22 augustus 2003 door Anita Schmidt

28. Zomerschool

Bijna iedereen denkt er wel eens over om de boel de boel te laten en te emigreren naar een warm land. Bij de meesten blijft het bij mijmeren, maar Anita Schmidt deed het. Samen met haar man Oscar en drie kinderen (toen 5, 3 en 1) vertrok ze in augustus 2001 naar Spanje. Sinds die tijd houdt ze ons op de hoogte van haar avonturen in den vreemde.

Wat een uitvinding zeg! Ook dit jaar konden de kinderen in juli naar school.

Wat een uitvinding zeg! Ook dit jaar konden de kinderen in juli naar school. Ja, echt waar. Voor 30 euro per kind zijn ze in de maand juli van 9.00 tot 14.00 uur onder de pannen. Nee, dat is niet zielig voor mijn meisjes, da's leuk! En bovendien: 6 weken schoolvakantie, zoals in Nederland, dat is nog te overzien. Maar 3 maanden, zoals hier, da's echt hard werken voor de moeders.

Die van mij gaan dus naar de zomerschool. Danielle sputtert 's morgens nog wel eens even tegen, maar Nienke vindt het echt fantastisch. En volgens mij ís het ook fantastisch.

Zomerschool

Zomerschool 

Van 9.00 tot 10.00 uur beginnen ze met nog wat 'schoolse' activiteiten. Educatieve ondersteuning heet dat dan. Voor Nienke is dat een beetje lezen, schrijven en sommetjes maken. Voor Danielle betekent dat letters en cijfers herkennen, werken met vormen, tellen en dat soort dingen.

Okee, daar hebben ze niet altijd zin in. Maar het mooie is dat ik ze ook om 10.00 uur kan laten beginnen. En aangezien het voor mij ook zomer is, doen we dat geregeld.

Knutselpret

Om 10.00 uur begint de knutselpret. Van alles en nog wat maken ze; van modderkastelen tot verrekijkers en indianentooien. Leuke creatieve projecten.

Om 11.00 uur is het tijd voor een broodje en een sapje en even vrij spelen in de speeltuin of op het plein.

Om 11.30 uur komt de hele meute in beweging en gaan ze naar het zwembad. Op verschillende niveaus wordt er daadwerkelijk zwemles gegeven. Wat een genot. Vooral voor mij. Hoef ik niet meer met de kids op en neer te rennen voor zwemles! Daarnaast kunnen ze ook vrij zwemmen of spetteren en worden er spelletjes georganiseerd.

Vrijdag excursie

Iedere vrijdag gaan ze op excursie. Naar het strand, de rivier, de kaasmakerij of het waterpretpark. De excursies vinden ze allemaal het leukste.

Afgelopen vrijdag zijn ze gaan poedelen in de rivier. Dol-enthousiast kwamen ze thuis. Ze hadden visjes gevangen met de broodtrommeltjes en Nienke had zelfs een klein waterschildpadje gevonden. Godzijdank bleek bij inspectie van de trommeltjes dat ze alles ook weer vrijgelaten hadden.

De kaasmakerij daarentegen vonden ze helemaal niks. Het stonk er naar geitenpoep, je moest over een poepweggetje lopen met je sandalen, en je mocht niet eens kaas maken.

Komende vrijdag gaan ze naar het waterpretpark. Da's helemaal het einde. Superglijbanen, golfslagbaden, waterspeeltuinen, noem maar op. Lekker de hele dag spetteren. Nienke en Danielle zijn aan het bekokstoven dat hun neefje en nichtje ook meemogen naar dat park.

Indianendag

Verder wordt er geregeld een themadag georganiseerd. De indianendag viel helemaal in de smaak. Er werd geschminkt en verkleed. Indianenliederen schalden door het dorp en op het terrein verrezen tenten. Het door de kinderen zelf gekozen opperhoofd regeerde met straffe hand. Oftewel: er werd veel snoep uitgedeeld.

Al met al best leuk dus, die zomerschool.

Toch moet ik zeggen dat het me iedere maandag weer moeite kost de meiden in het gareel te krijgen. Zeker nu we bezoek hebben. En eerlijk is eerlijk, een beter vakantiekamp dan thuis bestaat er natuurlijk niet. Nog even volhouden meiden, 't is bijna weer échte schooltijd...