Home » Columns » 32 schilderen met zand

32. Schilderen met zand

Door:

Debbie Spelt

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering bespreekt Debbie een bijzonder soort kleurplaten. Die je inkleurt met zand.

We kregen een zending binnen van 'Red Castle': kleurplaten om te schilderen met zand. Is dat echt zo leuk als zij zeggen? (Spoiler-alert: ja!)

Ik koos twee platen uit: een voor mij, en een voor mijn dochter Lynn (8 jaar). Om in te kleuren met zand. Lynn is een schat van een meid, maar helemaal niet creatief, dus ik was heel nieuwsgierig naar haar reactie.

De tekening die je 'beschildert' (dus inkleurt met zand) zit verborgen onder stickertjes. Je pelt de sticker af van het gedeelte dat je wilt inkleuren, waarna een plakkerig oppervlak vrijkomt, waar het zand aan blijft kleven.

De tip van de leverancier was om met de donkerste kleur te beginnen, omdat dat het mooiste effect zou geven. Wat we natuurlijk braaf deden.

Afpellen met pincet

De stickers pel je af met een plastic pincet. Mij lukte dat niet zo goed. Maar Lynn wel. Die maakte met groot gemak de stickertjes los. Hoe dééd ze dat nou? Ik denk dat het aan haar kleinere handjes ligt. Die van haar vinden gewoon sneller het fijne randje van de stickers. En de mandala die ik zelf gekozen had, was misschien wel érg ambitieus. Waarschijnlijk had ik beter met iets eenvoudigers kunnen beginnen.

Het gekleurde zand zit in handige buisjes met een fijne strooi-opening, en het zand is snel gestrooid. Het zand plakt direct in het gebiedje onder de sticker, en geeft mooie goed gevulde lijntjes. Cool!

Maar wat nu? Oh ja, handige mama. Het zand moet je natuurlijk van de kleurplaat afkloppen in een bak. Een paar diepvriesdoosjes boden soelaas.

Afwisseling

Het afpellen ging steeds beter, en het strooien van het zand was een makkie. Toch ben je best eventjes bezig, en tot mijn verbazing ging Lynn lekker door. De afwisseling van het pellen, strooien en afkloppen vond ze leuk, en er was meteen resultaat. Pluspunt!

Lynn was supertrots op haar eindresultaat, en bombardeerde het meteen tot cadeau voor opa en oma. We borgen haar zandschildering op in het bijgeleverde plastic tasje. Handig! Dat tasje beschermt je tekening, en voorkomt dat alles onder het zand komt. Slim!

Conclusie

Test geslaagd. Leuk om te doen, en niet ál te moeilijk voor een mooi eindresultaat.

Red Castle Sand Painting
Kleurplaten die je inkleurt met zand
Leeftijdsindicatie: 6 jaar en ouder
Prijs: € 7,95 per set.
Een set bevat: 2 kleurplaten, 7 buisjes met zand, 1 pincet en 1 bewaartasje.
Verkrijgbaar in verschillende thema's
Online bestellen

Debbie Spelt

is speelgoed-freak, en moeder van twee dochters. In 2004 startte ze de webwinkel Trendyspeelgoed.nl.

Naschrift: 

We zijn blij en verheugd dat onze speelgoedvrouw zo enthousiast was over dit knutselspeelgoed. Maar zelf gruwen we ervan. Evenals de opa's en oma's waarschijnlijk. Die krijgen natuurlijk veel liever een zelf getekende tekening – al of niet verluchtigd met een beetje zand, dat je gemakkelijk met een sliertje lijm erop lijmt – dan zo'n voorgekookt broddelwerkje.

Maar ja, dit is waarschijnlijk dezelfde discussie die nu speelt rond kant-en-klaar maaltijden. Leer je je kinderen gewoon koken, of vind je het voldoende als ze een AH-bakje kunnen opwarmen? (Zie ook de discussie Ode aan de E-nummers op het forum van Ouders Online.)

Redactie Ouders Online

Reacties

Nou, zo'n systeem met

Nou, zo'n systeem met afpelbare stickers werkt toch echt beter dan een sliertje lijm weet ik. (Van vroeger, toen we dit niet met zand maar viltpoeder deden.)
En inderdaad niet alle kinderen zijn even creatief. Dat weten ze zelf vaak ook wel, en dan is het dubbel zo leuk als je met zoiets als dit zandschilderen toch eens iets echt moois kunt maken.

Mijn zoon heeft een echt

Mijn zoon heeft een echt grote prijs gewonnen met een kleurwedstrijd toen hij elf was door niets in te kleuren maar door de tekening te kopiëren op verschillende kleurtjes papier en die vervolgens uit te knippen en op het origineel te plakken... Gewoon omdat hij niet netjes kon kleuren.

Lees verder

Alle columns in de serie De Speelgoedvrouw