Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

27 november 2017 door Debbie Spelt

34. Cadeau-tips voor Sinterklaas

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering bezweert Debbie de Sinterklaas-stress.

Er is weer allerlei nieuw speelgoed op de markt gekomen. Hoewel veel daarvan eigenlijk 'meer van hetzelfde' is. Varianten op dingen die er al waren. Zoals: de 3Doodler (3D-pen om plastic te spuiten) waar nu een 'robot'-project (motor met batterijtje) aan toegevoegd is, BLOpens (blaasstiften voor airbrush) maar nu met een elektrisch compressortje erbij, en Light stax (Lego-compatible bouwblokjes met Led-verlichting) die nu ook op geluid kunnen reageren... Enzovoorts.

Al met al lijkt het door het enorme aanbod steeds moeilijker te worden om nog iets geschikts voor je kinderen te vinden. Wat ook nog betaalbaar is. Tijd voor tips dus!

Schoen zetten

Het belangrijkste is om de gedachte achter het Sinterklaasfeest niet uit het oog te verliezen. Namelijk dat het gewoon leuk en spannend moet zijn. Wat dat betreft vind ik het ritueel van je schoen zetten nog steeds geweldig. Inmiddels een ondergewaardeerd moment, maar juist zo geschikt om je kinderen echt te verrassen. Met leuke attenties die niet duur hoeven te zijn.

Vingerlampjes doen het altijd goed. Of een doosje LaQ constructiespeelgoed. Wat dat laatste betreft: het is altijd slim om een kleine verpakking van iets uitbreidbaars in de schoen te doen, om uit te proberen of het aanslaat. Zo niet, dan ga je niet de mist in met een grote (veel duurdere) set. Of stop een potje slijm in hun schoen. Dat is momenteel zo'n grote rage dat succes verzekerd is.

Een extra voordeel van dat schoen-moment is dat kinderen vaak veel langer en intensiever spelen met de cadeautjes die ze dán krijgen, dan met de (grotere) cadeaus die ze krijgen met pakjesavond. Op pakjesavond is de spanning bij veel kinderen vaak zo hoog opgelopen dat ze bijna op tilt slaan en niet eens weten wat ze eigenlijk uitpakken.

Pakjesavond

Om nog wat structuur, orde en gezelligheid in pakjesavond aan te brengen, en het grote graaien te voorkomen, kun je het Sinterklaas Surprise-spel gebruiken. Dat is een leuk kaartspel met grappige opdrachten voor jong en oud, dat pakjesavond weer maakt waarvoor het bedoeld is: een gezellig samenzijn met lachen, vrolijkheid, pakjes, en plezier. Eerst een kaart trekken en een opdracht doen, dan een pakje uitpakken.

Wil je een cadeau geven waar je kind superblij van wordt? Dat hoeft lang niet altijd een cadeau van het verlanglijstje te zijn. Zo herinner ik mij nog het grote succes van vorig jaar. Ik was volkomen uitgeput van de (zakelijke) Sinterklaasdrukte, en ik kon eigenlijk geen cadeautjes en pakpapier meer zíen. Ik gaf mijn dochter Lynn toen een mooi gedicht, waarin Sinterklaas zijn excuses aanbood dat hij haar mama zo had beziggehouden de afgelopen maanden, en dat ze daardoor zo weinig aandacht voor haar dochter had. Met als cadeau: een nachtje in een hotel aan zee, helemaal alleen met haar lieve mama. Iedereen zat met tranen in zijn ogen.

En als je toch iets materieels wilt geven: kijk en luister goed naar je kind, en koop dingen die goed zijn afgestemd op de behoefte en de leeftijd. Zodat de boel niet ongebruikt verdwijnt. Zonde!

De Speelgoedvrouw wenst iedereen een heel gelukkige Sinterklaas en de allerfijnste feestdagen!

Besproken producten

3Doodler
3D-pen om plastic te spuiten.
Let op: de onderstaande link verwijst naar de basis-set (bij Bol.com). De robot-variant is op dit moment niet leverbaar.
Meer informatie en online bestellen

BLOpens met compressor
Blaasstiften voor airbrush, met elektrisch compressortje.
Meer informatie en online bestellen

Light stax
LED verlichte bouwblokjes met geluids-activatie.
Meer informatie en online bestellen

Vingerlampjes
Set van 5 lampjes.
Meer informatie en online bestellen

LaQ
Constructiespeelgoed. Ook in kleine verpakkingen.
Meer informatie en online bestellen

Potje slijm
Voelt vies en glibberig maar plakt niet aan je handen.
Meer informatie en online bestellen

Sinterklaas Surprise-spel
Eerst een kaart trekken en een opdracht uitvoeren, dan pakje uitpakken.
Meer informatie en online bestellen