18 maart 2019 door Eveline Krabbendam

Zindelijk worden

Gemiddeld genomen worden de meeste kinderen tussen de 2 en 3 jaar zindelijk. Echt weer een hele nieuwe fase die begint, ik was zelf heel benieuwd hoe dat zou verlopen. Inmiddels is Maren net 3 jaar en ik vertel over mijn ervaring!

Toen Maren 2 werd kreeg ik nog wel eens de opmerking; ‘Nu zal ze vast snel zindelijk zijn!’. Ik heb er zelf nooit een leeftijd aan gehangen, als ze maar zindelijk zou zijn voor haar vierde jaar. Tegen de zomer kwam het potje in huis en af en toe lieten we Maren er op zitten. Met vlagen had ze interesse, maar meer dan er eventjes op zitten was het niet. Toen we vorig jaar op vakantie gingen was ze 2,5 jaar. Veel mensen vinden het makkelijk om kindjes tijdens de zomer zindelijk te laten worden, lekker in de blote billetjes laten lopen en dan hop, op het potje. De hele vakantie, of beter gezegd de hele zomer, heeft Maren geen interesse getoond in het potje of de wc! Dat potje hadden we dan ook voor niets meegenomen op vakantie. Geen ramp natuurlijk, dit was het moment gewoon nog niet. 

Deze winter haalde ik Maren een keer op van de crèche en de leidster vertelde dat Maren een plasje op de wc had gedaan! In de groep van Maren zijn ook 2 peuterwc’tjes aanwezig. Kindjes doen elkaar natuurlijk vaak na, en zo ook Maren, die duidelijk interesse begon te krijgen. Thuis was toch nog wel een iets ander verhaal, echt doorzetten wilde dat niet.

Ook had ik het beloningssysteem al eens geprobeerd, dat werkte helemaal niet bij Maren! Ze snapte niet waarom er geen stickers op de andere plekken kwamen en de link werd niet gelegd. Maar een dikke maand terug besloot ik om weer serieus aan de slag te gaan met het zindelijk worden. Ik probeerde het opnieuw met het beloningssysteem: zodra ze 5 stickers had verdiend kreeg ze een cadeautje. Die dag waren we vooral thuis en in eerste instantie ging het even fout, maar aan het eind van de dag had ze de 5 stickers al verdiend! Die had ik even niet zien aankomen! Dus ik legde de lat wat hoger, voor het volgende cadeautje moest Maren 15 stickers verdienen. En eigenlijk… ging het toen vanzelf. Maren vergat vaak zelfs om een sticker te vragen en begon goed aan te geven dat ze naar het potje of de wc moest. En toen ging het thuis zo goed, dat we het ook op de crèche zijn gaan oefenen. Het is 2 keer misgegaan, maar ook daar ging het al snel helemaal goed! En nu kan ik zeggen dat Maren overdag helemaal zonder luier kan en ze heeft zelfs een aantal nachten zonder luier geslapen. Dat is nog niet altijd een succes en ik wil haar daar zeker niet teveel in pushen. Ik ben blij dat ze net na haar derde verjaardag een hele goede stap richting zindelijkheid heeft gezet!

Er zijn meerdere manieren om te oefenen en ook producten die het makkelijker kunnen maken om zindelijk te worden. Zoals een wc-verkleiner, of een speciaal onderbroekje. Je kan op gezette tijden je kindje op het potje zetten of gewoon de luier uit laten. Ik denk dat het belangrijk is dat je op het juiste moment begint, niet teveel druk uitoefent en het kindje laat aangeven als hij of zij er aan toe is. In elk geval heeft dat bij ons tot het juiste resultaat geleid!