Home » Forum » Complimentjes elke tekening mooi

Complimentjes - elke tekening mooi?

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Rafelkap
Complimentjes - elke tekening mooi?

Mijn kleuter van 4,5 wil de hele dag door complimentjes horen over tekeningen en bouwwerkjes die hij maakt. Hij wil ook vaak horen dat hij lief is. Natuurlijk laten we vaak merken dat we van hem houden en geven complimentjes, maar dit doet hij ook bij anderen, zelfs min of meer vreemden.
Ik vraag me af, moet ik niet wat minderen in complimentjes. Is bij jullie elke tekening mooi? Is dit de leeftijd?

ijsvogeltje
Verschil tussen zijn en doen

Ik vind dat je niet overal super enthousiast over hoeft te zijn. Hoewel ik een vierjarige ook weer niet zou bekritiseren over een tekening.
Ik maak wel altijd onderscheid tussen wat een kind IS en DOET. Mijn kind IS lief, moet DOET ook wel eens minder leuke dingen.

Rafelkap
Ijsvogeltje

Helemaal mee eens. Doen wij ook. Maar is dit de leeftijd dat kinderen vlassen naar complimentjes? Is dit een fase?

ayla
Ja

mijn oudste heeft dieperiode ook gehad, idd toen ze zo'n 3 a 4 jaar oud was. ik kan goed tekenen he mama, ik kan mooi dansen he maam.
Zoasl ej hierboven ziet gaat het wel weer voorbij ;-)

angel3
Kan best de leeftijd zijn

wat ik vaak doe is vertellen wat ik zie ipv een 'standaard' oh wat mooi. Dus de tekening echt bekijken en zeggen. Ik zie dat je mooie kleuren hebt gebruikt. Je tekent vaak met rood, vind je rood een mooie kleur?
Dan gaat het prestatie gerichte van sommige complimentjes af en het kind voelt zich wel gezien.
Dochter van bijna 4 vraagt niet vaak of ze lief is maar doet het andersom de slimmerd :). 'ik vin mama LIEF!'
en dan zeg ik automatisch:'ik vind jou ook lief' ha ha. Komt op zelfde neer.
Je kunt er ook wat luchtigheid in goouien toch als je het zat bent?
'Lief? lief? jij bent mama's kleine boef!' met een grote lach op je gezicht.

Rafelkap
Lief

Ik ben het niet zat hoor, complimentjes geven. Vroeg het me af. Vind het wel sneu dat hij merkt dat niet iedereen hem lief vindt, dat zeggen kinderen op school wel eens. Daarom wil hij misschien nu veel bevestiging van ons. Het zal niet lang duren of hij merkt dat niet iedereen lief is tegen hem, dat niet iedereen hem lief vindt. Z'n hartsvriendinnetje heeft hem niet uitgenodigd op haar feestje en wij weten dat al, ik weet niet wanneer hij dat ook te weten komt.. Zo zielig, jaja: lossssslaten!

Jitske de Graaff
Hier ook

De hele dag door (hij is 5): wat goed van mij he, wat knap van mij. Af en toe wordt je er gek van.
Soms zegt hij het ook bij dingen die niet knap zijn voor zijn leeftijd (een balletje rollen van klei bijv), dus dan zeg ik gewoon: Nou, als je 2 was geweest was dat heel knap, maar nu valt het wel mee.

Gaia*
Complimentjes aan jezelf

Een heel leuk moment om een kind zichzelf te leren complimenteren. Daarmee maak je 'm minder afhankelijk van de mening van anderen. Zijn/haar eigen mening is dan vooral belangrijk.

In het geval van zelf een balletje draaien van klei en zichzelf een compliment geven hoor je dat al. En dat moet je juist vasthouden. Ik zou dan eerder even benadrukken dat hij dat al doet. Gewoon met: "ja, dat vind jij knap van jezelf he?"

En als een kind vraagt, vind je dat knap van mij? Dan kan je aangeven. Nouhou, wat vind je er eigenlijk zelf van? En daarna kan je je mening geven. Het hoeft helemaal niet eens te zijn in complimenteren trouwens. Je kan ook aangeven wat er zo opvalt. bijv.: "Ja, dat vind jij mooi he, jouw tekening? Het valt mij op dat je zoveel kleuren/rood gebruikt. Houd je van veel kleuren/rood? Ik vind het zelf erg mooi dat je ...." En met het geven van net een andere mening, laat je dus ook nog eens zien dat je allebei wat anders kan denken.

Aangrijpen dus deze fase

Rafelkap
Gaia

Dank voor je berichtje. Ik was ook een beetje 'bang' dat met veel complimentjes geven hij alleen maar meer bevestiging moet hebben, maar zo kunnen we het dus ook doen.

ma
Niet altijd

nee, niet alles is mooi, je kind moet daar ook tegen kunnen. Verder vind ik altijd moeders die zo overdreven reageren (alles mooi, lief, prachtig van je kind) vreslijk (nouja, beetje overdreven..weet even geen ander woord). Je kind wordt daar echt niet zelfverzekerder door!

Jitske de Graaff
Gaia

Goede tip inderdaad. Gaan we eens proberen.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.