Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Bang kind (8j9mnd), daarom altijd heel vroeg beneden

En nu loop ze al een poosje op haar tandvlees natuurlijk omdat ze enorm slaaptekort heeft.
Het verhaal zit zo: oudste dochter is eigenlijk wel wat bangig aangelegd. Durft niet alleen naar boven en vraagt altijd haar zusje (6j) mee als ze iets moet halen of iets moet doen boven. Ook naar de gang gaan (en dus naar de wc) heeft ze nooit echt leuk gevonden. Het liefst moet de kamerdeur openblijven als ze naar de gang gaat.
Eerder was er nooit een probleem met het opstaan 's ochtends. Man en ik staan doordeweeks altijd om 6.20 uur op en als ze wakker was ging ze mee naar beneden. Als ze echter nog sliep bleef ze ook in haar bed. Sinds een aantal weken (of is het ondertussen al langer?) gaat ze direct met ons mee naar beneden. En vanochtend kwam het hoge woord eruit: ze is bang boven en wil dus zo snel mogelijk met ons naar beneden zodat ze niet wakker wordt en wij al beneden zijn. Ze ligt er dus echt op te wachten dat onze wekker gaat en staat dan snel op.
Het gevolg is dat ze een enorm slaaptekort heeft. Ze heeft veel slaap nodig en normaal is haar bedtijd half acht. Echter omdat ze steeds zo vroeg wakker is en ik er zeker van wil zijn dat ze in ieder geval nog wat slaap binnenhaald gaat ze tegelijk met haar zusje naar bed. In de voorjaarsvakantie is ze ook wel wat later naar bed gegaan, maar was ze 's ochtends dus wel steeds vroeg wakker (wij moesten gewoon werken). Dus later op bed is geen optie.

Hoe kunnen we haar helpen in deze situatie? Het slaaptekort heeft natuurlijk een behoorlijke impact op haar humeur.

Linda99

Linda99

05-03-2009 om 10:24

Hulp zoeken

Mijn dochter is ook redelijk ansgtig aangelegd (ze is hooggevoelig). Wij zijn er op een gegeven moment mee aan de slag gegaan om te voorkomen dat het een te grote invloed op haar leven zou hebben. We hebben een (holistische) kidnertherapeut bezocht en later heeft ze ook meegedaan aan een weerbaarheidstraining. Heeft haar beide goed gedaan (maar ook beide geen wondermiddel).

Verder praten we veel, proberen we haar te leren vertouwen in bijvoorbeeld de veiligheid van ons huis (ze is erg bang als het hard waait).

Wat misschien ook een idee is: probeer samen erachter te komen waar ze bang voor is. Misschien als je haar kamer net iets anders indeelt het al een verschil uitmaakt?

Succes in elk geval.

ayla

ayla

05-03-2009 om 11:04

Samen slapen

ik was vroeger zelf een bangig kind, ben trouwens nog steeds niet de dapperste.
Mijn oudere zus moest altijd mee naar boven om mijn kamer te controleren en onder mijn bed te kijken etc. Lamp aan, uren wakker liggen.

Kan ze niet een tijdje bij haar zus logeren, misschien voelt ze zich prettiger met nog iemand op de kamer. Vraag haar idd waar ze bang voor is. Ga dan kijken of daar oplossingen voor zijn. Misschien kan ze zelf dingen verzinnen die haar zouden helpen.
Neem het wel serieus, angst kan echt heel vervelend zijn.

tonny

tonny

05-03-2009 om 12:26

Samen

Onze kinderen sliepen in tijden waarin ze zich in hun eentje niet prettig voelden samen op een kamer. Dat beviel prima. Als ze weer alleen wilden zijn, gingen ze terug naar hun eigen plek.

tonny

Jessy69

Jessy69

05-03-2009 om 14:48

Tonny

Loop je dan niet de kans dat het bangige kind afhankelijk wordt van de andere? Hier oudste die best bang is met slapen. Wil dus dolgraag dat zusje bij hem logeert, dat mag alleen als ze de volgende dag kunnen uitslapen (anders krijgt jonste slaaptekort), maar in een vakantie merken we echt dat oudste moet afkicken van het samen slapen. Hij vindt het zoooo prettig! Daarna moeten we weer van alles uit de kast halen om dingen prettig voor hem te maken (muziek aan, licht aan, extra bidden, knuffels in zijn nek etc etc)

(en dan te bedenk dat ze tot 2 jaar geleden nog 1 grote kamer samen hadden en we het beter vonden om er 2 aparte kamers van te maken......)

pind@

[email protected]

06-03-2009 om 08:11 Topicstarter

Linda

Ik heb voor de rest niet het idee dat het haar leven (te)veel beïnvloedt. Ze is voor de rest een gezellig meisje, gaat graag naar school (waar het ook goed gaat), gaat ook graag sporten, speelt prima overal. Dus wat betreft zie ik geen moeilijkheden.
En helaas kan ze niet vertellen waarvoor ze bang is. Maar een 1-op-1 gesprekje is er nog niet van gekomen helaas. Ik hoop dat ik daarmee er wel achter kom waarvoor ze bang is.

tonny

tonny

07-03-2009 om 11:40

'op jezelf' kunnen zijn

Je hebt wel gelijk met je bedenkingen wat betreft afhankelijkheid. Het is een kwestie van afwegen en als ouder zal je dan nooit 100% zeker weten wat zwaarder moet wegen.

Onze kinderen zijn nu allevier volwassen, de jongste van de vier is bijna 18. Allemaal hebben ze elkaar wel eens nodig gehad als 'gezelschap' omdat tijdelijk alleen te alleen was.
Maar 'alleen' - moet je op gegeven moment wel gaan durven, je kunt niet alijd blijven hangen in het gezelschap van anderen omdat je je anders niet prettig voelt. Hoe oud, wanneer precies, wat speelt er op dat moment in je leven - dat speelt allemaal een rol.

Ik heb het bij elkaar logeren vroeger laten gebeuren als ze vanwege onzekerheid graag samen met een broer/zus op de kamer sliepen. Slaaptekort viel wel mee; als je vanwege onrust niet in slaap kunt komen, slaap je immers ook niet lekker.

Denk er ook aan waar hun kamer is. Mijn oudste dochter kreeg toen ze 8 was een mooie kamer op zolder, maar in de praktijk vond ze dat 'te ver weg' van de rest. Toen zijn haar broers samen naar zolder gegaan en zij weer naar beneden.

tonny

Jessy69

Jessy69

07-03-2009 om 15:24

Tonny

Ik snap je berichtje idd helemaal. Ooit zullen ze wel weer onafhankelijk van elkaar willen. Overigens stel ik wel de regel dat het alleen in vakantie/weekend mag omdat ik zeker weet dat jongste na een tijdje wel weer alleen wil en oudste niet. Daarom gewoon een duidelijke regel, weten ze beiden waar ze aan toe zijn;-)))

Verder slapen ze beiden op zolder (2 kamers) dus wel gezellig dicht bij elkaar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.