je een nep-huisdier, dan kun je ook eens kijken naar de Perfect Petzzz. Dat zijn lieve hondjes en poesjes, verkrijgbaar in verschillende rassen, die er heel echt uitzien. Ze liggen zogenaamd te slapen in een mandje (vandaar dat zzz in de naam). Het buikje gaat zachtjes op en neer; net echt. Mooi om te zien, zo stil en lief.

Kinderen vinden het prachtig, maar ook voor ouderen die zich eenzaam voelen, of door dementie van de wereld vervreemden, is dit een prachtig artikel. Al stimuleren ook de Perfect Petzzz niet echt de creativiteit en actief spelen...

Perfect Petzzz
prijs: € 29,95
Meer informatie en bestellen