Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vic

Vic

12-06-2010 om 21:47

3 zomerjassen

Even checken of ik te streng ben. Mijn dochter (11)heeft 3 zomerjassen (spijkerjack, halflange jas en windjack) van vorig jaar die nog passen. Die wil ze niet dragen omdat ze 'stom' zijn. Ik heb gezegd dat ze geen nieuwe krijgt dit jaar, waardoor ze nu dus (door weer en wind) alleen haar nieuwe bodywarmer draagt. Dat vind ik ook wel best, als ze het koud krijgt is het haar probleem. Zouden jullie het ook zo aanpakken?

Kleedgeld

heeft ze dat nog niet ?

Vic

Vic

12-06-2010 om 22:26

Ze is 11

Dat is toch een beetje jong voor kleedgeld?

Lou

Lou

12-06-2010 om 22:41

Ja, ik zou het ook zo aanpakken. Mijn dochter is 9 en heeft wel eens een gratis spijkerjack gekregen die haar goed paste en leuk stond, die vond ze stom, toen kreeg ze wel een nieuwe jas. Ze houdt gewoon niet van spijkerjacks. En het kostte mij toch niets. Maar een jas die ze vorig jaar nog mooi vond en dit jaar nog past, en dan maal drie - dat lijkt me genoeg. Wel zou ik nog te porren zijn voor een compromis, bijvoorbeeld een heel goedkoop tweedehands jekkie of van de markt of zo.

Yep

Zou ik ook zo doen. Als het nou om een jas van vorig jaar zou gaan zou ik nog wel bereid zijn om een nieuwe te kopen, maar bij 3 is er dus echt geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Goed is goed en ik koop voor mezelf ook niet ieder jaar een nieuwe jas, en voor mijn kinderen dus ook niet (als het niet nodig is).

Is zelf laten sparen voor een nieuwe jas misschien een optie? Of begeleid kleedgeld, dus dat jij de pot beheert maar dat zij inspraak heeft waar die aan besteed wordt. En dan dus keuzes moet maken: toch een nieuwe jas betekent dan minder geld voor andere spullen.

11 jaar

Hier wel al kleedgeld. Dochter is zo gek op winkelen en kleren dat het vervelend werd om met haar de stad in te gaan, ze zag altijd wel wat leuks. (wat ze dan meestal niet kreeg en daar nogal chagrijnig van werd)
Ze krijgt van ons 1 jas per seizoen, als ze er nog 1 wil, dan moet ze hem zelf betalen. Zo ook met schoenen.
De rest betaalt ze zelf. Gaat prima, geen gezeur meer. En ze heeft erg leuke kleren in haar kast, ze kiest ze echt bewust uit.

Puck

Puck

12-06-2010 om 22:59

Kleedgeld met 11

Oudste van 11 heeft hier al een jaar "virtueel" kleedgeld en dat gaat prima. Ik vind een merkloos shirt of broek prima, maar oudste wil graag wel een merk. Dat is dus duurder. Met kleedgeld leert hij nu ten eerste dat het handig is om te sparen, ten tweede dat je soms toch beter een merkloos iets kunt kopen en ten derde leer je op=op. Hij krijgt het geld niet echt in de hand, maar ieder kwartaal schrijf ik in een spreadsheetje 120 euro bij en als hij wat koopt dan dan schrijf ik dat er ook bij. Soort kasboekje dus. En het werkt prima.

Vic

Vic

12-06-2010 om 23:10

Dat is wel een idee

Ik zie het niet zitten om dochter contant geld te geven, maar zo'n virtueel tegoed is wel een idee. Moet hij van die 120 euro alles betalen, ook jassen en schoenen? Ik heb geen idee hoeveel ik nu uitgeef aan kleding.

hier 50 euro per maand, en wel als contant geld. Juist omdat ze nog jong is, werkt zichtbaar geld (of geen geld meer) erg goed bij haar. Een kasboekje zou denk ik te abstract zijn. Bovendien mag ze zelf grotendeels bepalen wat ze koopt, ook zelf naar het centrum ( in een klein stadje). Hoe werkt zo'n virtueel kleedgeld dan, ga je dan altijd zelf ook mee als ze kleren kopen?

Maylise

Maylise

13-06-2010 om 03:23

Zou ik ook doen

Ik zou haar ook geen nieuwe jas meer geven. Als ze nog drie jassen heeft die er goed uit zien en goed passen dan is een nieuwe jas niet nodig.

Echt kleedgeld zou ik op deze leeftijd nog niet geven. Financieel vind ik het handiger om geen kleedgeld te geven omdat ik niet aan een vast bedrag per maand vast wil zitten. Daarnaast zou ik een 11jarige ook nog niet geheel zelfstandig kleren laten kopen. Ik wil zelf ook nog wel deels beslissen wat ze nodig hebben en hoeveel geld ik daar aan wil uitgeven. Mijn jongste is 10 en als ik hem kleedgeld zou geven dan zou zijn garderobe alleen bestaan uit voetbal shirts en trainingsbroeken en veels te dure sportschoenen. Dat doen we dus nog maar niet. Maar goed hij is ook niet echt een toonbeeld van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Maylise

Het ligt er aan

heeft ze die drie jassen zelf uitgezocht of zijn ze ook gekregen of door jou gekocht?

als ze ze zelf heeft gekozen dan zou ze van mij no way een nieuwe jas krijgen. 3 jassen en een bodywarmer vind ik al heel erg veel (hier 1 jas en een bodywarmer). daarnaast kunnen ze nu ook wel een vest of trui dragen ipv een jas.

maar mocht jij ze hebben uitgekozen of ze hebben gekregen dan zou ik misschien nog gaan twijfelen. aan de andere kant... 3 jassen en een bodywarmer, ik vind het heel erg veel!

Puck

Puck

13-06-2010 om 12:06

Virtueel kleedgeld

Ik ga eigenlijk altijd mee als er kleren gekocht moeten worden, wil nog wel een beetje een vinger in de pap houden, maar ook kunnen adviseren van: als je dit dure t-shirt nu koopt dan heb je nog maar 30 euro dit kwartaal en houd je er rekening mee dat je ook nog nieuwe voetbalschoenen wilt kopen. En het is ook wel gebeurd dat hij dus gewoon heeft moeten wachten tot een nieuw kwartaal voor hij iets kon kopen omdat zijn saldo niet toereikend was. En van die 40/maand moet hij echt alles kopen, maar ik moet daarbij vermelden dat hij het leuk vind als ik op de tweedehandskledingbeurs dingen voor hem aanschaf. Met name jassen en shirts komen daar voor een prikkie vandaan. En zijn kast kan bijna niet dicht dus hij komt er wel mee uit. En af en toe krijgt hij ook nog wel eens was extra als ik zelf iets heel leuks zie hangen.

Terpi

Terpi

13-06-2010 om 14:51

Lol didi

Jij schrijft: ik ben zo iemand die waarschijnlijk toch gewoon een of twee nieuwe(re) jassen zou kopen voor haar, desnoods via marktplaats. Per slot van rekening draag ik ook geen kleding die ik stom vind, en julie zelf waarschijnlijk ook niet. Dus waarom verwachten jullie dat wel van je kinderen?

Dat vind ik bijzonder kort door de bocht. Ik draag inderdaad kleding die ik nu stom vind, omdat 1) het niet versleten is en het nog past, 2) ik niet in de financiele mogelijkheden verkeer om zomaar andere dingen te kopen en 3) ik niet wil meegaan in het elke jaar een andere modegril moeten volgen zowel voor mijzelf als mijn kinderen.
Overigens komt het niet eens voor in mijn gezin dat mijn kinderen voor 1 seizoen 3 jassen hebben, laat staan dat ik dan ook nog een 4e jas zou kopen als die 3 jassen nog goed zijn. Als mijn 12jarige dat zou willen mag hij zelf sparen, idem voor de 10jarige en met de 7jarige zou ik denk ik niet eens de discussie aangaan (maar dat zal komen omdat die nogal modegril gevoelig is en ik haar dus elk jaar alweer moet afremmen om niet ALLES te willen wat op tv komt ;))

Maxime.M

Maxime.M

13-06-2010 om 16:04

Jassen en schoenen

Dochter krijgt sinds haar 12e kleedgeld, 50 euro per maand.
Van de jassen en schoenen die ze koopt leg ik 50% bij, houdt in dat ze toch op de prijs let, maar niet gelijk blut is als ze dat moet kopen.

Maxime

Annet

Annet

13-06-2010 om 16:12

Hier kleedgeld vanaf 12 jaar

maar dochter koopt alleen broeken, shirts, truien, sokken zelf. Jas en schoenen en ondergoed betalen wij nog.
Zodra ze door de groeispurt heen is, komen die andere spullen erbij.
Nu krijgt ze 35 euro per maand. Ze moet haar uitgaven bijhouden en het geld mag alleen uitgegeven worden aan kleding.
In de praktijk koopt ze soms alleen of samen met vriendin iets. Als ze meer nodig heeft, vindt ze het toch prettig als ik meega.

Ook ik zou geen vierde jas voor haar kopen. Dochter heeft toevallig wat jassen gekregen. Gelukkig vindt ze die ook leuk. Anders had ze in dat geval wel een nieuwe jas gemogen (als ik nog helemaal geen jas had gekocht voor haar)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.